Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Αυξημένες εκροές καταθέσεων σήμερα - Αγωνία για την Παρασκευή



Την Παρασκευή τρέμουν οι τραπεζίτες. Η ειδησεογραφία για λήψη έκτακτων μέτρων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αν αποτύχει το Eurogroup, προκαλεί εφιάλτες για μεγάλες εκροές.

Κι αυτό γιατί στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαμάχης για τη συμφωνία, οι δανειστές αναμένεται να ανεβάσουν τους τόνους και να προκαλέσουν μεγαλύτερο σοκ στους καταθέτες με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος πως θα καμφθούν ακόμα και οι τελευταίες αντιστάσεις.

Η πρώτη ένδειξη υπήρξε σήμερα. Οι καταθέτες απέσυραν περισσότερα χρήματα από χθες και εκτιμάται ότι συνολικά το ποσό ανέρχεται στα 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατάσταση αναμένεται να κλιμακωθεί πράγμα που οδήγησε τραπεζίτη να εκφράσει την υποψία ότι δεν είναι καθόλου απίθανο οι δηλώσεις για μέτρα από τις τράπεζες να εξυπηρετούν το σχέδιο άσκησης μεγαλύτερης πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως η αχίλλειος πτέρνα είναι το τραπεζικό σύστημα και πως ακόμα και το Grexit μπορεί να επέλθει μόνο αν οι τράπεζες βρεθούν επί ξύλου κρεμάμενες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιος φόβος, αφού όπως δήλωσε χθες ο Μάριο Ντράγκι στο Ευρωκοινοβούλιο την απόφαση για την τύχη της Ελλάδας θα πάρουν οι πολιτικοί και όχι οι κεντρικοί τραπεζίτες, καθώς και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες. Αυτό σημάνει ότι χωρίς περικοπή των εγγυήσεων οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πάρουν άλλα 35 δισ. περίπου μέσω του ELA.

Τώρα τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και προπαντός στο ύψος του ποσού που θα εγκρίνει για τη χορήγηση μέσω του ELA.

Οι πιο ψύχραιμοι πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι δραματικό και ότι τα ποσά που θα εγκριθούν θα αποτελούν συνάρτηση των εκροών που προηγήθηκαν και εκείνων που αναμένεται να ακολουθήσουν. Οποιαδήποτε άλλη στάση του Ντράγκι θα αποτελούσε τεράστια έκπληξη.

Πάντως, οι τραπεζίτες σε όλους τους τόνους επισημαίνουν ότι στο ορατό μέλλον οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, καθώς και ότι το Σαββατοκύριακο δεν πρόκειται να συμβεί κάτι το ιδιαίτερο.



Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου