Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Eurogroup και Σόιμπλε ακυρώνουν τον Σαμαρά


Σόιμπλε: «Τελειώστε πρώτα το πρόγραμμα και μετά βλέπουμε για τα υπόλοιπα»

Του Κώστα Τσιτούνα

Την ώρα που τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα πανηγύριζαν με τις φιέστες της κυβέρνησης και του Σαμαρά για «clean exit» της Ελλάδας, αλλά και με τις επαφές των κυβερνητικών παραγόντων με την Μέρκελ, τον Σόιμπλε, τον Γιούνκερ και τους άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, στο Newsbomb.gr σας είχαμε αποκαλύψει με μπαράζ δημοσιευμάτων ότι όλο το σχέδιο εξόδου της χώρας από τα μνημόνια είναι απλά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Το τελευταίο Eurogroup και οι δηλώσεις του Σόιμπλε έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο τραγικό τρόπο τα ρεπορτάζ του Newsbomb.gr αφού όπως φαίνεται ο Σαμαράς στηρίχθηκε μόνο στις προφορικές διαβεβαιώσεις του Γιούνκερ οι οποίες πέφτουν στην κυριολεξία στο… κενό.
Μιλώντας χθες Παρασκευή 7/11/2014 στο Ecofin ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν κάτι παραπάνω από κατηγορηματικός για τις διαθέσεις του Βερολίνου: «Στην Ελλάδα, η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί, γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί» -κάτι που, όπως ανέφερε, είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
«Γι' αυτό απευθύναμε όλοι έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα» τόνισε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας πως είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί κανείς πιθανώς να κάνει -ή να μην κάνει- μετά το τέλος του προγράμματος.
Για όσους δηλαδή κάνουν ότι δεν κατάλαβαν ο κ. Σόιμπλε ξεκαθαρίζει ότι συζήτηση για την επόμενη μέρα, μετά το Μνημόνιο και τους όρους που θα την συνοδεύουν, δεν μπορεί να ξεκινήσει, εάν προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές της.
Δεν μπορεί δηλαδή να ξεκινήσει ούτε καν αυτή η μεταβατική περίοδος των 12 μηνών που τώρα προσπαθεί να διαπραγματευθεί – με κινήσεις απελπισίας – ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Δυστυχώς είναι πασιφανές ότι από την καθαρή έξοδο - «clean exit» - που ευαγγελιζόταν ο Αντώνης Σαμαράς βάζοντας τον πήχη ψηλά, περάσαμε σε μια διαπραγμάτευση απελπισίας για «dirty exit», που τελικά ούτε αυτή δεν αποδέχονται οι δανειστές.
Αντίστοιχα τραγική ήταν η εικόνα για την χώρα μας και στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης 6/11/2014 κάτι που απέκρυψαν τα περισσότερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup απέρριψαν τις βασικές ελληνικές προτάσεις αφήνοντας ανοικτή την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες και ιδιαίτερα το ΔΝΤ επιμένουν ότι όλες οι εκκρεμότητες, συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστικού, πρέπει να αποφασιστούν στην αξιολόγηση που έρχεται.
Από την άλλη μεριά το ελληνικό επιτελείο έδωσε και δίνει μάχη να μην μπουν στις διαπραγματεύσεις τα εργασιακά, οι μειώσεις μισθών και το ασφαλιστικό διότι κάτι τέτοιο θα επισπεύσει τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε στον Γιούνκερ και του ζήτησε επιμόνως την παρέμβασή του ώστε να λυθεί το πρόβλημα με την επιστροφή της τρόικας και να μείνουν εκτός διαπραγμάτευσης τα «καυτά» ζητήματα.
Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον νέο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί όπου συζητήθηκε το ελληνικό θέμα.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μοσκοβισί έχει ήδη λάβει εντολές από τον κ. Γιούνκερ τόσο για την εξαίρεση τμημάτων του ασφαλιστικού από την παρούσα αξιολόγηση, όσο και για το γεγονός ότι το νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας δεν πρέπει να περιλαμβάνει λέξεις όπως «μνημόνιο» ή «επιτήρηση».
Για όσους εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν το διακύβευμα αυτής της διαπραγμάτευσης δεν είναι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια. Το διακύβευμα είναι: «Να μην περάσουν τώρα τα επίπονα μέτρα γιατί θα πάμε σε εκλογές!»
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποσαφηνιστεί εάν η νέα Κομισιόν θα καταφέρει να πείσει τους άλλους δύο εταίρους επί τούτου, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά αργότερα και το Eurogroup. Άλλωστε, η έκθεση της τρόικας πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης προκειμένου να απελευθερωθούν οι δόσεις που εκκρεμούν και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα, όπως ξεκαθάρισε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Επίσης, κάτι που δεν αποκαλύφθηκε από τις συνεντεύξεις τύπου του Eurogroup, είναι ότι τα 11 δισεκατομμύρια του ΤΧΣ στην πραγματικότητα είναι 8 και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος η Ελλάδα να χρειαστεί είτε ένα νέο μικρό δάνειο, είτε μια μεγάλη γραμμή χρηματοδότησης διάρκειας έως και δύο ετών, καθώς το χρηματοδοτικό κενό για το 2015-2016 κατά ορισμένους στις Βρυξέλλες ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.


Πηγή : newsbomb.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου