Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Πυροβολούσε και έλεγε «συγνώμη βρε φίλε»


Νέα στοιχεία από τη δικογραφία της διπλής δολοφονίας στη Μάνη φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής».
Μέσα από τις απολογίες των δύο δραστών αποκαλύπτονται όλα όσα διαδραματίστηκαν πριν και μετά το άγριο φονικό, ενώ συγκλονίζει η στιχομυθία μεταξύ των 18χρονων κατηγορουμένων λίγο πριν τους μοιραίους πυροβολισμούς: «Εάν γίνει κάτι, θα ρίξεις ή θα ρίξω;», είπε ο Νίκος Μοσχανδρέου, για να πάρει την απάντηση «δεν μπορώ να ρίξω εγώ», από τον Παναγιώτη Μήτσου.
Την ίδια στιγμή, η πεντάωρη αναπαράσταση του εγκλήματος που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, απομάκρυνε οριστικά το ενδεχόμενο συμμετοχής τρίτου ατόμου στην άγρια δολοφονία των δύο μποντιμπίλντερ στη Μάνη, τον περασμένο Αύγουστο.
Τα συμπεράσματα που εξήγαγαν οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές κατά την πολύωρη αναπαράσταση του ειδεχθούς εγκλήματος, τα οποία και παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», είναι πως οι δύο νεαροί δράστες ενήργησαν μόνοι τους. Η αναπαράσταση έβαλε τέλος στο θρίλερ για την ύπαρξη τρίτου δράστη που δεν είχε εντοπιστεί από τις αστυνομικές αρχές.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Σγούρου, Κώστας Μαργέλης, είχε δηλώσει πως κατείχε ατράνταχτα στοιχεία που θα αποδείκνυαν ότι ένας τρίτος νεαρός από την περιοχή του Κάμπου γνώριζε νωρίτερα για το έγκλημα. Επίσης, είχε εκφράσει τις υποψίες του για ενδείξεις συμμετοχής και τέταρτου ατόμου, το οποίο ίσως είχε βοηθήσει στη συγκάλυψη της διπλής δολοφονίας.

Τα προφίλ στο Facebook

Οι αστυνομικοί είχαν κάνει «φύλλο και φτερό» τα προφίλ των δραστών στο Facebook, ώστε να εντοπίσουν τυχόν επικοινωνίες που είχαν μέσω Ιντερνετ, αλλά και τα τηλέφωνά τους.

Οι κατηγορούμενοι Νίκος Μοσχανδρέου (δεξιά) και Παναγιώτης Μήτσου.

Τελικά, αποδείχθηκε πως τα μοναδικά άτομα που ενήργησαν εκείνο το βράδυ είναι οι δύο συλληφθέντες. «Η αναπαράσταση, η οποία έγινε κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Καλαμάτας, διέλυσε κάθε σκέψη ότι στο έγκλημα υπήρξε και τρίτο πρόσωπο.
Η αναπαράσταση, που διήρκεσε πέντε ώρες, ανέδειξε με κάθε λεπτομέρεια την ερημιά και την αγριότητα της περιοχής στην οποία έγινε το έγκλημα, αφού ο κ. εισαγγελέας, η κ. ανακρίτρια, οι αστυνομικοί και οι δικηγόροι διανύσαμε τη διαδρομή με μεγάλη δυσκολία, ενώ πριν είχαμε κάνει ήδη περίπου 20 χιλιόμετρα με ειδικά οχήματα σε χωματόδρομο και με το φως της ημέρας, όχι μεσάνυχτα που έγινε το έγκλημα. Η περιγραφή ανέδειξε χωρίς αμφιβολία την αλήθεια των ισχυρισμών των δραστών στην ανακρίτρια και έγινε αντιληπτή η κατάσταση του φόβου στην οποία είχε περιέλθει ο εντολέας μου», δήλωσε για την αναπαράσταση ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Παναγιώτη Μήτσου, κατηγορουμένου για συναυτουργία.

Κωνσταντίνος Σγούρος

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τα 800 ευρώ που είχε δώσει ο Π. Μήτσου στον Κ. Σγούρο για αγορά αναβολικών ουσιών ήταν η αφορμή για τη διαμάχη που κατέληξε σε διπλή δολοφονία. Ο Π. Μήτσου ισχυρίζεται στην απολογία του, την οποία παρουσιάζει ολόκληρη το «Εθνος της Κυριακής», ότι εκείνο το βράδυ της Δευτέρας 18 Αυγούστου πανικοβλήθηκε από την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα και που είχε βρεθεί ο ίδιος και ο φίλος του Ν. Μοσχανδρέου στην ερημιά με δύο γεροδεμένους άντρες, μεγαλύτερους σε ηλικία που ίσως και να οπλοφορούσαν και είχαν εχθρική συμπεριφορά.
«Φτάνοντας στη γέφυρα, ο Σγούρος και ο φίλος του ήταν εμφανώς εκνευρισμένοι και εριστικοί, και ο Σγούρος διαμαρτυρόταν, γιατί εξαιτίας μου έφερε και τον φίλο του (...). Κάποια στιγμή μπήκαμε σε έναν χωματόδρομο, όπου το μηχανάκι δυσκολευόταν να συνεχίσει, με αποτέλεσμα ο Σγούρος και ο φίλος του να κατέβουν, οπότε κατέβηκα κι εγώ, για να συνεχίσω μαζί τους με τα πόδια. Προτού κατέβω από το αυτοκίνητο, εγώ και ο Νίκος είχαμε ήδη πανικοβληθεί, διότι κλεμμένο αυτοκίνητο δεν υπήρχε να τους δείξω και ήταν φανερό ότι το όλο αστείο έφτανε στο τέλος του. Ο Νίκος, αναλογιζόμενος ότι αυτοί οι δύο θηριώδεις άνδρες θα μπορούσαν να μας διαλύσουν και τους δύο με τα χέρια τους μόνο, με ρώτησε ''αν γίνει κάτι, θα ρίξεις ή θα ρίξω;''. Εγώ του είπα ότι δεν μπορώ να ρίξω, αφού δεν μπορούσα καν να κρατήσω την καραμπίνα στα χέρια μου, και εκείνος μου είπε εντάξει».

Γιάννης Κομμάτης

Ηθελαν να τους φοβίσουν

«Το νόημα αυτής της στιχομυθίας δεν ήταν να σκοτώσουμε τους ανθρώπους, αλλά να πυροβολήσει ο Νίκος εκφοβιστικά στον αέρα σε περίπτωση που ο Σγούρος και ο φίλος του αντιδρούσαν βίαια, όταν μάθαιναν την αλήθεια, διότι με τη σωματική τους δύναμη και μόνο θα μπορούσαν να μας σκοτώσουν με γυμνά χέρια, ακόμη και αν δεν είχαν όπλα μαζί τους. Εμείς βέβαια δεν ξέραμε στα σίγουρα αν έφεραν όπλα, αλλά υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να είχαν και τελικώς απεδείχθη ότι έφεραν ένα μαχαίρι και ένα κλομπ στα τσαντάκια τους», κατέθεσε στις Αρχές ο Π. Μήτσου για την κατάσταση που επικρατούσε πριν ο Ν. Μοσχανδρέου τραβήξει τη σκανδάλη της καραμπίνας και σκοτώσει δύο άτομα.



ΕΙΧΑΝ ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

«Ολα έγιναν μέσα σε δευτερόλεπτα»
Οι απολογίες ρίχνουν φως και στα όσα συνέβησαν τη στιγμή της δολοφονίας. Ο Ν. Μοσχανδρέου έλεγε στα θύματα «συγνώμη, βρε φίλε» καθώς τα πυροβο-λούσε, ενώ ο Π. Μήτσου έκανε εμετό. Οπως αποκαλύπτεται από τη δικογραφία, τόσο οι 18χρονοι όσο και τα θύματα είχαν έντονες διαφορές μεταξύ τους. «Πλησιάζοντας τον Σγούρο, αυτός με έπιασε από το σβέρκο αγριεμένος, με έβαλε ανάμεσα σε αυτόν και τον φίλο του και μου είπε ''προχώρα''. Προχωρήσαμε περίπου 30 μέτρα. Καθώς προχωρούσαμε, άκουσα πίσω μου βήματα γρήγορα και νευρικά, κοίταξα λοξά και είδα τον Νίκο να μας ακολουθεί με την καραμπίνα στα χέρια. Γεμάτος φόβο έτρεξα προς τα πλάγια και εν συνεχεία προς τα πίσω, ξεφεύγοντας από τον Σγούρο, και τότε ο Νίκος άρχισε να πυροβολεί τον Κομμάτη και μετά τον Σγούρο. Ολα έγιναν σε δευτε-ρόλεπτα», έχει καταθέσει ο Π. Μήτσου.
Για τη στιγμή των πυροβολισμών ισχυρίζεται: «Ηδη από τον πρώτο πυροβολισμό εγώ βρέθηκα σε κατάσταση σοκ και δεν μπορούσα να κινηθώ άλλο ούτε να φωνάξω, υπό την επίδραση του τρόμου αλλά και του εκκωφαντικού ήχου των πυροβολισμών που έκανε το κεφάλι μου να βουίζει έντονα, προκαλώντας μου αίσθημα ναυτίας. Επεσα στο έδαφος, γιατί ζαλιζόμουν και δεν μπορούσα να σταθώ στα πόδια μου, και έκανα εμετό. Κοίταξα τον Νίκο και τον είδα και αυτόν εντελώς χαμένο και πανικόβλητο να απευθύνεται σε αυτούς που είχε πυροβολήσει και να τους λέει ''συγνώμη, βρε φίλε''». Ωστόσο, τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ καταδεικνύουν διαδοχικές κινήσεις των δραστών πριν από τη δολοφονία που δείχνουν ενδεχόμενο δόλο από την πλευρά τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο 25χρονος Γιάννης Κομμάτης ήταν επαγγελματίας οπλίτης στη Σάμο, που καταγόταν από το χωριό Κοκκάρι Σάμου. Η μεγάλη του αγάπη ήταν η γυμναστική και το μπόντι μπίλντινγκ. Πληροφορίες από το νησί της Σάμου αναφέρουν ότι παρά τις εθνικιστικές του απόψεις δεν είχε δώσει δείγματα ύποπτης συμπεριφοράς. Σε ανάρτηση που είχε κάνει ο 25χρονος στον λογαριασμό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, στις 7 Αυγούστου, εξυμνούσε τη χούντα των συνταγματαρχών, εξαπέλυε απειλές σε βάρος αριστερών και σχολίαζε: «Η Αριστερά δεν θα κυβερνήσει ποτέ. Και αν (σ.σ. κυβερνήσει), τότε θα αναλάβει ο Στρατός».
Ο 26χρονος Κωνσταντίνος Σγούρος περνούσε ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο και συμμετείχε σε διαγωνισμούς μπόντι μπίλντινγκ. Στο σώμα είχε δεκάδες τατουάζ με σβάστικες, νεκροκεφαλές, την ελληνική σημαία και τον εθνικό ύμνο, τον ήλιο της Βεργίνας, ακόμη και την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ανάμεσα σε αυτά, τα δημοφιλή στους κύκλους των χρυσαυγιτών «Ελλάς ή τέφρα», και «Μολών λαβέ».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου