Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ξεκίνησε η δίκη του ανταποκριτή της Washington Post στο Ιράν



Σε ειδικό δικαστήριο της Τεχεράνης ξεκίνησε τη δίκη για του ανταποκριτή της Washington Post Τζέισον Ρεζαγιάν, ο οποίος κρατείται εδώ και δέκα μήνες με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ο 39χρονος Ρεζαγιάν κατηγορείται για κατασκοπεία, συνεργασία με εχθρικές κυβερνήσεις, συλλογή εμπιστευτικών πληροφοριών και προπαγάνδα σε βάρος της χώρας. Η δικηγόρος του, Λεϊλά Αχσάν, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες αυτές δεν βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία.

Η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον του 15ου τμήματος του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης, ενός ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει συνήθως τις υποθέσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια ή πολιτικά εγκλήματα, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Ρεζαγιάν δικάζεται μαζί με τη σύζυγό του Γεγκανέχ Σαλεχί, επίσης δημοσιογράφο, καθώς και μια φωτορεπόρτερ, σύμφωνα με το IRNA.

Ο Ρεζαγιάν, ο οποίος έχει ιρανική και αμερικανική υπηκοότητα, εργαζόταν για την αμερικανική εφημερίδα από το 2012. Συνελήφθη μαζί με τη σύζυγό του στο σπίτι τους το βράδυ της 22ας Ιουλίου 2014. Η τρίτη κατηγορούμενη, το όνομα της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί, είχε επίσης συλληφθεί εκείνο το βράδυ.

Η φυλάκιση του δημοσιογράφου είχε προκαλέσει εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, οι οποίες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπαμα κάλεσε τον Μάρτιο την ιρανική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον δημοσιογράφο. Στη συνέχεια, η αμερικανική Γερουσία υιοθέτησε τον Μάιο απόφαση που ζητούσε την απελευθέρωση τριών κρατουμένων στο Ιράν Αμερικανών, ανάμεσά τους ο Ρεζαγιάν.

Ωστόσο η Τεχεράνη, η οποία δεν αναγνωρίζει τη διπλή εθνικότητα, δηλώνει ότι η υπόθεση είναι αμιγώς ιρανική.

Η Washington Post δηλώνει ότι ο ανταποκριτής της είναι «εντελώς αθώος» και ότι ο Ρεζαγιάν δείχνει να είναι ένα «πιόνι στις εσωτερικές έριδες» στην Τεχεράνη, την ώρα που το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις έχουν ορίσει προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου για την επίτευξη ιστορικής συμφωνίας σε σχέση με το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Πηγή : tanea.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου