Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΗΠΑ: Παρά τις δυσκολίες, αισιοδοξία για συμφωνία



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ

Η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη ότι θα επέλθει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ωστόσο επανέλαβε χθες ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να εργασθούν ώστε να υπάρξει γρήγορα μία ικανοποιητική λύση.

«Η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς εταίροι της πρέπει να δουλέψουν γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να καταλήξουν σε ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ. «Οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί παρατεταμένη δυσχέρεια και έχουν κάνει δύσκολα άλλα απαραίτητα βήματα για να δημιουργήσουν τις βάσεις για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, «εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία χωρίς να δημιουργηθεί περιττή αστάθεια στις χρηματαγορές». Ο ίδιος πάντως παραδέχθηκε ότι χθες υπήρξε «κάποια αστάθεια», την οποία χαρακτήρισε ως αντίδραση και απέδωσε στην προσπάθεια πρόβλεψης του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε, ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να αισιοδοξεί «για ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα» που δεν θα προκαλέσει αστάθεια στις αγορές, καθώς «όλες οι πλευρές που κάθονται γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναγνωρίζουν το διακύβευμα του να υπάρξει ικανοποιητική επίλυση. Μπορεί λοιπόν να είναι δύσκολο να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά είναι καθαρά προς το συμφέρον όλων… να φτάσουν στο ίδιο αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει υπάρξει αλλαγή στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς όπως εκτίμησε ο ίδιος μία εβδομάδα πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα είχε ασκήσει πίεση κυρίως στην Ελλάδα, εστιάζοντας στις δύσκολες πολιτικές επιλογές που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, ο κ. Ερνεστ επανέλαβε και τα… δύο: «Λοιπόν, η θέση μας είναι, ειλικρινά, ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να εμπλακούν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με τρόπο που θα οδηγήσει σε μία συμβιβαστική συμφωνία. Και έχουμε πει ότι είναι σημαντικό για την Ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δεσμευθεί να κάνουν. Γνωρίζω ότι αυτό είναι που ενδιαφέρονται να δουν και οι πιστωτές. Και νομίζω ότι η όποια τελική συμφωνία θα χρειασθεί δέσμευση σε αυτές τις γραμμές. Αλλά τελικά, αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουν όλες οι πλευρές».

Στην ερώτηση, τέλος, αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε κάποιες επαφές για το θέμα της Ελλάδας το Σαββατοκύριακο, ο κ. Ερνεστ παρέπεμψε κατά την πάγια τακτική του στο υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας ότι ο υπουργός Τζακ Λιου είναι ο κυρίως υπεύθυνος για τις επαφές με τους Έλληνες και τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης και τους διεθνείς οργανισμούς, «ώστε να προσπαθήσει να ενθαρρύνει μία λύση».



Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου