Ψήφισμα για την δίκη της Χρυσής Αυγής υιοθέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενόψει της επανέναρξης της στις 7 Μαΐου στις φυλακές Κορυδαλλού.
Νωρίτερα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης επικεντρώθηκε στο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών και στα μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπισης του από τις δομές Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης .
Ειδικότερα ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου αναφερόμενος στην συνολική εικόνα του προβλήματος , επισήμανε, την ουσιαστική αδυναμία κάλυψης των αναγκών προσωρινής φιλοξενίας των εισερχομένων από τις 4500 υπάρχουσες πανελλαδικά θέσεις, όταν ο αριθμός τους -μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2015 -έφθασε στις 19.488.
Ως άμεσα μέτρα για τις έκτακτες αυτές συνθήκες πρότεινε σε κάθε Περιφερειακή ενότητά του την άμεση σύσταση ομάδων οι οποίες σε συνεργασία με τους δήμους να βρουν κατάλληλους χώρους για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων. Επίσης την υλοποίηση των προτάσεων (της ΕΝΠΕ προς τον υπ Εσωτερικών) για τη διευκόλυνση των διαδικασιών φιλοξενίας και την αξιοποίηση σχετικών των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τους δήμους. Στο πλαίσιο αυτό και ενόσω η κυβέρνηση βρίσκεται στην διαδικασία εκπόνησης του εθνικού σχεδίου , όπως επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου όλες οι περιφερειακές ενότητες και ειδικά στον κεντρικό τομέα πραγματοποιούν συσκέψεις με τους δήμους για την αναζήτηση και καταγραφή λύσεων με μικρούς χώρους , ανοιχτές δομές φιλοξενίας, χωρίς γκετοποίηση , ιδρυματισμό, και αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.
Την προσωπική του 48ωρη εμπειρία όταν κλήθηκε εκτάκτως να διαχειριστεί 96 μετανάστες όταν προσάραξαν με σκαρί ερχόμενο από τον Καφηρέα στην Ραφήνα μετέφερε ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Πιστικίδης . Από αυτούς, είπε, 63 ήταν άνδρες, 9 γυναίκες εκ των οποίων δύο έγκυες , 24 παιδιά -τα 10 ασυνόδευτα . Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους προσέτρεξε η τοπική κοινωνία, το ΚΕΛΠΝΟ και η ΜΚΟ «ΠΡΑΞΙΣ» ενώ οι διαδικασίες και οι μεταφορές τους επιβάρυναν οικονομικά και με περισσότερες εργατοώρες τον δήμο και τους ανθρώπους των τοπικών Αρχών. Στη συνέχεια παρέθεσε σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε οι δομές υποδοχής να είναι πλήρεις και αποτελεσματικές ( σίτιση, υγειονομικός εξοπλισμός, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτικό προσωπικό, διερμηνείς κ.α.)
Στη συζήτηση παρίστανται και πρόσφυγες από το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Λαυρίου, ο εκπρόσωπος των οποίων αναφέρθηκε στις «άθλιες συνθήκες διαβίωσης και στην επαπειλούμενη απομάκρυνσή τους για τη διαμόρφωση πλατείας στη θέση του Κέντρου» και ζήτησε την παρέμβαση της Ρ. Δούρου για την επίλυση του προβλήματος.
Από την παράταξη «Αττική» ο Κώστας Καράμπελας σημείωσε ότι «Ως Περιφέρεια οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με ανθρωπιά και αλληλεγγύη στο πλαίσιο ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού που θα εκπονηθεί με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή δυνατόν τη συμμετοχή όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου , με ευρωπαϊκή χάραξη ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής και δικαιότερη κατανομή βαρών»
Ο Γ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε την επόμενη χρονιά πολύ δύσκολη και πρότεινε στην χώρα να στραφεί στην διεθνή αντιμετώπιση του θέματος κυρίως να επικεντρωθεί στην συμμόρφωση της Τουρκίας με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς νόμους για την μετανάστευση . Επίσης πρότεινε η Περιφερειακή Αρχή να εισηγηθεί προς την ΕΝΠΕ να συγκεντρώσει και να κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Περιφερειών συγκεκριμένα και ακριβή στοιχεία για την πραγματική εικόνα του προβλήματος ώστε να αποφασιστεί μια δικαιότερη και αναλογική κατανομή τους στις χώρες του Βορρά.
Ο Περικλής Μουλιανάκης από την Ελληνική Αυγή υποστήριξε ότι η Ελλάδα πλέον δεν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεταναστών των οποίων η αυξητική ροή σύντομα θα προκαλέσει «ασύμμετρη απειλή» για την χώρα. Πρότεινε η χώρα να καταγγείλει την συνθήκη του Δουβλίνου και να επιτραπεί η προώθησή τους σε χώρες που σήμερα μας υποδεικνύουν τι να κάνουμε με το θέμα αυτό. Επίσης ως μόνη λύση ανέφερε την ανάγκη εκπόνησης συντεταγμένου σχεδίου αποτροπής της εισόδου τους.
Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης από την «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης των μεταναστών μέσα από την δημιουργία ανοιχτών και κατάλληλων κέντρων φιλοξενίας . Ακόμη ζήτησε από την κυβέρνηση να απειθαρχήσει στον κανονισμό του Δουβλίνου και τη συνθήκη Σένγκεν και να προχωρήσει στην απονομή ασύλου στους πρόσφυγες χορηγώντας τους ταξιδιωτικά έγγραφα για να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.
Ο Γιάννης Μοίρας από την «Αττική συμμέτοχοι στο αύριο» υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνικό παρ΄όλη τη βαριά επιβάρυνση που δέχεται η χώρα είναι ευρωπαϊκό και αυτό το νόημα είχε η έκτακτη σύνοδος η οποία δυστυχώς έλαβε μέτρα άτολμα και αναποτελεσματικά . Το πρόβλημα δεν θα το λύσει η Περιφέρεια ούτε καν η κυβέρνηση δίχως τη συμβολή των ευρωπαίων εταίρων.
Ο Αντώνης Γάκης από την «Ανάσα για την οικολογία» δήλωσε μια χώρα μεταναστών και προσφύγων να μετατραπεί σε χώρα ρατσιστών και ξενοφοβικών δήλωσε δίπλα στους μετανάστες με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
Από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή η Δέσποινα Κουτσούμπα υπογράμμισε ότι η μετανάστευση δεν είναι απόρροια φυσικού φαινομένου αλλά προκαλείται κυρίως από πολέμους, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις πολιτικές διώξεις από χούντες που στηρίζονται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το ζήτημα είναι πολιτικό και οικονομικό και κάποιοι κερδίζουν είτε είναι μονοπώλια, είτε διακινητές, είτε εξαφάνισαν «μυστηριωδώς» τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατασκευή χώρων υποδοχής και υποδομών στην χώρα μας .
Από την «Παρέμβαση για την Αττική η Μαρία Γιαννακάκη τόνισε ότι όλοι μας οφείλουμε να αγωνιστούμε για να συνυπάρξει η διαφορετικότητα και οφείλουμε να δημιουργήσουμε ζωτικό χώρο για τον άλλο γιατί η παροχή ασύλου είναι υποχρέωση ενός κράτους δικαίου και όχι φιλανθρωπία .
Πηγή : imerisia.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου