Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Γαλλία και Ισραήλ τιμούν τα θύματα των επιθέσεων


Τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στο τριήμερο τρόμου στο Παρίσι τίμησε η Γαλλία με τελετή στη μνήμη τους παρουσία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τους απέδωσε φόρο τιμής ως «σύμβολα της Δημοκρατίας που πέθαναν για να μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι». Την ίδια ώρα, στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιούνται σε κλίμα οδύνης οι κηδείες των τεσσάρων ομήρων στο εβραϊκό παντοπωλείο, οι σοροί των οποίων μεταφέρθηκαν το πρωί στο Ισραήλ.

Τα φέρετρα του Αχμέτ Μεραμπέτ, του Φρανκ Μπροινσολαρό και της Κλαρίσα Ζαν-Φιλίπ τέθηκαν στον προαύλιο χώρο της έδρας της αστυνομίας στο Παρίσι και ο Φρανσουά Ολάντ τίμησε μετά θάνατον τους τρεις αστυνομικούς με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Οι δύο πρώτοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην επίθεση στο Charlie Hebdo, η τρίτη είχε πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον τρίτο ένοπλο, του Α.Κουλιμπαλί, στη Μονρούζ την επομένη της επίθεσης.



Πριν απονείμει τα μετάλλια, ο Ολάντ μίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων.

«Αυτή η γυναίκα, αυτοί οι άνδρες, μοιράζονταν μια βούληση, να προστατεύουν τους συμπολίτες τους, μοιράζονταν ένα ιδεώδες, να υπηρετούν τη Δημοκρατία» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος χαιρετίζοντας «τρεις αστυνομικούς, τρεις διαδρομές, τρία πρόσωπα της Γαλλίας».

Η Κλαρίσα Ζαν-Φιλίπ, 26 ετών, με καταγωγή από το νησί της Μαρτινίκας (Γαλλικές Αντίλλες), η οποία σκοτώθηκε την Πέμπτη με μια σφαίρα στην πλάτη στο προάστιο του Παρισιού Μονρούζ, έπεσε «ως μάρτυρας», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο Αχμέντ Μπεραμπέ, ο οποίος σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι από τους δολοφόνους του Charlie Hebdo την Τετάρτη στο Παρίσι, ήταν «ένα Γάλλος μουσουλμανικού θρησκεύματος, πολύ υπερήφανος που εκπροσωπούσε τις αξίες της Δημοκρατίας, το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους» και ο οποίος «ήξερε καλύτερα από τον καθένα ότι ο φανατισμός σκοτώνει μουσουλμάνους» παντού στον κόσμο, υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.



Και ο Φρανκ Μπρενσολαρό, αστυνομικός στον οποίο είχε ανατεθεί η προστασία του Σαρμπ, του διευθυντή του Charlie Hebdo, «πέθανε για την ελευθερία της έκφρασης, αυτή που φτάνει ως την αυθάδεια, ως την αναίδεια» συνέχισε ο γάλλος πρόεδρος.

«Η μεγάλη και ωραία Γαλλία μας δεν υποκύπτει ποτέ, δεν σκύβει ποτέ. Υψώνει το ανάστημά της, είναι όρθια» τόνισε ο Ολάντ στο τέλος της ομιλίας του μπροστά στα τρία φέρετρα που ήταν καλυμμένα με τη γαλλική σημαία.

Στο τέλος της τελετής, το Πένθιμο Εμβατήριο του Σοπέν ήχησε στην αυλή της έδρας της αστυνομίας και οι πενθούσες οικογένειες βάδισαν πίσω από τα φέρετρα, ακολουθούμενες από τον γάλλο πρόεδρο καθώς και από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, με δάκρυα στα μάτια.

Στο ταραγμένο τριήμερο στο Παρίσι, σκοτώθηκαν συνολικά 17 άνθρωποι: Οι δέκα εργαζόμενοι στο Charlie Hebdo και δύο αστυνομικοί στην επίθεση των αδελφών Κουασί την Τετάρτη, η αστυνομικός στη Μονρούζ την Πέμπτη και οι τέσσερις όμηροι στο εβραϊκό σούπερμαρκετ την Παρασκευή. Οι συνολικά τρεις δράστες είχαν επίσης πέσει νεκροί από τις σφαίρες της αστυνομίας.



Κηδείες στο Ισραήλ

Την ώρα της τελετής στο Παρίσι, στην Ιερουσαλήμ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι κηδείες των τεσσάρων θυμάτων του εβραϊκού παντοπωλείου. Οι σοροί των Γιοάβ Χατάμπ, Γιοχάν Κοέν, Φιλίπ Μπραάμ και Φρανσουά-Μισέλ Σααντά είχαν φτάσει τα ξημερώματα στο Τελ Αβίβ.

Στις κηδείες τους παρίστανται ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και η γαλλίδα υπουργός Σεγκολέν Ρουαγιάλ.



Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου