Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Σχέδιο έκπληξη για τον νέο αντικαπνιστικό νόμο - Τσιγάρο με το ρολόι



Η κυβέρνηση φαίνεται ότι ετοιμάζεται να προωθήσει νέο νόμο, όσον αφορά το κάπνισμα σε κλειστούς ή δημόσιους χώρους, όπως αποκάλυψε το “Mega”. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα από τον αντικαπνιστικό νόμο που υπάρχει θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανύπαρκτα, καθώς οι πλειοψηφία τον καπνιστών δεν εναρμονίζεται με την απαγόρευση. Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε κλειστούς χώρους, όπου το κάπνισμα απαγορεύεται, όμως οι πλειοψηφία των καπνιστών συνοδεύουν την έξοδο τους με την καταστροφική ως προς τον οργανισμό τους συνήθεια.

Αυτός φαίνεται πώς είναι ο λόγος που ωθεί την κυβέρνηση σε διάφορες σκέψεις και σχέδια, ώστε να μπορέσει να καταπολεμήσει το φαινόμενο. Αυτό, λοιπόν που σχεδιάζουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Mega” είναι να επιτραπεί το κάπνισμα σε εστιατόρια, μπαρ καφενεία και κέντρα διασκέδασης με συγκεκριμένο ωράριο. Να υπάρχουν, δηλαδή συγκεκριμένες ώρες που το κάπνισμα θα επιτρέπεται.

Ο Γραμματέας Δημόσιας Υγείας μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό και τόνισε πώς στην μέχρι τώρα πορεία του, αλλά όσο ξέρει έχει δει στο εξωτερικό να υπάρχουν ώρες που επιτρέπεται ή απαγορεύεται το κάπνισμα. “Είχα δει στο Βερολίνο ότι στους χώρους εστίασης και σε μπαρ έλεγαν πώς υπάρχει τρεις ώρες απόλυτη απαγόρευση καπνίσματος, για παράδειγμα 7-10. Δεν λέω ότι αυτή είναι λύση, αλλά υπάρχουν ιδέες”.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι Έλληνες είναι οι μοναδικοί Ευρωπαίοι που αρνούνται πεισματικά να εναρμονιστούν με τον συγκεκριμένο νόμο. Της απαγόρευσης καπνίσματος, δηλαδή. Σύμφωνα με την καρδιολογική εταιρεία το 51,2% των ανδρών και το 25,7% των γυναικών είναι συνέχεια με ένα τσιγάρο στο χέρι. Από εκεί και πέρα, το 64,2% των ανδρών στην ηλικία 25-44 καπνίζουν, ενώ 37% είναι το αντίστοιχο στις γυναίκες.

Η ίδια έρευνα για το παθητικό κάπνισμα είναι αποκαλυπτική. Οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο σε ποσοστό 25-30%, ενώ αυξάνεται δραματικά και πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου και ισχαιμική νόσου του μυοκαρδίου. Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ ένας ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής η κατευναστική συνήθεια του καπνίσματος ίσως έχει συνδυαστεί με την οικονομική κρίση, που όμως αυτή η ηρεμία που προσφέρει έχει άμεση σχέση με τα στερητικά συμπτώματα που το ίδιο δημιουργεί.


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου