Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Σόιμπλε: Χωρίς πρόγραμμα δε θα βοηθήσουμε την Ελλάδα





Περιμένουμε να δούμε τις θέσεις της Αθήνας, είπε ο Ντάισελμπλουμ. Δεν θέλουμε το Grexit, δηλώνει ο Μοσκοβισί. Χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει βοήθεια, είπε ο Σόιμπλε.

Τις προτάσεις της Αθήνας θέτουν ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η συζήτηση οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερη την έλλειψη εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο γερμανός Β. Σόιμπλε δήλωσε πως σέβεται το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, αλλά "αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρόγραμμα, επομένως δεν έχουμε δυνατότητες να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωζώνης". Σημείωσε ακόμη ότι γενικά η Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά πρώτα "περιμένουμε να ακούσουμε την ελληνική κυβέρνηση".

Eρωτηθείς για τη δυνατότητα διαγραφής χρέους, που υποστηρίζεται από τη γαλλική πλευρά, ο Σόιμπλε είπε το εξής:

«Όποιος γνωρίζει τις συνθήκες της Ε.Ε., ξέρει ότι μία διαγραφή χρέους εμπίπτει στις απαγορεύσης διάσωσης της Ε.Ε.», είπε ο Β. Σόιμπλε παραπέμποντας στο άρθρο 125 της συνθήκης της Λισσαβόνας.

Ντάισελμπλουμ: Να δούμε τι θα πει ο νέος υπουργός

Ο πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε πως «δεδομένης της κατάστασης πρέπει να ακούσουμε τι πιστεύει η Αθήνα και πώς βλέπει τη διέξοδο. Θα δω πριν το Eurogroup τον νέο υπουργό Οικονομικών και θα δούμε μετά που βρισκόμαστε».

«Δεν αφορά πρόσωπα αλλά το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα. Το «όχι» σημαίνει ότι οι προηγούμενες προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές. Θα δούμε τις νέες θέσεις της ελληνικής πλευράς» συμπλήρωσε.

«Θα δούμε τι έχει να πει η ελληνική πλευρά, ποιες προτάσεις θα βάλει στο τραπέζι», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.«Ελπίζω να φτάσουμε σε λύση».

Μοσκοβισί: Δεν θέλουμε το Grexit

Αυτό το Eurogroup δεν αφορά το θέμα του χρέους, αφορά το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, ξεκαθάρισε ο Πιέρ Μοσκοβισί . «Πρέπει σήμερα να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση για να αποφύγουμε το Grexit».Το διακύβευμα σήμερα είναι αν μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα εγκαίρως, τόνισε.

Δεν το θέλουμε, η Κομισιόν είναι έτοιμη να δουλέψει για να χτίσουμε το νέο πρόγραμμα.Πρέπει να μιλήσει ο Ευ. Τσακαλώτος, να δούμε πως θέλει να προχωρήσει. Γνωρίζω ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης. Πρέπει να δούμε τις προτάσεις που θα κατατεθούν.Αν οι προτάσεις είναι ισχυρές θα δούμε πως θα προχωρήσουμε.


Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνης


Η Ελλάδα είναι στην άλλη πλευρά του λόφου πλέον, πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που έχει χάσει, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ.

Μία βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο υπέρτατο πολιτικό επίπεδο, τόνισε. Σεβόμαστε πλήρως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν και είμαστε απογοητευμένοι. Δεν άλλαξε τίποτα στην Ελλάδα.

Το δημοψήφισμα δεν άλλαξε την οικονομία της Ελλάδας. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι κόκκινη γραμμή, πρόσθεσε.

Ντομπρόφσκις: Δεν μπορεί να αποκλειστεί το Grexit

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσες προκλήσεις. Η πρόοδος της προηγούμενης χρονιάς χάθηκε. Τώρα χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη στρατηγική για την επόμενη ημέρα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Πολλά θα εξαρτηθούν στο ποιες μεταρρυθμίσεις θα εισηγηθεί η Αθήνα, αν θα είναι ένα πλήρες πακέτο, υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των 19 δημοκρατιών.

«Δεν είναι στόχος μας το Grexit. Δουλεύουμε για το σενάριο της συμφωνίας αλλά αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με ένα πλήρες πακέτο δεν μπορεί να αποκλειστεί», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα είναι σε ελεύθερη πτώση και γι' αυτό δεν υπάρχει πολύ χρόνος.

O Mαλτέζος υπουργός έδωσε 50-50 πιθανότητες να μείνει ή να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ.

Ο Λιθουανός είπε ότι η χώρα του δεν καταλαβαίνει τους Έλληνες.

Ο υπουργός από το Λουξεμβούργο τόνισε ότι το Grexit εξαρτάται από το τι θα φέρουν οι Έλληνες στο τραπέζι. "Είναι αντιφατικό να λες όχι στο πακέτο αλλά ναι στο ευρώ".


Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου