Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Reuters: O Γιούνκερ αρνήθηκε τηλεφώνημα του Τσίπρα




Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί του Σαββάτου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά εκείνος δεν δέχθηκε - Σύμφωνα με τους FT ο κ. Τσίπρας ζήτησε συνάντηση αλλά ο Γιούνκερ αρνήθηκε

Την ώρα που πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν πως δεν έχει ακόμη οριστεί νέο ραντεβού Τσίπρα -Γιούνκερ, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να δεχτεί τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επειδή η Αθήνα δεν έχει ακόμη αποστείλει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως είχε δεσμευθεί, με προθεσμία την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία για τις 11 το πρωί του Σαββάτου (12 ώρα Ελλάδας) με τον κ. Γιούνκερ, ωστόσο, ο πρόεδρος τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν το δέχθηκε.

Επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ, το Reuters αναφέρει ότι ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε να μιλήσει με τον κ. Τσίπρα επειδή δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις και διότι οι προτάσεις, τις οποίες η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ότι θα στείλει την Πέμπτη, δεν έχουν φτάσει ακόμη.

«Δεν έχει υπάρξει καμία νέα εξέλιξη, οπότε δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε», ανέφερε στο πρακτορείο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος θέλησε, ωστόσο, να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο σημείο αυτό το Reuters τονίζει στο σημείο αυτό ότι ο κ. Τσίπρας επρόκειτο να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί ξανά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ωστόσο, τελικά το ραντεβού δεν έγινε. Αντιθέτως, σημειώνει το πρακτορείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε το «παράλογους» όρους που περιλαμβάνει το σχέδιο των δανειστών και επέλεξε να μην πληρώσει τη δόση -όπως όφειλε να κάνει χθες- στο ΔΝΤ.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην ελληνική Βουλή, υπογραμμίζοντας πως ήταν «προκλητική» καθώς και ότι με αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στόχο να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου στην άρνησή του να αποδεχθεί τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές.

«Ο Τσίπρας ισορρόπησε ανάμεσα στην αγανάκτηση και τη σιγουριά ότι μια συμφωνία είναι "πιο κοντά από ποτέ" για να μείνει η χώρα του στο ευρώ», αναφέρει το πρακτορείο, ενώ παραθέτει ξανά τις δηλώσεις του αξιωματούχου της ΕΕ ο οποίος τονίζει πως στην Ευρώπη γνωρίζουν ότι «εν μέρει είναι θέατρο», αλλά «δεν χρειάζεται να έχουμε ρόλο σε κάθε σκηνή του δράματος».

Ο Γιούνκερ αρνήθηκε να συναντήσει τον Τσίπρα, λένε οι Financial Times


Την ίδια ώρα, σε άρθρο του στους FT ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ αναφέρει πως ο
ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να τον δεχθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίγκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει ενοχληθεί από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλή, με κορυφαίο στέλεχος των G7 να δηλώνει στην εφημερίδα ότι μετά από αυτήν την ομιλία ο κ. Γιούνκερ πιστεύει ότι δεν έχει και πολλά να πει με τον κ. Τσίπρα.

«Εάν δεν αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα, δεν υπάρχει λόγος να συναντηθούν», φέρεται να δήλωσε η ίδια πηγή στους Financial Times.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, αυτό που ενόχλησε τον κ. Γιούνκερ είναι η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «η πρόταση των θεσμών ήταν μία ατυχής στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και σύντομα θα την αποσύρουν οι ίδιοι άνθρωποι που την κατέθεσαν».

Παράλληλα, η ίδια πηγή υποστήριξε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν μείνει έκπληκτοι τόσο από την απόλυτη απόρριψη της πρότασής τους από τον κ. Τσίπρα όσο και από την απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρώσει το ΔΝΤ, αν και της το επιτρέπουν οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση του κ. Γιούνκερ να μην συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, μάλλον γυρίζει τη διαπραγμάτευση αρκετές εβδομάδες πίσω, σε μία στιγμή που τουλάχιστον η πλευρά των πιστωτών θεωρούσε ότι υπάρχει πρόοδος.

Δεν έχει οριστεί ακόμη νέα συνάντηση


Νωρίτερα το Σάββατο, πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά επισήμαιναν πως ούτως ή άλλως οι δυο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της συνάντησης κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλησε σήμερα να προβεί σε οιοδήποτε επίσημο σχόλιο για τη χθεσινή συζήτηση επί της διαπραγμάτευσης στη Βουλή, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι -ως είθισται- δεν σχολιάζει εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ωστόσο, κύκλοι προσκείμενοι στα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών αντιμετώπισαν σε γενικές γραμμές με θετικό τρόπο τόσο τους χαμηλούς τόνους, όσο και το κλίμα συναίνεσης που -όπως σημείωσαν- χαρακτήρισαν τη χθεσινή συζήτηση στην Αθήνα. Εκτίμησαν δε πως υπάρχει έδαφος για συνέχιση των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά, με στόχο την αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως τις 18 Ιουνίου, ούτως ώστε αυτή να εγκριθεί από το Eurogroup που συγκαλείται τη συγκεκριμένη ημέρα και παράλληλα η Αθήνα να έχει χρόνο να νομοθετήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και φυσικά να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελικής δόσης.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου