Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΜΕΞΙΚΟ: ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ


Μέλη συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών στο Μεξικό φέρεται πως είναι οι ένοχοι πίσω από τις μαζικές δολοφονίες 43 φοιτητών, οι οποίοι απήχθησαν πριν από περίπου έξι εβδομάδες στη νοτιοδυτική πόλη Ιγκουάλα.



Οι αρχές της χώρας ανακάλυψαν τις αποτεφρωμένες σορούς των φοιτητών οι οποίες είχαν τοποθετηθεί σε σακούλες και παρατηθεί σε ένα σκουπιδότοπο και σε ένα ποτάμι, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή (7/11/2014) η κυβέρνηση.

Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Χεσούς Μουρίγιο, δήλωσε ότι τρεις κρατούμενοι, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, παραδέχτηκαν ότι έβαλαν φωτιά στις σορούς των φοιτητών σε μια χωματερή κοντά στην Ιγκουάλα στην πολιτεία Γκερέρο, όπου χάθηκαν τα ίχνη των 43 θυμάτων μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αυτών και της τοπικής αστυνομίας.


«Δεν έβαλαν απλά φωτιά στα πτώματα, αλλά έκαψαν και τα δικά τους ρούχα», δήλωσε ο Μουρίγιο προσθέτοντας ότι τα μέλη της συμμορίας «επιμελούνταν» τη φωτιά, η οποία έκαιγε για 12 ολόκληρες ώρες. «Προσπάθησαν να κάψουν κάθε πιθανό ίχνος», δήλωσε.
Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αναφέρει ότι οι αστυνομικοί που συνεργάζονταν με μία συμμορία διακίνησης ναρκωτικών, απήγαγαν τους φοιτητές μετά τις συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει.

Η εξαφάνιση των φοιτητών προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μεξικό ενώ αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον πρόεδρο Πένια Νιέτο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από 2 χρόνια και δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την τάξη. Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μεξικό από το 2007 σε περιστατικά βίας που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Νιέτο δήλωσε «σοκαρισμένος» από τα ευρήματα των ερευνών και δεσμεύτηκε ότι οι υπαίτιοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. «Θα διενεργηθούν λεπτομερείς έρευνες προκειμένου οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν σύμφωνα με το νόμο», είπε.

Δεκάδες αστυνομικοί είναι μεταξύ των 74 ατόμων που κρατούνται και φέρεται πως συνδέονται με την υπόθεση.

Οι ομολογίες που έδωσαν στις αρχές τα μέλη της συμμορίας αποκαλύπτουν τη δολοφονία «ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων», δήλωσε ο Μουρίγιο δείχνοντας το βίντεο της ανάκρισης ενός από τους κατηγορουμένους ο οποίος δήλωσε ότι τα θύματα τους είχαν πει πως είναι φοιτητές.

Η ταυτοποίηση των θυμάτων αποτελεί δύσκολο έργο για τις αρχές αφού οι σοροί τους έχουν απανθρακωθεί και είναι αβέβαιο το πότε θα υπάρξουν σαφείς απαντήσεις, δήλωσε ο Μουρίγιο.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποδεικτικά στοιχεία «που να συνιστούν ότι πρόκειται για τους φοιτητές», πρόσθεσε ο γενικός εισαγγελέας. Επίσης, οι αρχές δεν μπορούν να προσδιορίσουν τις ταυτότητες των θυμάτων από τις οδοντοστοιχίες τους καθώς ακόμα και αυτές έχουν γίνει στάχτη. Ο Μουρίγιο δήλωσε ότι τα λείψανα θα σταλούν στο πανεπιστήμιο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας προκειμένου να γίνει η τελική ταυτοποίηση του DNA των θυμάτων.
«
Όσο δεν υπάρχουν αποδείξεις, τα παιδιά μας ζουν», δήλωσε ο πατέρας ενός εκ των φοιτητών.
Πριν λίγες ημέρες οι αρχές συνέλαβαν τον δήμαρχο της Ιγκουάλα και τη σύζυγό του σε σχέση με τις μαζικές αυτές δολοφονίες, αφού οι φοιτητές φέρεται πως είχαν ιστορικό συγκρούσεων με το ζεύγος.



Πηγή : newsbmb.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου