Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΕΚΤ: Αναμένονται δηλώσεις Ντράγκι - Ανοίγουν τράπεζες τη Δευτέρα - Σε ισχύ τα capitals controls




Ελληνικές τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως ο ELA θα αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ - Αμετάβλητα τα επιτόκια

Σε αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) αναμένεται να προχωρήσει σήμερα Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της EKΤ που τηλεδιασκέπτεται.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κάνει δηλώσεις ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Αμέσως μετά αναμένεται να γίνουν δηλώσεις από την ελληνική πλευρά ια άνοιγμα τραπεζών με ισχύ των capitals control.

Η ΕΚΤ, μετά την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή, έλαβε το σήμα που χρειαζόταν για να αυξήσει την παροχή ρευστότητας και συνεδριάζει ώστε να διασφαλισθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ που διακρατά και τα οποία ωριμάζουν στις 20 Ιουλίου θα αποπληρωθούν κανονικά.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ELA στα 88,6 δισ. ευρώ, ενώ έχει αυξήσει και κατά 15% περίπου το «κούρεμα» που εφαρμόζει στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.

Σε εβδομαδιαία βάση οι τράπεζες χρειάζονται περίπου 500 εκατ. ευρώ για να εξυπηρετούν πολίτες και επιχειρήσεις εντός των υφιστάμενων ορίων των κεφαλαιακών περιορισμών (60 ευρώ ημερήσιο όριο αναλήψεων, εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων 120 ευρώ για συντάξεις, κ.α..) και πλέον έχουν διαθέσιμα λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ.  Στη βάση αυτή η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ σήμερα Πέμπτη κρίνεται κρίσιμη, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τις αναλήψεις μετρητών.

Ελληνικές τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τον ELA κατά 2 δισ. ευρώ, ωστόσο πληροφορίες από το εξωτερικό μιλούν για αύξηση 500 εκατ. ευρώ και επανεξέταση του θέματος μετά τη ψήφιση των προαπαιτούμενων της 22ας Ιουλίου.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους αποφάσισε να διατηρήσει, όπως αναμενόταν, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Συγκεκριμένα το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παρέμεινε αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05%, το διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.



tovima.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου