Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Διαψεύδει ο Γιούνκερ συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέψευσε σήμερα, με δηλώσεις του στο Bloomberg, ότι έφτιαξε πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει «βάση συμφωνίας» με την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε λύση στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου, αποκαλύπτοντας ότι έχει εμπλακεί προσωπικά στις συνομιλίες.

Η διαρροή του «σχεδίου»

Την πρόταση Γιούνκερ δημοσίευσε χθες η ιστοσελίδα vima.gr ενώ τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες δήλωναν άγνοια.

Το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο απέφευγαν να εισέλθουν στην ουσία του κειμένου και παρέπεμπαν στις διαπραγματεύσεις «που συνεχίζονται» στο πλαίσιο της Ομάδας των Βρυξελλών.

Το σχέδιο ωστόσο προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια καθώς περιλάμβανε μέτρα 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016, ενώ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για φέτος, 2% το 2016 και από 3,5% για το 2017 και το 2018.

Συνεδριάζει αύριο το Brussels Group

Αρχίζουν εκ νέου αύριο στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group, με φυσική παρουσία των δύο πλευρών, με στόχο τη σύγκλιση των απόψεων και την επίτευξη μιας πρώτης μεταβατικής συμφωνίας το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου.

Αυτό ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, σύμφωνα επίσης με τους οποίους υπάρχει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ τηλεδιάσκεψη του Brussels Group για την προπαρασκευή των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες.

Θυμίζουμε ότι σήμερα ο πρωί αναχώρησαν για την πρωτεύουσα του Βελγίου οι Έλληνες διαπραγματευτές.

Δεν αποκλείεται νέα διμερής συνάντηση Μέρκελ -Τσίπρα

Η «Εφ.Συν.» ρώτησε χθες τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, εάν πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση, ίσως και στην επόμενη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα.

Οπως απάντησε ο κ. Ζάιμπερτ, «ισχύει ό,τι αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup. Δηλαδή, ναι μεν υπάρχουν βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά για να ξεκαθαρίσουν τα ανοιχτά θέματα μεταξύ θεσμών και Ελλάδας. Αυτό ισχύει όπως και οι αρχές της 20ής Φεβρουαρίου, οι οποίες δείχνουν τον ακριβή οδικό χάρτη. Αυτά πρέπει να τηρήσουν και οι δύο πλευρές».

Ο ίδιος είπε πως δεν αποκλείει να υπάρξει και διμερής συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα, στη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Πρόσθεσε δε πως «άλλωστε οι δύο ηγέτες τον τελευταίο καιρό έχουν συχνές επαφές».


Συντάκτης:  efsyn.gr


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου