Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Αβραμόπουλος: Μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για μετεγκατάσταση προσφύγων



Πρόταση στα κράτη-μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας

Πρόταση προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης θα εισαχθεί αύριο, Τετάρτη, από τον Δ. Αβραμόπουλο, ώστε να μπορεί σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο να μετεγκατασταθεί από τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό ανακοίνωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις, την Ασφάλεια και την Ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη διυπουργική σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα κληθούν να εφαρμόσουν άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο ορίζει ότι εάν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας ξαφνικής ροής μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ, τότε τα κράτη-μέλη μπορεί να υιοθετήσουν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Πριν από λίγες ημέρες το Reuters μετέδωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων, που έχουν φτάσει με σκάφη στην Ιταλία και την Ελλάδα, σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου