Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Δύσκολα τα πράγματα για την επανεκλογή παλαιών πρωτοκλασάτων στελεχών στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας



Γράφει ο Γιάννης Αθανασίου

Παλαιοκομματικοί βουλευτές με λαμπρό παρελθόν κινδυνεύουν να μην ξανά κάτσουν στα έδρανα της βουλής μετά της 25 Ιανουαρίου 2015.

Ένα ρεπορτάζ σε περιοχές όπως η Α΄Αθηνών και  Β΄Αθηνών έφτανε για να δείξει ότι  πρωτοκλασάτοι παλαιοί βουλευτές με χρόνια έδρανο στην βουλή και πλούσιο παρελθόν ειδικά της Νέας Δημοκρατίας κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν.

Η ερώτηση σε μαγαζιά και περαστικούς στην Αθήνα και ειδικά μέσα στο μετρό ήταν απλή
" Ποιους από τους Βουλευτές του κόμματος που ψηφίζεται θα θέλατε στην βουλή;"
Οι απάντηση ήταν πολλές αλλά το 80% των ερωτηθέντων απαντούσαν  "νέους και ενεργούς με νέα μυαλά και νέες ιδέες", "Πολιτικούς που δεν έχουν πικράνει τους πολίτες με τις επιλογές τους και δεν μας έχουν χρησιμοποιήσει για δικό τους όφελος χωρίς φιλότιμο", "Πολιτικούς που δεν θα μας θυμούνται μόνο όταν είναι να εκλεγούν πάνε αυτά αλλάζουν οι καιροί"!

Με λίγα λόγια ο ψηφοφόρος αρχίζει να υπολογίζει το παρελθόν του υποψήφιου και να μετράει την ψήφο του, οι απαντήσεις δείχνουν την απαξία που υπάρχει στο παλαιοκομματικό και την ελπίδα στο νέο.

Είναι αλήθεια ότι μετά το 2012 υπήρξαν στελέχη πολιτικών γραφείων και ψηφοφόροι  που έφυγαν και έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους χωρίς να θέλουν να ακούσουν για τον πρώην υποστηριζόμενο βουλευτή τους.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω από φίλους πρώην στελέχη πολιτικών γραφείων που έχουν αποστασιοποιηθεί ότι δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για τον πρώην βουλευτή τους και δεν έχουν παραστεί ούτε σε μία ομιλία τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Είναι τέτοια η απόγνωση των συγκεκριμένων υποψήφιων βουλευτών που έπαιρναν ακόμα και τα παλαιά στελέχη του γραφείου τους που έχουν αποστασιοποιηθεί και τους ζητούσαν παρά το ότι δεν είχαν καμία επικοινωνία μαζί τους για 2μιση χρόνια από το 2012 την βοήθεια τους γιατί ο αγώνας είναι ψήφο, ψήφο.

Πραγματικά ο αγώνας είναι ψήφο, ψήφο και υπάρχουν παλαιοκομματικοί βουλευτές που έχουν πικράνει πολύ κόσμο με τις επιλογές τους γενικά και έχουν χρησιμοποιήσει και κόσμο για να στηρίξουν τις προσπάθειες τους και τις επιλογές τους και μετά τους πούλησαν η τους ξέχασαν αδιαφορώντας για αυτούς και εδώ και δύο εβδομάδες έχουν ενεργοποιήσει τα call center τους για να τηλεφωνούν σε όλους αυτούς ζητώντας την στήριξη τους.

Φυσικά δεν μπορώ να αναφέρω την απάντηση που δίνουν στους άμοιρους εθελοντές των πολιτικών γραφείων οι ψηφοφόροι γιατί τα μπινελίκια είναι πολλά κλείνοντας μάλιστα και το τηλέφωνο.

Παλιά υπήρχαν Ταλιμπάν ψηφοφόροι και υποστηρικτές βουλευτών εδώ και μερικά χρόνια όμως έχουν όλα αλλάξει και η δεξαμενή των Ταλιμπάν έχει μειωθεί κατά 90% με αποτέλεσμα να κρίνεται ο υποψήφιος βουλευτής από τις πράξεις του, την προϊστορία του και την συμπεριφορά του στους ψηφοφόρους του.

Σε αντίθετες περιπτώσεις υπάρχουν και παλαιοκομματικοί ειδικά στην επαρχία που έχουν άλλους δεσμούς με τους ψηφοφόρους τους και εδώ το παιχνίδι αλλάζει αφού η επαφή δεν παύει ποτέ να υπάρχει μεταξύ τους και δεν τους θυμούνται μόνο σε κάθε εκλογική διαδικασία.

Οι νέοι βουλευτές από το 2009 και μετά έχουν έλα άλλο σύστημα επικοινωνίας και αντιμετώπιση των ψηφοφόρων που τους τίμησαν και δεν θεωρούν ντροπή να μιλάνε καθημερινά οι ίδιοι με τους ψηφοφόρους τους και να προσπαθούν να είναι κοντά τους εξυπηρετώντας η όχι την τυχόν ανάγκη τους γιατί αυτό που μετράει είναι η επικοινωνία και όχι η απαξίωση έως τις άλλες εκλογές.

Είναι προσεκτικοί οι νέοι βουλευτές με φρέσκες ιδέες και αποτελεσματικότητα σε ότι κάνουν και υπάρχουν πολλά παραδείγματα και ονόματα ειδικά στην Α΄ και Β΄ Αθήνας που το έργο τους ακόμα και σε δύσκολα υπουργεία ήταν και είναι παράδειγμα προς μίμηση και αυτό ο κόσμος το ξεχωρίζει και θα το επιβραβεύσει.

Οπότε οι εκπλήξεις την άλλη Κυριακή θα είναι πολλές για πολλούς και θα κάνει πολλούς πολιτικούς να κάνουν μετά την αποτυχία (για ορισμένους δεν θα είναι και η πρώτη) χωρίς υποχρεώσεις μια ανασκόπηση των προηγούμενων χρόνων για να δουν εάν ήταν στραβός ο γιαλός η στραβά αρμένιζαν.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου