Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Διαφοροποιήσεις για τις επιλογές στη νέα ΕΡΤ


Την από καιρό διαφαινόμενη ύπαρξη σοβαρού εσωκομματικού προβλήματος στον ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αντικείμενο την ακρόαση των προτεινομένων μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ. Η διαδικασία, που διήρκεσε για περισσότερες από οκτώ ώρες, αφενός εξελίχθηκε σε ένα είδος «ανάκρισης», ειδικά του κ. Λ. Ταγματάρχη ως διευθύνοντος συμβούλου, με τις κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου (ψήφισε «παρών») και Ραχήλ Μακρή (καταψήφισε) να επικεντρώνουν τα πυρά τους στο πρόσωπό του. Αφετέρου, σημαδεύτηκε από ένα ιδιαίτερης σοβαρότητας φραστικό επεισόδιο μεταξύ της προέδρου της Βουλής και του κ. Αλ. Μητρόπουλου, με τον α΄ αντιπρόεδρο της Βουλής να εκφράζει εντονότατη δυσφορία για τη «μετατροπή» της επιτροπής σε ένα είδος ανακριτικού γραφείου, με αφορμή ερωτήσεις όπως τι έκαναν οι υποψήφιοι τις ημέρες και τους μήνες του «μαύρου στην ΕΡΤ» (Κωνσταντοπούλου) ή αν ισχύουν «φήμες» πως μεταξύ δύο υποψηφίων υπάρχει –μέσω βάπτισης– «πνευματική συγγένεια» (Κωνσταντοπούλου - Μακρή).

Το πρόβλημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε κυρίως με τους ακόλουθους τρόπους: Πρώτον, με τις έντονα επικριτικές τοποθετήσεις και τις αρνητικές ψήφους για τον κ. Ταγματάρχη –επιλογή του υπουργού Επικρατείας κ. Ν. Παππά– από τις κ. Κωνσταντοπούλου και Μακρή. Δεύτερον, με την αντικατάσταση του βουλευτή κ. Θ. Πετράκου, που φερόταν αποφασισμένος να τον καταψηφίσει.

Η αρνητική ψήφος της κ. Μακρή, δηλωθείσα από πολύ νωρίς, έφερε μια «ισορροπία τρόμου» στη 17μελή επιτροπή: χωρίς την καταγραφή της επιλογής της προέδρου της Βουλής (την ανακοίνωσε στις 11.36 μ.μ.), οι θετικές γνώμες ήταν ακριβώς όσες και οι μη θετικές (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Χρυσή Αυγή «όχι», «Ποτάμι» - ΚΚΕ «παρών»). Η έκφραση γνώμης της Επιτροπής, πάντως, βάσει του Κανονισμού δεν είναι καθοριστικής σημασίας και έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν πλειοψηφούν τα «ναι», ανακύπτει προφανώς πολιτικό ζήτημα για τον εκάστοτε υπουργό που θέτει τις επιλογές του στη γνωμοδοτικού χαρακτήρα έγκριση της Βουλής. Μια εξέλιξη, όμως, φάνηκε σχετικά εγκαίρως να διασφαλίζει πως σε επίπεδο συμβολικών ισορροπιών η κυβέρνηση θα εξασφάλιζε ένα αποτέλεσμα με θετικό πρόσημο: η αποχώρηση από τη συνεδρίαση δύο βουλευτών της Ν.Δ., του κ. Ευ. Μεϊμαράκη και της κ. Ολγας Κεφαλογιάννη, χωρίς να δηλώσουν γνώμη, είχε ως αποτέλεσμα τα «ναι» (7) να ήταν, τελικά, περισσότερα των «όχι» (5), ενώ υπήρξαν και τρία «παρών».

Η κ. Κωνσταντοπούλου, πάντως, υποστήριξε ότι όταν υπάρχει διαφωνία «αυτό δεν σηματοδοτεί μείζονα κρίση ούτε υποκρύπτει βαθιά ρήγματα», ενώ αιτιολόγησε το «παρών» που ψήφισε, λέγοντας ότι ο κ. Ταγματάρχης δεν την έπεισε.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης συμπεριλαμβάνονται και οι ενστάσεις που εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: ο κ. Ν. Φίλης, αν και είπε ότι δίνει θετική ψήφο, υπογράμμισε ότι η επιλογή του αυτή δεν συνιστά «λευκή επιταγή», για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων ότι είναι αρνητικό που δεν εγκαταλείφθηκε και από τη σημερινή κυβέρνηση η τακτική τού να ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Επιρατείας η διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς προανήγγειλε ότι ο αριθμός αδειών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι μικρότερος σε σχέση με σήμερα. «Η διαφημιστική αγορά έχει μικρύνει, με αποτέλεσμα σήμερα τα κανάλια να έχουν ζημίες. Αυτό η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να το λάβει υπόψη της. Επομένως, μιλάει για μικρό αριθμό αδειών, ώστε τα σχήματα που θα προκύψουν να είναι βιώσιμα», είπε συγκεκριμένα.


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου