Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Η "ακτινογραφία" της... διαφορετικής ομιλίας Τσίπρα και η εμπλοκή με τους δανειστές - "Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία" τόνισε ο πρωθυπουργός


Με ένα τελείως διαφορετικό προφίλ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή συζήτηση στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις, όπου ουσιαστικά ουδείς έγινε σοφότερος για το πόσο μακριά ή κοντά βρίσκεται η συμφωνία με τους Θεσμούς.

Για πολλούς αυτή η συνεδρίαση της Βουλής προκαλεί ερωτήματα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ήρεμος, απέφυγε τις εντάσεις και τις προστριβές και είχε ένα ύφος που κανείς δεν μπορεί να το ερμηνεύσει. Μάλιστα, παρά το γεγονός πως λίγη ώρα πριν την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή, διέρρεαν πως υπάρχει σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από το Brussels Group, κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό αν και εξακολουθεί και υπάρχει σαν ενδεχόμενο στα "συρτάρια" της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Επομένως μετά το τέλος της συνεδρίασης πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας με την αλλαγή της στάσης του, έδειχνε πως έχει έτοιμη τη συμφωνία με τους δανειστές και απλά ήθελε να βολιδοσκοπήσει την εσωτερική κατάσταση, ενώ επίσης πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού το απόλυτο αδιέξοδο που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού.

Ο πρωθυπουργός και στις τρεις ομιλίες του, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας και μάλιστα δήλωσε πως παρά τη δυσάρεστη έκπληξη των τελευταίων ημερών με την πρόταση των δανειστών, αυτή τη στιγμή η συμφωνία βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

Παραδέχθηκε επίσης πως εξεπλάγην δυσάρεστα με την πρόταση των δανειστών, ενώ λίγα λεπτά μετά από τη συγκεκριμένη τοποθέτησή του, κυβερνητικός αξιωματούχος αποκάλυπτε πως ο κ. Τσίπρας είχε προειδοποιήσει τον Γιούνκερ πως δεν θα πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ, χωρίς λύση που να εγγυάται τη χρηματοδότηση της χώρας.

"Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις", ανέφερε. Όπως ξεκαθάρισε η μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης είναι η ελληνική πρόταση και η Ελλάδα χρειάζεται μία συνολική λύση που θα περιλαμβάνει και λύση για το χρέος και όχι υποσχέσεις.

Έστειλε για άλλη μία φορά μήνυμα στους δανειστές, λέγοντας πως η εξέλιξη αυτής της μάχης της διαπραγμάτευσης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως είναι βαθιά νυχτωμένοι πως μία τιμωρία της Ελλάδας θα επηρεάσει μόνο την χώρα. Μάλιστα, αναφέρθηκε πως μία τιμωρία στην Ελλάδα θα επηρεάσει πρωτίστως τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Ξεκαθάρισε σε πολλά σημεία της ομιλίας του πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει τρίτο μνημόνιο και έστειλε μήνυμα στο εξωτερικό πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει και τη λύση με αναδιάρθρωση του χρέους.

Στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαντήσουν εάν αποδέχονται ή απορρίπτουν την πρόταση των θεσμών και υπογράμμισε πως "όσοι δουλεύουν για να υποτάξουν έναν λαό θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα» υπογράμμισε. Μάλιστα, στην τριτολογία του μετά από τις τοποθετήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε πως βγάζει το συμπέρασμα πως κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν δέχεται τις προτάσεις των Θεσμών.



Πηγή : newsit.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου