Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Σφίγγει τη θηλιά ο Ντράγκι! ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΠΕΜΠΤΗ



Κλείνει ακόμα περισσότερο τη στρόφιγγα ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καθώς χθες η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης προχώρησε σε αύξηση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που προσφέρονται ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του ELA.

Ουσιαστικά η ΕΚΤ με την απόφασή της στέλνει τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά να κλείσει εδώ και τώρα συμφωνία. Το ποσοστό του «κουρέματος» δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα άλλες πληροφορίες να κάνουν λόγο «για μικρό haircut της τάξης του 5% με 10%» και άλλες πηγές να αναφέρουν ότι πρόκειται «για αρκετά βαθύ ''κούρεμα'' στα επίπεδα του 20%».
Τραπεζικές πηγές υπολογίζουν την πρόσθετη επιβάρυνση για τις ελληνικές τράπεζες στα 4-8 δισ. ευρώ και σημειώνουν ότι το απόθεμα των εγγυήσεων που διαθέτει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ύψους 18 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίζονται καθησυχαστικές σε ό,τι αφορά τα ημερήσια όρια ανάληψης από τα ΑΤΜ, δηλαδή τα 60 ευρώ. Ωστόσο παραδέχονται πως στις σημερινές συνθήκες ακόμα και ένα μικρό «κούρεμα» στερεί πολύτιμη ρευστότητα από τις τράπεζες.
Το όριο του ELA
Η ΕΚΤ χθες διατήρησε στα ίδια επίπεδα το όριο του ELA, δηλαδή στα 89 δισ. ευρώ, ενώ αύριο Τετάρτη και αφού θα έχουν κατατεθεί οι ελληνικές προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι, με τα νέα δεδομένα στο τραπέζι.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφάσισε στις 26 του Ιουνίου του 2015, μετά τη συζήτηση μιας πρότασης από την Τράπεζα της Ελλάδος.
O ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών εγγυήσεων (collateral). Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εξασφαλίσεις που χρησιμοποιούν στον ELA βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε συνδεδεμένα με την κυβέρνηση περιουσιακά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αναπροσαρμόσει το ''κούρεμα'' (haircut) στα collateral που είναι αποδεκτά από την ΤτΕ για τον ELA.
Το ΔΣ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για τη στάση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το ΔΣ είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του».
Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, χθες ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από τουλάχιστον δύο μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ (συνολικά τα μέλη είναι 19, όσοι και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών-μελών), τα οποία ζητούσαν μετ' επιτάσεως η ΕΚΤ να ακολουθήσει τους κανόνες που τη διέπουν και να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα», καθώς η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας μας είναι junk (σκουπίδι).
Σήμερα το μέσο haircut για τον δανεισμό από τον ELA ανέρχεται σε περίπου 35% (για τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου η μέση απομείωση αξίας αγγίζει το 25% και για τα υπόλοιπα ενέχυρα, όπως δάνεια, κρατικά ομόλογα, έντοκα κ.ά., κυμαίνεται περίπου στο 45%).
Μια αύξηση κατά 10%, δηλαδή κατά μέσο όρο στο 45%, θα μπορούσε να είναι ανεκτή, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, και με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα κινούνταν στην κατεύθυνση για υπογραφή συμφωνίας.
Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ως εγγυήσεις στον ELA ομόλογα με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ, πρόγραμμα Αλογοσκούφη), ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά), τα οποία υπόκεινται σε «κούρεμα» της τάξης του 35% ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους (διάρκεια, ύψος, εγγυήσεις).
Ως ενέχυρα δίδονται και τα «κουρεμένα» ομόλογα του Δημοσίου μετά το PSI που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους (στο σύνολο περίπου 5 δισ. ευρώ), τα οποία έχουν μεταφερθεί στον ELA μετά την απόφαση της EKT να άρει το waiver.
Αυτοί οι τίτλοι υπόκεινται σε haircut 10% έναντι της αγοραίας αξίας τους, οι οποίοι διαπραγματεύονται με τιμή 50 (η τιμή αναφοράς των ομολόγων είναι οι 100 μονάδες), άρα το ουσιαστικό «κούρεμα» είναι της τάξης του 50%. Στον ELA υπάρχουν ως ενέχυρα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου ύψους 3,5 δισ. ευρώ.


Εφη Καραγεώργου


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου