Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Κραχ λόγω προεκλογικών “θα” - Τρύπα που θα μεγαλώσει στα έσοδα


Για ακόμη μια φορά τα έσοδα πιάνουν... πάτο λόγω προεκλογικών εξαγγελιών. Ως τώρα ήταν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για δόσεις και διευκολύνσεις αποπληρωμής που οδηγούσαν χιλιάδες πολίτες μακρυά από τα Ταμεία και έριχναν τα έσοδα του κράτους. Τώρα είναι οι προεκλογικές εξαγγελίες για μειώσεις ή ακόμη και κατάργηση των φόρων, όπως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ που οδηγεί ακόμη περισσότερους στο να μην πληρώνουν και κάπως έτσι ήδη η μαύρη τρύπα έφτασε στα δύο δισεκατομμύρια.
Οι εκλογές παράλληλα ρίχνουν άλλους δυο βασικούς τομείς της οικονομίας. Η αβεβαιότητα φέρνει μείωση της κίνησης στην ήδη επιβαρυμένη αγορά ακινήτου, ενώ ταυτόχρονα, σε σχέση με πέρυσι, φαίνεται μια σαφής μείωση στις κρατήσεις για τον τουρισμό.

Με λίγα λόγια σε τουλάχιστον τρία βασικά επίπεδα της οικονομίας τα πράγματα δείχνουν κάμψη και πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για εικόνα όμοια με εκείνη λίγο πριν την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο.

Στην περίπτωση μάλιστα, λένε άνθρωποι της αγοράς, που δεν υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης και η χώρα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές, τότε η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Ειδικά η μαύρη τρύπα στα έσοδα θα γίνει μεγαλύτερη. 'Ήδη μάλιστα υπάρχουν υπολογισμοί για ένα κενό της τάξης των δέκα δισ. τα οποία θα χρειαστεί να καλύψει η χώρα, ένα ποσό που οι εταίροι θεωρείται βέβαιο ότι θα πιέσουν να καλυφθεί με μέτρα φορολογικού χαρακτήρα και στην περίπτωση ( η οποία θεωρείται βέβαιη) που υπάρξει απ' τη χώρα μας αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας ουσιαστικά θα ανοίξει την πόρτα για νέα συμφωνία που σημαίνει νέου είδους μνημόνιο.


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου