Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Το άγνωστο παρελθόν των δύο συνεργατών του Χ. Ξηρού




Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Ο χρηματισμός του δικαστικού και το αγρόκτημα στη Μάνη

Μόνιμος συνεργάτης προφυλακισμένου βαρυποινίτη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, που είχε συμμετάσχει στο σύστημα «υπόθαλψής» του, αλλά και είχε μεσολαβήσει - σύμφωνα με καταθέσεις - για να χρηματίσει δικαστικούς λειτουργούς, εμφανίζεται ο 54χρονος πρώην αστυνομικός των ΕΚΑΜ που συνελήφθη ως προμηθευτής οπλισμού του Χριστόδουλου Ξηρού.

Τα όπλα φέρεται να προέρχονται από την Αλβανία με την μεσολάβηση άλλου βαρυποινίτη, κατηγορούμενου και για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου που θεωρείται ο «σύνδεσμος» με την αλβανική μαφία.

Ο 54χρονος, που είχε αποταχθεί από την Αστυνομία γιατί είχε εμπλακεί σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας τον Ιούνιο του 2002 κι είχε κατηγορηθεί το 2013 για υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων (του είχε δοθεί αναστολή σε επταετή φυλάκιση), θεωρείτο ο στενότερος συνεργάτης του βαρυποινίτη την τελευταία 15ετία.

Με τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ να ερευνούν το ενδεχόμενο αν ήταν αυτός που ανέλαβε τον ρόλο «διαμεσολαβητή» των κρατουμένων ποινικών με τους «Πυρήνες» και τον δραπέτη - μέλος της 17Ν.

Στην υποβοήθηση του Χριστόδουλου Ξηρού είχε βρεθεί κι ο 36χρονος Αλβανός Χάρης Κ., ο οποίος ήταν τελικά αυτός που εμφανιζόταν με άλλο επίθετο στη γιάφκα της Αναβύσσου.

Ο Αλβανός. που είχε έλθει στην χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του 90, είχε κατηγορηθεί για ληστεία, για υπόθεση ναρκωτικών, αλλά και για πράξεις αθλητικής βίας και φέρεται να στρατολογήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού από τους ποινικούς. Το τελευταίο χρονικό διάστημα εργαζόταν ως … αγρότης σε έκταση που διατηρούσε ο 54χρονος πρώην άνδρας των ΕΚΑΜ στην Αρεόπολη της Μάνης, ενώ παράλληλα είχε ενοικιάσει κι επισκεπτόταν - δηλώνοντας ότι είναι λιμενικός και "κυνηγός λαθρομεταναστών" - τα καταλύματα του Ξηρού σε Αναάβυσσο και Λουτράκι.

Σε νεώτερα στοιχεία της δικογραφίας για το οπλοστάσιο της Αναβύσσου προσδιορίζεται η ανεύρεση αποτυπωμάτων των δύο συλληφθέντων, αλλά και η αναγνώρισή τους από δύο τουλάχιστον μάρτυρες, περιοίκους της κατοικίας στην Αναβυσσο.

Σημειώνεται ότι την δεκαετία του 2000 είχαν ανακύψει στοιχεία ότι ο ίδιος βαρυποινίτης, που είχε επαφές με τον 54χρονο, είχε άμεση συνεργασία με τουλάχιστον δέκα πρώην και νυν αστυνομικούς που τον ενημέρωναν για τις κινήσεις της Αστυνομίας και «προφύλασσαν» τις παράνομες ενέργειες του, κυρίως στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και πετρελαίου.

Η σύλληψη του 54χρονου από την ΕΛΑΣ επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του «Βήματος της Κυριακής» - ύστερα κι από σχετική δήλωση του υπουργού Δημόσιας Ταξης κ Βασίλη Κικίλια - για τον «καθοριστικό ρόλο των ποινικών» στην υπόθεση των οπλοστασίων στην Ανάβυσσο και στην Περαχώρα Λουτρακίου.

Παράλληλα επιβεβαιώνονται οι στενές σχέσεις ποινικών κι αντιεξουσιαστών, ενώ, συμφωνα με νεώτερα στοιχεία, από το 2010 αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής είχαν ειδοποιήσει τις κεντρικές υπηρεσίες ότι ακριβώς αυτό το «πλέγμα» κακοποιών κι ανταρτών πόλης σχεδίαζε διαρκώς την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού!

Ο 54χρονος λοιπόν που θεωρείτο από τους πιο «δραστήριους» άνδρες των ΕΚΑΜ κι είχε υπηρετήσει στο ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο είχε συλληφθεί στις 28 Ιουνίου 2002 γιατί στο ΙΧ του στην Γλυφάδα είχε εντοπισθεί μια μαρμάρινη αναθηματική πλάκα με παράσταση στην Θεά Αρτέμιδα που ανήκει στους ρωμαικούς χρόνους και ένα μαρμάρινο κεφάλι ανδρός.

Στο σπίτι του στην Μάνη είχε ανακαλυφθεί τότε και μια επιτύμβια στήλη. Στην δικογραφία που σχημάτισε το 2002 η Ασφαλεια Αττικής σε βάρος μιας πολυμελούς ομάδας νονών της δυτικής Αττικής, που φέρεται να συμμετείχαν σε τουλάχιστον 10 αιματηρές ενέργειες, μνημονεύεται αρκετές φορές τα όνομα του 54χρονου, συνεργού του Χριστόδουλου Ξηρού.

Αναφέρεται σαν στενός φίλος κι ακόλουθος επιχειρηματία της περιοχής που έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα, στην οργάνωση αποδράσεων των Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα με ελικόπτερο, σε απαγωγές κλπ.

Για τον ίδιο άνθρωπο οι αστυνομικοί είχαν διατυπώσει κι άλλες φορές υπόνοιες ότι «διαιτηρούσε άριστες επαφές με τους «Πυρήνες». Όμως ο ίδιος είχε μιλήσει για σκευωρία της ΕΛΑΣ κι είχε αρνηθεί κάθε εμπλοκή.


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου