Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Αθλιότητες αναρχικών καίγοντας Ελληνικές σημαίες




Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα χθες το βράδυ, κοντά στο τέλος της πορείας που είχαν οργανώσει παρατάξεις και συνδικαλιστικά σωματεία κατά της ψήφισης του νέου Μνημονίου.

Μετά τις 9 το βράδυ, ομάδα περίπου 150 κουκουλοφόρων ξεκίνησε να πετάει βροχή εμπρηστικών μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Ακολούθησε ρίψη χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης από τα ΜΑΤ.
Τα 150 άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση αναρχικών που είχε προγραμματιστεί νωρίτερα στα Προπύλαια. Περίπου 600 άτομα πραγματοποίησαν πορεία, έφτασαν ως την πλατεία Συντάγματος και ενώθηκαν με τους άλλους διαδηλωτές.

Νωρίτερα στην κινητοποίηση πήραν μέρος με μια αρκετά μαζική παρουσία και παλμό, σπουδαστές και οργανώσεις από διάφορες συνοικίες της Αττικής, εκπαιδευτικοί και εργατικά σωματεία πολλών κλάδων με τα πανό τους. Πορεία με κεντρικό σύνθημα "Όχι στο νέο βάρβαρο μνημόνιο - με τα μονοπώλια ή με τις ανάγκες του λαού, άλλος δρόμος δεν υπάρχει" πραγματοποίησαν και μέλη του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα.



Τα επεισόδια ξεκίνησαν με περιορισμένης έκτασης ρίψη αντικειμένων και κομματιών από μάρμαρα και πέτρες προς άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής. Οι κουκουλοφόροι κατηύθυναν τα πυρά τους και προς τους διαδηλωτές, οι οποίοι υποχωρούσαν από το σημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και κατευθύνθηκαν προς την Οθωνος.
Είχαν προηγηθεί περιορισμένα επεισόδια αστυνομικών των ΜΑΤ με μέλη του ΠΑΜΕ. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν λίγη ώρα αργότερα στη συμβολή Οθωνος και Αμαλίας όπου είχαν καταφύγει οι συγκεντρωμένοι. Νωρίτερα, μικρή ομάδα διαδηλωτών που βρισκόταν στην αρχή της Πανεπιστημίου δέχτηκε επίθεση με κλομπ από άνδρες των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι κουκουλοφόροι ήθελαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στη Βασιλίσσης Σοφίας για να φτάσουν στην είσοδο της Βουλής, δημιουργώντας ένταση. Οι αστυνομικοί υπολογίζουν ότι συνολικά στην πλατεία Συντάγματος έπεσαν περισσότερες από 50 μολότοφ.
Μετά την πλατεία, τα επεισόδια «μετακόμισαν» προς το Ζάππειο, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους ταραξίες. Ενα βαν τηλεοπτικού σταθμού στη λεωφόρο Αμαλίας παραδόθηκε στις φλόγες, όπως επίσης και ένα ΙΧ στις παρυφές της Πλάκας. Οταν η ένταση έπεσε, περίπου 700 διαδηλωτές επέστρεψαν έξω από τη Βουλή, όπου έμειναν ως αργά φωνάζοντας συνθήματα κατά των μέτρων.



Η παρουσία των αστυνομικών στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας εν όψει των συλλαλητηρίων και των συγκεντρώσεων που είχαν προγραμματιστεί ήταν έντονη. Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί βρίσκονταν επί ποδός, προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν καταλήψεις κτιρίων-στόχων, αλλά και επεισόδια. Στην οδό Ρηγίλλης μάλιστα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δρόμο επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ένας «Αίαντας», τεθωρακισμένο όχημα - υδροφόρα δηλαδή με κανονάκι νερού για την αντιμετώπιση διαδηλωτών.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού σημειώθηκαν γύρω στις 50 προληπτικές προσαγωγές. Τέσσερα άτομα προσήχθησαν σε απόπειρα κατάληψης των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, κατά πληροφορίες μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας».
Θεσσαλονίκη

Τρεις συγκεντρώσεις κατά του 3ου Μνημονίου και των μέτρων λιτότητας πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δημόσιοι υπάλληλοι, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο, μέλη του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, που είχαν καταλάβει από το πρωί, ενώ αντιεξουσιαστικές ομάδες έδωσαν ραντεβού στην Καμάρα. Οι τελευταίοι πραγματοποίησαν πορεία, που κατέληξε στον Λευκό Πύργο και ενώθηκαν με την εκεί συγκέντρωση.
Το πρωί, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.
Στη Λάρισα αναρχικοί προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ. Απλωσαν πανό με το σύνθημα «Οποιος Σπέρνει Φτώχεια Θερίζει την Οργή» και παρέμειναν εκεί ως το απόγευμα.


Μαρία Ψαρά - Λευτέρης Μπιντέλας - Στέλλα Κεμανέτζη - Βασίλης Ιγνατιάδης


Έθνος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου