Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ο Ξηρός στεναχωρεί τον υπουργό δικαιοσύνης: Ακτινοβολία κι άλλοι 6 λόγοι που δεν βάζω βραχιολάκι


Τους λόγους –επτά τον αριθμό- για τους οποίους θα αρνηθεί την ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) απαριθμεί με ανοικτή του επιστολή που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Σάββας Ξηρός.

Ο καταδικασμένος για τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη» ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η πιθανή υπαγωγή του σύστημα γεωεντοπισμού τον καθιστά πειραματόζωο, ενώ εκφράζει φόβους και για τα επίπεδα ακτινοβολίας της συσκευής...

Στην επιστολή του αναφέρει:

•Με την ηλεκτρονική επιτήρηση το κοινωνικό έργο (των φυλακών ως «δημόσιον οίκημα») διαγράφεται οριστικά, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε ανάθεση της φύλαξης κρατουμένων αποκλειστικά σε ιδιώτες και μάλιστα σε μια πολυεθνική εταιρεία.

•Το σύστημα γεωεντοπισμού εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, ως πιλοτικό πρόγραμμα 250 θέσεων. Συντελείται επομένως ένα πείραμα, με τους κρατούμενους ως πειραματόζωα, χωρίς ενδοιασμούς, υιοθετώντας τη νοοτροπία «αυτοί ούτως ή άλλως είναι απόβλητοι»

•Το σύστημα περιλαμβάνει μια συσκευή κινητού τηλεφώνου προσαρμοσμένη στο χέρι (..) με ό,τι σημαίνουν αυτά από πλευράς ακτινοβολίας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται γενικά για κρατούμενους με αναπηρίες, που κατά κανόνα έχουν υπερεκτεθεί σε ακτινοβολίες λόγω ιατρικών εξετάσεων, με νευρολογικά προβλήματα ή βηματοδότη.

•Η πρόσδεση ενός τέτοιου μηχανισμού στο μοναδικό μου χέρι, με το οποίο εξυπηρετούμαι, το καθιστά σχεδόν άχρηστο, ενώ παράλληλα με περιορίζει στην καθημερινή (...) μια ακατάπαυστα αγχώδης κατάσταση, που συνιστά βασανισμό.

•Ενα τέτοιο μέσο είναι άχρηστο στην περίπτωσή μου, καθώς οι ίδιες οι ισόβιες αναπηρίες μου με κρατούν καθηλωμένο υποχρεωτικά σε γνώριμο, περιορισμένο περιβάλλον (...)

•Επιπλέον, το μέτρο αυτό κρίνεται υπερβολικό στην περίπτωσή μου, εφόσον έχω εκτίσει την ποινή μου με εφτά διαφορετικούς τρόπους.

•Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί και εμείς γελάγαμε... Μοιάζει στ' αλήθεια μικρό πράγμα το βραχιολάκι, ένα από τα πολλά «τίποτα» που μας έφεραν ως εδώ (...).


Πηγή : ethnos.gr





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου