Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Γερμανός πρόεδρος: Να είμαστε ανοιχτοί για τις επανορθώσεις προς την Ελλάδα



Την υποστήριξή του προς τα αιτήματα της Ελλάδας για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων εξέφρασε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ, παρά το γεγονός ότι  το Βερολίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε συνέντευξη του, η οποία θα δημοσιευτεί στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, ο  Γκάουκ επισήμανε ότι η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την ιστορική της ευθύνη απέναντι Ελλάδα.

«Δεν είμαστε μόνο άνθρωποι που ζουν στο σήμερα, αλλά και  απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μεταξύ άλλων περιοχών και στην Ελλάδα, κάτι για το οποίο επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα, για αρκετά μεγάλο διάστημα» επισήμανε ο Γερμανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της, όπως η δική μας, να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για επανορθώσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, τα σχετικά αιτήματα της Αθήνας έχουν πέσει στο κενό, με τον υπουργό Οικονομίας και Αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να αποκαλεί τις ελληνικές αιτιάσεις «ανόητες», κάνοντας λόγο για προσπάθεια της Αθήνας να αποσπάσει κάποια περιθώρια ελιγμών από τους εταίρους της, στις συζητήσεις για περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Την ίδια ώρα, Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η χώρα τους έχει ήδη εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις, καταβάλλοντας 115 εκατομμύρια μαρκα στην Ελλάδα το 1960.


Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου