Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Όταν Καραμανλής Παπανδρέου επιθεωρούσαν τον Στόλο και οι "λογιστές" διάδοχοι


Η φωτογραφία από παλιά. Επιθεώρηση Στόλου όταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος και πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο πρώτος αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της χώρας αμέσως μετά από την πτώση της χούντας είχε μεταξύ άλλων τη δύσκολη αποστολή να ξεριζώσει από τις
Ένοπλες Δυνάμεις τις αρρωστημένες αντιδημοκρατικές αντιλήψεις . Είχε Αρχηγούς ονόματαπου και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης γνώριζε ως πρωταγωνιστές στην πορεία της χώρας. Γκράτσιος, Ντάβος κι άλλοι πολλοί. Δεν θέλουμε να στεναχωρήσουμε τους σημερινούς Αρχηγούς αλλά έχουμε μεγάλη αμφιβολία αν τους αναγνωρίζουν οι πολίτες που δεν έχουν σχέση με τον χώρο της Άμυνας...

Ο δεύτερος ήρθε ως ο σοσιαλιστής που θα “διέλυε τα πάντα”, όπως έλεγαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Έδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον του αμέσως μόλις πήρε στα χέρια του τα ηνία της χώρας. Ανέλαβε ο ίδιος το ΥΠΕΘΑ και ακόμη κι όταν άρχισε να το εμπιστεύετε σε στελέχη του, φρόντιζε αυτά να είναι βαριά ονόματα .

Και οι δύο ,έκαναν μεγάλα λάθη στον χώρο της Εθνικής Άμυνας. Δεν έκαναν εγκλήματα…

Οι εποχές των ηγετών πρωταγωνιστών που αντιλαμβάνονταν τουλάχιστον την μεγάλη σημασία να υπάρχει ισχυρή άμυνα τελείωσαν με την πρωθυπουργία Σημίτη. Από τις πρώτες μέρες της. Ο έτσι κι αλλιώς “μοδάτος” και άκριτος αντιμιλιταρισμός που είχε ριζώσει από το 1974 στην ελληνική κοινωνία …απογειώθηκε από τον κ. Σημίτη και τους εκσυγχρονιστές του που απέφευγαν ακόμη και να περάσουν έξω από το ΥΠΕΘΑ! Μέχρι και τη νύχτα των Ιμίων δεν …τόλμησαν να πάνε εκεί που επέβαλε η αποστολή και ο ρόλος τους, αλλά προτίμησνα να …παριστάνουν τους διπλωμάτες και τους στρατηγούς από τη Βουλή, έχοντας στον προθάλαμο αναμονής Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και Διοικητή της ΕΥΠ! Και οι δύο “αξιωματικάρες” του ΠΝ.

Το έγκλημα της κυβέρνησης Σημίτη συνεχίστηκε αμέσως μετά από τα Ίμια ,όταν άρχισε το μεγάλο “εξοπλιστικό πάρτυ” που ζημίωσε την χώρα οικονομικά και δεν εξόπλισε όπως έπρεπε τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η πιο πρόσφατη συνέχεια γνωστή λίγο πολύ σ΄ όλους μας. Οι πολιτικοί που αναλάμβαναν την τύχη της χώρας είχαν πια όχι πρότυπα ηγετων που είτε διαφωνουσες ,είτε συμφωνούσες μαζί τους είχαν προσωπικότητα ,αλλά το πρότυπο του “λογιστή” που υποτίθεται μπορούσε να συμμαζέψει τη χώρα. Και αυτό το μοντέλο πολιτικών κυριολεκτικά μισούσε τις ΕΔ.

Από τότε η “λογική” που ήθελε τους στρατιωτικούς να είναι …απόγονοι των “καραβανάδων” και …βαρίδι για την …οικονομική απογείωση της χώρας κυριάρχησε. Κάθε φορά που οι κυβερνήσεις ήθελαν να “πουλήσουν” στους πάγκους τους “κοινωνική ευαισθησία” ανακοίνωναν περικοπές στα κονδύλια για την Άμυνα. Τα αποτελέσματα γνωστά να μην τα ξαναγράφουμε. Όσα έχουμε γράψει ,γιατί πάρα ,μα πάρα πολλά δεν γράφονται αν και είναι ευρέως γνωστά για την κατάσταση που επικρατεί στις ΕΔ.

Η “καραμέλα” όσων υπηρέτησαν και υπηρετούν αυτή την λογική ήταν πως “τίποτα δεν πρόκειται να γίνει με την Τουρκία” και συνεπώς κάθε ευρώ που δίνεται για την Άμυνα είναι πεταμένα λεφτά. Δεν γνωρίζουμε αν μετά από την συνάντηση που είχε ο κ.Σαμαράς με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν , οι σύμβουλοι του Έλληνα πρωθυπουργού έχουν την ίδια άποψη. Το κλίμα δεν ήταν καθόλου καλό. Δεν λέμε ότι θα γίνει ελληνοτουρκικός πόλεμος αλλά είναι σαφές ότι η ώρα που η Άγκυρα θα προσπαθήσει να επιβάλει “λύσεις” για όσα προβλήματα εκείνη προκαλεί είναι κοντά. Και τότε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα κι όχι τις θεωρίες των κουστουμαρισμένων συμβούλων, που είναι αμφίβολο αν έχουν υπηρετήσει κανονική θητεία .

Οι ηγέτες της φωτογραφίας από το παρελθόν είχαν κληθεί να διαχειριστούν σοβαρές ελληνοτουρκικές κρίσεις. Η κριτική που μπορεί να τους ασκηθεί είναι πολύπλευρη . Όμως τουλάχιστον δεν είχαν επιτρέψει την απαξίωση των ΕΔ της χώρας. Δεν της είχαν αφήσει στην τύχη τους και δεν θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο.


Δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα ήταν τέλεια εκείνη την εποχή, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει ότι όλα είχαν αφεθεί στον “Θεό της Ελλάδος”.

Ο οποίος ελπίζουμε, τώρα να κοιτάει προς τα μέρη μας…

Πηγή : onalert.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου