Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ο Θάνατος είναι επίσιμος δημότης στο Ντονέτσκ



Στέλιος Βογιατζάκης


Ο Ελληνας δημοσιογράφος και φωτορεπόρτερ Θανάσης Κοσσέ πήγε πριν από μερικούς μήνες στην Ουκρανία για να πάρει τη μητέρα του και να τη φέρει στην Ελλάδα. Οταν είδε την κατάσταση, αποφάσισε να μείνει και να πολεμήσει στο πλευρό των Ρώσων. Εχασε τη ζωή του πριν από τρεις μέρες

Η οικογένεια του Θανάση Κοσσέ κατάγεται από
το χωριό Ραζντολνόγιε της Ουκρανίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Εκεί έζησε και ο ίδιος, μέχρι που πριν από 20 χρόνια αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα. Οπως λέει στο «Εθνος» ο φίλος του Γιώργος Σαββίδης, «Η πρώτη του δουλειά ήταν στην ψαραγορά του Ηρακλείου. Δεν ήξερε καλά ελληνικά όταν ήρθε στη χώρα μας. Μετά από λίγο καιρό ανέβηκε στην Αθήνα».
Στα χρόνια που έζησε στην Ελλάδα, ο Θανάσης Κοσσέ είδε τον 23χρονο γιο του Πέτρο να γίνεται ένας καλός πυγμάχος, ενώ εδώ γεννήθηκε και η κόρη του, που σήμερα πηγαίνει στο γυμνάσιο. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και το φωτορεπορτάζ, ενώ ποτέ δεν σταμάτησε να ενδιαφέρεται για όσα συνέβαιναν στην Ουκρανία. «Ηταν φιλήσυχος και μορφωμένος άνθρωπος. Οταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανησύχησε και αποφάσισε να πάει να φέρει τη μητέρα του. Είδε όμως τις θηριωδίες που γίνονταν εκεί και επέλεξε να μείνει και να πολεμήσει. Θα γύρναγε και ένα ντοκιμαντέρ. Είχε μαζέψει σημαντικό υλικό, το οποίο ελπίζουμε να δοθεί στην οικογένειά του» τονίζει ο επί 20 χρόνια φίλος του Παναγιώτης Ξανθόπουλος.

Ο κ. Ξανθόπουλος μιλούσε σε καθημερινή βάση μέσω Skype με τον Θανάση Κοσσέ. Λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του του εξομολογήθηκε ότι θα γινόταν κάτι τρομακτικό. «Εγώ του έλεγα να γυρίσει. Να τα αφήσει όλα, να πάρει τη μητέρα του και να έρθει στην Ελλάδα. Αλλά δεν με άκουσε. Τη μέρα του θανάτου του βρισκόταν σε ένα όχημα στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, όταν έγινε επίθεση από τανκς του στρατού της Ουκρανίας. Προσπάθησαν να υποχωρήσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν».

Η κηδεία του Θανάση Κοσσέ θα γίνει στην Ουκρανία. «Δυστυχώς είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα. Η σύζυγος και τα παιδιά του δεν θα μπορέσουν να πάνε» λέει ο κ. Ξανθόπουλος.

Είχε ζητήσει ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Θανάσης Κοσσέ επικοινωνούσε συχνά με Ελληνες και περιέγραφε την κατάσταση που βίωνε. «Μιλάγαμε καθημερινά. Πριν από λίγο καιρό κάναμε μια εκδήλωση στα Χανιά για το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία και θα μας μίλαγε μέσω Skype. Δυστυχώς, την τελευταία στιγμή κόπηκαν οι επικοινωνίες και δεν τα κατάφερε. Μου είχε ζητήσει επίσης ανθρωπιστική βοήθεια. Είχαμε μαζέψει ρούχα για να τα στείλουμε στο Ντονέτσκ» λέει ο κ. Σαββίδης.



Πηγή : EΘΝΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου