Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΗΠΑ: «Μη φιλική ενέργεια» η αποφυλάκιση Ξηρού - Τηλεφώνημα Κέρι σε Τσίπρα



Συνεχίζεται η έντονη δυσφορία της Ουάσιγκτον για την νομοθετική ρύθμιση και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, ενώ η κυβέρνηση στήριξε τη θέση της με έμμεση απάντηση στο State Department. Όλα αυτά μάλιστα λίγες ώρες πριν την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον αμερικανό ΥΠΕΞ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς επιτέθηκε για το ζήτημα στην κυβέρνηση.

Ο πρεσβευτής, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού.  Ο κ. Πιρς σημείωσε ότι εάν ο Ξηρός ή οποιοσδήποτε άλλος που έχει λερώσει τα χέρια του με αίμα αμερικανών διπλωματών αποφυλακισθεί θα πρόκειται για μια «βαθιά μη φιλική πράξη» («deeply unfriendly»).

Τόνισε, επίσης, ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες οι οποίοι έχουν διαπράξει φοβερά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν ολόκληρη την ποινή τους στη φυλακή. «Η αποφυλάκιση των δολοφόνων δείχνει έλλειψη σεβασμού στη μνήμη αυτών που έχουν σκοτωθεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών των οικογενειών τους» προσέθεσε.

O κ. Πιρς πάντως είχε επαφές με τον υπουργό Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλο για το θέμα και άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση επηρεάζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και δεν θα θεωρηθεί φιλική κίνηση.

«Φοβόμαστε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών και άλλων κακοποιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα όμως κυβερνητικές πήγες δήλωσαν αμετακίνητες στο ζήτημα δίνοντας έμμεση απάντηση και στο State Department που κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να μην υλοποιήσει το σχέδιο για απελευθέρωση και κατ' οίκον περιορισμού του Σάββα Ξηρού. Κυβερνητικός αξιωματούχος, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε στη τροπολογία επισημαίνοντας ότι:

Τιμάμε τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη, αλλά η Δημοκρατία είναι γενναιόδωρη και δεν πρέπει να εκδικείται. Δεν υπάρχει θέμα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ' οίκον περιορισμό και φορώντας βραχιολάκι. Εμείς έχουμε δυο φορές ευαισθησία, γιατί έγιναν εγκλήματα στο όνομα της Αριστεράς. Δεν θέλουμε να υπάρξει καμία ρωγμή στη λαϊκή ενότητα.

Η τρομοκρατία θα βρεθεί στην ατζέντα της συνάντησης που έχουν απόψε στην Ουάσινγκτον ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.


Πηγή : newpost.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου