Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Νέου τύπου έλεγχοι για την ανασφάλιστη εργασία



Η συγκρότηση ειδικών κλιμακίων ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία, που θα έχουν αρμοδιότητα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, η δημιουργία 13 νέων ελεγκτικών κέντρων του ΙΚΑ, η διενέργεια ελέγχων σε 24ώρη βάση όλες τις ημέρες της εβδομάδας, καθώς και η σύσταση Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής για την παρακολούθηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας με τη συμμετοχή των συνδικάτων και των παραγωγικών φορέων, περιλαμβάνονται στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας.

Η ηγεσία του υπουργείου σε συνεργασία με τους Διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων θα προχωρήσουν στη δημιουργία κλιμακίων από εργαζόμενους των ταμείων, τα οποία θα διενεργούν ελέγχους παράλληλα με τους Επιθεωρητές Εργασίας και την Ειδική Επιτροπή του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ), ειπώθηκε ακόμη κατά την παρουσίαση των μέτρων ενίσχυσης των μηχανισμών για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας από τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη και τον ειδικό επιθεωρητή του ΣΕΠΕ Απόστολο Καψάλη.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθούν 13 νέα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Οι αλλαγές αυτές θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, οι έλεγχοι για ανασφάλιστη εργασία θα ενταθούν, θα περιλαμβάνουν όλους τους κλάδους που εμφανίζουν αυξημένη παραβατικότητα, θα είναι επαναλαμβανόμενοι και θα διενεργούνται σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες της εβδομάδος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι αναμένεται να εισπραχθούν μέσα στο 2015 136 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και 100 εκατ. από τους ελέγχους για ανασφάλιστη εργασία.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ρυθμίσεων των οφειλών σε 100 δόσεις, ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι έως τώρα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους 155 χιλιάδες οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει συνολικά οφειλές 3,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμεία έχουν εισπράξει 115 εκατ. ευρώ.

Στην ένταση των ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία απέδωσε ο ειδικός επιθεωρητής του ΣΕΠΕ Απόστολος Καψάλης το υψηλότερο καταγεγραμμένο ισοζύγιο προσλήψεων, τα τελευταία χρόνια, που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ο κ. Καψάλης ανακοίνωσε, επίσης, ότι από την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει τις εργασίες της η Διαρκής Μόνιμη Επιτροπή για την παρακολούθηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας με τη συμμετοχή των συνδικάτων και των παραγωγικών φορέων.

Ανέφερε, τέλος, ότι εντός του 2015 έχουν αναφερθεί 19 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και ζήτησε τη συνδρομή των εργαζομένων και των συνδικάτων στο έργο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.


Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου