Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ο «κηπουρός», ο «καρφάκιας» και ο «φουσκωτός»: Ο βίος και η πολιτεία των ληστών του Διστόμου



Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κινούνταν στις παρυφές της εγχώριας τρομοκρατίας - Οι σχέσεις τους με Μαζιώτη και Παλαιοκώστα - Οι διασυνδέσεις τους με το αντάρτικο πόλης

Ο «κηπουρός», ο «καρφάκιας» και ο «φουσκωτός»... Με αυτά τα ψευδώνυμα στον υπόκοσμο της Ελλάδας κυκλοφορούσαν οι διαβόητοι ληστές του Διστόμου, οι οποίοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια κινούνταν στις παρυφές της εγχώριας τρομοκρατίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως μάλιστα έχουν εμπλοκή στην ανατίναξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην οδό Αμερικής, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ο Νίκος Μαζιώτης.

Παράλληλα, ερευνάται αν κάποιος από τους τρεις είχε σχέση με τη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το τρίο είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις ληστείες, σε κάποιες από τις οποίες επιβεβαιωμένα συμμετείχε ο Νίκος Μαζιώτης, ενώ οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα συμμετοχή σε κάποιες από αυτές είχε και ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

Άλλωστε, οι πληροφορίες λένε πως η Αντιτρομοκρατική τους παρακολουθούσε αρκετές ημέρες, ελπίζοντας να φθάσει στα ίχνη του Παλαιοκώστα.

Ποιοι είναι όμως οι τρεις; Σε ποιες ενέργειες συμμετείχαν και ποια η σχέση τους με το αντάρτικο πόλης;

Σπύρος Δραβίλας: Ο «καρφάκιας»

Ο 34χρονος φέρεται, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από την Αστυνομία, να αυτοκτόνησε με μια ριπή από καλάσνικοφ, μόλις οι αστυνομικοί εισέβαλαν στη μεζονέτα της Νέας Αγχιάλου. «Όχι ρε! Αυτοκτόνησε ο Σπύρος…» φέρονται να είπαν οι δύο συνεργοί του, πριν παραδοθούν στους διώκτες τους.

Η πρώτη φορά που ο καρφάκιας (αυτό ήταν το προσωνύμιό του, εξαιτίας του τρόπου που έκοβε και χτένιζε τα μαλλιά του) απασχόλησε την επικαιρότητα ήταν το 2006. Τότε που νοίκιασε ελικόπτερο και, με την απειλή πιστολιού, υποχρέωσε τον πιλότο να πετάξει πάνω από τις φυλακές Κορυδαλλού και να πάρει το φίλο του Βασίλη Παλαιοκώστα και τον Αλβανό Αλκέτ Ριζάι.

Για τρία χρόνια ο Δραβίλας ζει ως φυγάς και τελικά τον Αύγουστο του 2008 συλλαμβάνεται στο Αγρίνιο, όπου είχε πάει για να συναντήσει τη φίλη του. Καταδικάζεται σε 17 χρόνια κάθειρξη, όμως το Φεβρουάριο του 2013 ξεκινά απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος γιατί δεν του χορηγούν άδεια.

Τότε, ομάδες αναρχικών αλλά και άτομα από τη Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς τάσσονται ανοιχτά υπέρ του και τελικά τον Ιούνιο του ίδιου έτους του χορηγείται άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Φυσικά, δεν  επιστρέφει και μαζί με τον Χριστοδούλου και τον Πετρακάκο στήνουν τη συμμορία και ληστεύουν τράπεζες, με πιο χαρακτηριστική την κινηματογραφική ληστεία στις 22 Αυγούστου 2014 στο Δίστομο.

Το τρίο  έφυγε με λεία 300.000 ευρώ, χρησιμοποιώντας μάλιστα φουσκωτό σκάφος για να περάσουν στην Πελοπόννησο και να εξαφανιστούν.

Σπύρος Χριστοδούλου: Ο «φουσκωτός»

Ο 45χρονος ξεκίνησε την «καριέρα» του στην παρανομία στη δεκαετία του '90. Πρώτη μεγάλη «δουλειά» η εκβίαση επιχειρηματία στο χώρο της  ζαχαροπλαστικής, για την οποία συνελήφθη το 1996.

Λόγω του ότι ήταν γιγαντόσωμος, του κόλλησαν το παρατσούκλι «φουσκωτός» και τρία χρόνια αργότερα συλλαμβάνεται για ληστείες σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Ο Χριστοδούλου έχει μείνει στην ιστορία, γιατί στη δίκη που έγινε, όταν ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του, έβγαλε το παπούτσι και το πέταξε στην έδρα, λέγοντας «πλέον δεν έχω να χάσω τίποτα…».

Λίγους μήνες μετά τη φυλάκισή του παίρνει άδεια και φέρεται να μπλέκει με την ομάδα των «μπράβων της Ηλιούπολης», χωρίς όμως ποτέ να κατηγορηθεί.

Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε το 2001 στα διόδια των Αφιδνών έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι.

Ένα χρόνο αργότερα, ο «φουσκωτός» κατηγορείται ότι μαζί με τον Πίτερ Σέντομ (τον Αμερικανό της ομάδας της Ηλιούπολης, που δραπέτευσε το 2002 από τον Κορυδαλλό με τη βοήθεια της ψυχολόγου Όλγας Ατζαμόγλου και βρέθηκε το 2008 νεκρός στη Λατινική Αμερική) δολοφόνησαν μέσα στον Κορυδαλλό τον Αλβανό Κονσταντίν Πάππα, γιατί θεώρησαν ότι «κάρφωσε» στους αστυνομικούς τον κακοποιό Κώστα Πάσσαρη. Τελικά, ο Σέντομ τον «αθωώνει», αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Γιώργος Πετρακάκος: Ο «κηπουρός»

Μέχρι το 2002 ο 36χρονος σήμερα Γιώργος Πετρακάκος δούλευε ως συμβασιούχος κηπουρός στο Δήμο Αγίας Παρασκευής. Η ηρωίνη τον ρίχνει στην παρανομία και ξεκινά ληστείες σε φαστφουντάδικα και περίπτερα.

Συλλαμβάνεται στα τέλη του 2002 μαζί με τέσσερα ακόμη άτομα, φυλακίζεται και τελικά βγαίνει λίγο αργότερα, για να επιστρέψει στην ενεργό δράση.

Στη φυλακή, ο «κηπουρός» γνώρισε άτομα που τον έφεραν σε επαφή τόσο με τον Βασίλη Παλαιοκώστα όσο και με τον Νίκο Μαζιώτη και από το 2006 χρησιμοποιείται σε  περιφερειακούς ρόλους.

Για παράδειγμα, το 2006 κλέβει δύο αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων το ένα το χρησιμοποίησε ο Βασίλης Παλαιοκώστας στην απαγωγή του βιομηχάνου Μυλωνά και το δεύτερο ο Μαζιώτης, πριν συλληφθεί, για πρώτη φορά, το 2010.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου