Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Παίζουν... καθυστερήσεις με στόχο να στραγγίσουν τα Ταμεία και να δεχθεί άνευ όρων τη συμφωνία η Ελλάδα - Ραντεβού το... Μάρτη δίνει η τρόικα


Όσο η χώρα δεν έχει κυβέρνηση η τρόικα δεν έρχεται στην Αθήνα. Κάπως έτσι ήδη κλείσαμε έναν μήνα καθυστερήσεων και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος ακόμη ένας. Η δίμηνη καθυστέρηση ωστόσο είναι το καλύτερο σενάριο καθώς προβλέπει άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Στην περίπτωση που η χώρα πάει σε νέο γύρο εκλογών τότε η καθυστέρηση τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και στην χρηματοδότηση πάει πίσω άλλες τουλάχιστον 40 ημέρες.

Αν συμβεί το δεύτερο σενάριο τότε η χώρα κινδυνεύει με νέα καθυστέρηση καθώς οι εταίροι δεν θα ήθελαν να μπουν σε μια νέα διαπραγμάτευση για την παράταση του ελληνικού θέματος καθώς θα βρίσκεται στην κορύφωσή της η προεκλογική μάχη στη Φινλανδία η οποία είναι τουλάχιστον προβληματική ως προς τη χρηματοδότηση και τη στήριξη της Ελλάδος και κανείς δεν θα ήθελε μια καταψήφιση από τη Φινλανδική Βουλή γεγονός που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο για όλη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Κάπως έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο να βλέπουμε τους μήνες να περνούν και να μην έρχεται η πολυπόθητη δόση των 7 δισ που μπορεί να δώσει μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία.

Πως μπορεί να αντιδράσει η νέα κυβέρνηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Το κράτος έχει ήδη δανειστεί 15 δισ. το σύνολο των εντόκων γραμματίων που θα μπορούσε να πάρει και έτσι είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη νέα έκδοση.

Ταυτόχρονα εάν η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρωθεί και έτσι η χώρα δεν ολοκληρώσει το πρόγραμμα επιτυχώς τότε θα αναγκαστεί να επιστρέψει το ποσό των 11,4 δις ευρώ, που έχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, γεγονός που μπορεί να μειώνει τον δανεισμό, αλλά στερεί από την Ελλάδα το λεγόμενο μαξιλαράκι. Μια επιπλέον χρηματοδότηση δηλαδή.

Ταυτόχρονα η ΕΚΤ απειλεί και τις ελληνικές τράπεζες, την ρευστότητα που τους εξασφαλίζει δηλαδή με χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Έτσι η χώρα θα βρεθεί με την πλάτη στο0ν τοίχο. Μια κατάσταση στην οποία δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί η χώρα. Στο παρελθόν αντίστοιχες καταστάσεις οδήγησαν σε οδυνηρές αποφάσεις με υποχωρήσεις έναντι της τρόικας.
Αυτή είναι η απειλή για την επόμενη ημέρα των εκλογών και φαίνεται πως οι εταίροι όχι απλά δεν κάνουν κάτι για να αποτρέψουν αυτή την απειλή, αλλά αντίθετα ορισμένοι μοιάζουν να την επιδιώκουν ώστε η χώρα να συνεχίσει να κινείται εντός αυστηρής επιτήρησης.


Πηγή : newsit.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου