Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

To Μιλάνο στις φλόγες: Σοβαρά επεισόδια στα εγκαίνια της Expo 2015



Η Παγκόσμια Eκθεση του Μιλάνου άνοιξε την Παρασκευή τις πύλες της για έξι μήνες συζητήσεων και εκδηλώσεων για τη γεωργία και τα τρόφιμα - ωστόσο τα εγκαίνια επισκιάστηκαν από σοβαρά επεισόδια και τις προειδοποιήσεις των πολέμιων της φετινής διοργάνωσης για νέες διαδηλώσεις.

Η επίσημη τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε υπό τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, παρουσία διεθνών υψηλόβαθμων αξιωματούχων στον υπαίθριο χώρο της Expo, όπου το Cirque de Soleil θα δίνει παραστάσεις τους επόμενους έξι μήνες. Για την τελετή επιστρατεύτηκε το «Frecce Tricolore», το φημισμένο ακροβατικό σμήνος της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας.


Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί περιμετρικά της Παγκόσμιας Εκθεσης του Μιλάνου, ενώ στη περιοχή παρατηρήθηκαν προβλήματα στις προσβάσεις με αυτοκίνητο, τεχνικά προβλήματα καθυστέρησαν συρμούς του μετρό, εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτιζαν μεγάλες ουρές στα σημεία ελέγχου ασφαλείας.

Στο εσωτερικό, οι πρώτοι επισκέπτες ήδη αντίκρισαν τα περίπου 80 περίπτερα που ανταγωνίζονται σε αρχιτεκτονική ευρηματικότητα, σε μια έκταση ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων. Μεταξύ αυτών 54 περίπτερα διαχειρίζονται από δημόσιους φορείς χωρών, εννέα είναι αφιερωμένα σε προϊόντα όπως ο καφές ή το ρύζι, ενώ άλλα φιλοξενούν επιχειρήσεις ή οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Περίπου 140 χώρες μετέχουν στη φετινή διοργάνωση που έχει επίσημο θέμα «Τροφή για τον πλανήτη, Ενέργεια για τη ζωή», η οποία θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου.



Ωστόσο τα εγκαίνια στα οποία πολλά βάσιζε ο Ματέο Ρέντσι για να δει την επανεκκίνηση της οικονομίας - «σήμερα αρχίζει το αύριο» δήλωσε - αμαυρώθηκαν από εκτεταμένα επεισόδια στην πόλη του Μιλάνου. Δεκάδες αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης κατά της διοργάνωσης της Expo 2015, ενώ υπήρξαν τραυματίες στις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής. Η La Stampa έκανε λόγο για «αντάρτικο» στο κέντρο του Μιλάνου ενώ τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για επιθέσεις και καταστροφές σε υποκαταστήματα τραπεζών.



Ακόμα και οι πιο ήρεμοι από τους διαδηλωτές υποστηρίζουν πως με τη διοργάνωση της Expo 2015, «η Ιταλία είναι σαν μια αγελάδα που την απομυζούν». Αλλοι θυμήθηκαν όσους εργάτες τραυματίστηκαν και έναν 21χρονο που σκοτώθηκε στα τεράστια εργοτάξια της έκθεσης - ένα βαρύ κόστος εις το όνομα της διαφήμισης μιας πόλης, το οποίο δεν ανέχονται τελικά εύκολα όλοι οι σύγχρονοι πολίτες.

Περίπου 20 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένονται τους έξι προσεχείς μήνες στην Expo 2015, από την οποία η Ιταλία ελπίζει να έχει πολλά οφέλη, για την εικόνα της και την οικονομική της ανάκαμψη.



Η φετινή διοργάνωση έχει προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις στη χώρα. Μερικοί είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την αισθητή παρουσία μεγάλων πολυεθνικών του τομέα των τροφίμων μεταξύ των χορηγών και των συνεργατών, η οποία θεωρούν ότι δεν συνάδει με το ουμανιστικό μήνυμα της έκθεσης.

Η τιμή του εισιτηρίου κυμαίνεται μεταξύ 27 και 39 ευρώ, το οποίο είναι μειωμένο για οικογένειες και ομάδες επισκεπτών. Περίπου δέκα εκατομμύρια εισιτήρια έχουν ήδη πωληθεί, δήλωσε ο Ρέντσι. Η Ιταλία ευελπιστεί να έχει σημαντικά έσοδα, τα οποία θα προέλθουν και από τον τουρισμό κυρίως στο Μιλάνο και στην περιοχή της Λομβαρδίας.



Πηγή : tanea.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου