Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Αγωνία για τις τράπεζες - Ουρές στα ATM μετά τις ανακοινώσεις - Συνάντηση Ντράγκι - Δραγασάκη




Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση αύριο, Σάββατο, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Αυτό ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς είναι πλέον κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση και για τη χώρα να μην υπάρξει κατάρρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του πρωί του Σαββάτου μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών για την στήριξη των τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω του ELA.
Ο πρωθυπουργός μίλησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και όπως ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε μεγάλη κατανόηση στην απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Φαίνεται να απέσπασε την υπόσχεση ότι η ΕΚΤ δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα με τη ρευστότητα αυτή την εβδομάδα.


Είναι δεδομένο ότι ο πανικός είναι ότι χειρότερο στις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι αρκετός κόσμος πήγε στα ΑΤΜ τραπεζών να «σηκώσει» χρήματα κάτι που σίγουρα θα επιδεινώσει το κλίμα. Δημιουργήθηκαν ουρές σε πολλές περιοχές της Αττικής, ακόμη και τις πρώτες πρωϊνές ώρες.
Η μάχη που θα γίνει πλέον είναι αν οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν τη Δευτέρα και τις επόμενες ημέρες μέχρι το δημοψήφισμα. Η ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή. Η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν πρέπει να γίνει επ ουδενί καθώς θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία. Αλλωστε τους τελευταίους μήνες έχουν φύγει πάνω από 45 δισ. ευρώ.
Ο Ν. Παππάς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν έχουν οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Ν. Παππάς ο οποίος είπε ότι «υπάρχουν κάποιοι ακραίοι κύκλοι στη Γερμανία οι οποίοι, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, θέλουν να ταυτίσουν την εφαρμογή των μνημονίων με την ύπαρξη του κοινού νομίσματος. Αυτό είναι απαράδεκτο, ως μήνυμα και προς την Ελλάδα και προς τους Ευρωπαϊκούς λαούς».
«Καλώ αυτούς τους ακραίους κύκλους να μην παίξουν με τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος. Είναι ανώφελο τέτοιο θέμα δεν υπάρχει και ας συζητήσουμε για την ουσία της πολιτικής. Έχω δε την αίσθηση ότι αυτοί που επαναφέρουν τέτοια ερωτήματα είναι φανατικοί των μνημονίων που απλώς δεν θέλουν να το πουν», είπε ο κ. Παππάς ερωτηθείς αν οι πολίτες θα προσέλθουν στο δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες.

Ο λαός μας θα ψηφίσει όχι. Θα το δείτε, είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Στέλνουμε μήνυμα ξεκάθαρο. Όποιος αυτή τη στιγμή, θεσμικός ή πολιτικός παράγοντας, παίζει με σενάρια ακραία αναλαμβάνει ιστορική ευθύνη. Καλούμε να ακουμπήσουν όλοι τα πολιτικά τους επιχειρήματα στο τραπέζι, να μην παίζουν ούτε με τις καταθέσεις των πολιτών ούτε με την ψυχραιμία τους και καλούμε βέβαια και κάθε θεσμικό παράγοντα και του τραπεζικού συστήματος να παίξει το ρόλο που απορρέει από τη δική του ιδιότητα».


Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου