Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Εντολή Στουρνάρα να εφοδιάζονται με χρήματα τα ΑΤΜ - Ουρές στις τράπεζες για την απόσυρση καταθέσεων



Αγώνα δρόμου κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να εφοδιάζει συνεχώς τα ΑΤΜ των τραπεζών με χρήματα ώστε να μη μείνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο και προκληθεί πανικός. Από χθες, με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, χιλιάδες πολίτες πήγαν στις τράπεζες και «σήκωσαν» ό,τι χρήματα μπορούσαν.

Ουρές έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς επικρατεί σχετική αναστάτωση. Για το λόγο αυτό ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, έχει δώσει εντολή να εφοδιαστούν με χρήματα όλα τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και να περιοριστεί στο ελάχιστο η έλλειψη που σίγουρα θα υπάρξει τις επόμενες ώρες.

Είναι δεδομένο ότι ο πανικός είναι ότι χειρότερο στις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα. Η μάχη που θα γίνει πλέον είναι αν οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν τη Δευτέρα και τις επόμενες ημέρες μέχρι το δημοψήφισμα. Η ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή. Η κατάρρευση των τραπεζών δεν πρέπει να γίνει επ ουδενί καθώς θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία. Αλλωστε τους τελευταίους μήνες έχουν φύγει πάνω από 45 δισ. ευρώ και μια δραματική εξέλικη στον τομέα των τραπεζών θα προκαλέσει πολύ χειρότερες καταστάσεις στην πορεία προς το δημοψήφισμα.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση σήμερα, Σάββατο, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Αυτό ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς είναι πλέον κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση και για τη χώρα να μην υπάρξει κατάρρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και όπως ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε μεγάλη κατανόηση στην απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Τηλεδιάσκεψη θα γίνει του πρωί της Κυριακής μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών για την στήριξη των τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω του ELA. Οι αποφάσεις όμως θα εξαρτηθούν από το τι θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο του capital control.


Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου