Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Σαμαράς: «Δεν θα δεσμευθούμε ότι θα ψηφίσουμε κάτι που ακόμη δεν είδαμε»


Έκκληση για εθνική συνεννόηση στις δυναμεις που - όπως είπε - θέλουν να εμποδίσουν αυτό που φαίνεται να έρχεται ως καταστροφή, απηύθυνε απο το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ ο Αντώνης Σαμαρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «αυτό που δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε ειναι η ευρωπαικη πορεία της χώρας».

«Κάνω έκκληση για μια μεγάλη συνεννόηση που είναι ακόμα εφικτή , για να αλλάξει η χωρα πολιτική και όχι για να στηρίξουμε αυτή την πολιτική και να μείνουμε στα αδιέξοδα» είπε μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι «"τώρα είναι η ώρα της υπέρβασης και πως άλλη επιλογή για τη χώρα δεν υπάρχει».

Σχετικά με τη συμφωνία με τους δανειστές ευχήθηκε να μην είναι η φοροεπιδρομή, για την οποία ακούει να γίνεται λόγος και ανέφερε πως έχει ιστορική ευθύνη ο Πρωθυπουργός να αποφασίσει με ποιούς θα πάει και ποιούς θα αφήσει.

Επανέλαβε επ´αυτού ότι «δεν θα κλείσουμε την πόρτα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, δεν θα κάνουμε τα ίδια» ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα ότι η ΝΔ είναι αντιπολίτευση και όχι δεκανίκι της κυβέρνησης, που δεν μπορεί να πείσει ακόμα και δικούς της.

«Κάποιοι μας συμβουλεύουν να δεσμευτούμε ότι θα ψηφίσουμε κάτι που ακόμα δεν είδαμε. Αν δεν τα ψηφίσουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές πώς θα εφαρμοστούν; Αυτό είναι ο ορισμός της ακυβερνησίας» εξηγησε.

Ειδικότερα για τη συμφωνία υπενθύμισε ότι οι δανειστές ζητούσαν από τη δική του κυβέρνηση στην αρχή μέτρα 2,6 δις ευρώ και στη συνέχεια 1,6 δις εκ των οποίων το 1 δισ. καλυπτόταν με το email Χαρδούβελη το οποίο είπε είχε μονο ενα σκληρό μετρό, την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Αντίστοιχα είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση που απέρριπτε το email Χαρδούβελη, τώρα συζητά να αποδεχτεί συμφωνια με περισσότερα μέτρα και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα τον κατηγόρησε ότι ειναι παγιδευμένος στις ιδεοληψίες του και σε προεκλογικά ψέματα. «Ξοδεύει χρόνο που δεν υπάρχει. Η συμφωνία πρεπει να κλείσει χθες και να είναι συμφωνία που δεν πνιγεί την ανάπτυξη», επισήμανε.

Γενικότερα για την πορεία της οικονομίας τα τελευταία χρόνια ο κ. Σαμαρας είπε οτι μόλις σε 2,5 χρονια κατάφερε να φέρει την χώρα στη έξοδο απο τα μνημόνια και με πιστοληπτική γραμμή ώστε να δανείζεται.

«Τοτε δεν παριστάνεις την περήφανη χωρα, είσαι περήφανη χώρα», τόνιδε ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανέτρεψε όλη αυτή την πορεία τους τελευταίους μηνες.

Είπε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για κυβέρνηση των μη αποφάσεων που συνεχώς εγκυμονεί ολο και περισσότερο ανεξέλεγκτα ατυχήματα ενώ εκανε λογο για ομολογία πλήρους αδυναμίας με αφορμή την αποκάλυψη της επιστολής προς το ΔΝΤ ότι δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε την τελευταία δόση πριν απο μερικές ημέρες.

"Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Δεν υπήρχε σχέδιο», είπε επίσης ενώ ανέφερε ότι αυτό που χρειάζεται πρωτίστως τώρα είναι ανάπτυξη, η οποία εξήγησε, δεν είναι να μοιράζεις χρήματα που δεν έχεις.

«Είναι ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις, εξωστρέφεια που μπορεί να κανει μόνο ο ιδιωτικός τομέας», συνέχισε εξηγώντας ότι το κράτος βοηθάει την ανάπτυξη.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας και της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που, όπως είπε, πολλες θα έπρεπε να τις έχουμε κάνει εδώ και δεκαετίες.

Επιπρόσθετα παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος της δίκης του κυβέρνησης που δεν εξήγησε γιατί επέβαλλε φόρους τους οποίους όμως, είχε αρχίσει ηδη να μειώνει σύμφωνα και με την ιδεολογία της.



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου