Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Εκπαιδευτής Αναγνωστόπουλου: O Μπάμπης είναι ένα ακραίο «βδέλυγμα»

 


«Ντροπή» και «βδέλυγμα» χαρακτήρισε ο εκπαιδευτής του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου τον γυναικοκτόνο πιλότο, που δολοφόνησε την σύζυγό του Καρολάιν.

Ο Σωτήρης Παπανικόλας, ο εκπαιδευτής του Μπάμπη, είχε πέσει θύμα ληστείας στο σπίτι του τον Ιούλιο του 2018. Ηταν μόνος με τη σύζυγό του και ουσιαστικά ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος χρησιμοποίησε τη δική του διήγηση για τη φρίκη που είχε ζήσει με τους ληστές ο εκπαιδευτής του για να στήσει τη δική του ιστορία δήθεν ληστείας που πουλούσε επί 1,5 μήνα στην αστυνομία, συγγενείς, φίλους και ΜΜΕ.

«Ο Μπάμπης είναι ένα άκαρδο βδέλυγμα»

Παπανικόλας και Αναγνωστόπουλος εργάζονταν σε μια πτητική εταιρεία της Αθήνας, όπου ο Παπανικόλας ήταν ο επόπτης ελικοπτέρου του Αναγνωστόπουλου και τον βοήθησε επίσης στην εκπαίδευσή του. Μιλώντας αποκλειστικά στην Daily Mail, o Παπανικόλας χαρακτήρισε τον 33χρονο πιλότο «βδέλυγμα» επειδή χρησιμοποίησε το περιστατικό της διάρρηξης για να καλύψει τα εγκλήματά του.

Ο Σωτήρης Παπανικόλας ήταν ο επόπτης ελικοπτέρου του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

Θυμωμένος είπε: «Ο Μπάμπης είναι ένα άκαρδο βδέλυγμα και θα έπρεπε να ντρέπεται που έκλεψε την ιστορία μου. Αισθάνομαι βαθιά πληγωμένος και προσβεβλημένος από αυτό που έκανε γιατί το χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει το έγκλημά του. Θα πρέπει να καταδικαστεί για ό,τι έχει κάνει και να σαπίσει ισόβια στη φυλακή».

Και πρόσθεσε: «Όταν άκουσα τον Μπάμπη να μιλάει για τη διάρρηξη στο σπίτι του, κάλεσα αμέσως την αστυνομία λόγω των ομοιοτήτων με την δική μου ιστορία. Τους είπα ότι χρησιμοποιεί τις ίδιες λεπτομέρειες με τη διάρρηξή μου και αυτό με έκανε πολύ υποψιασμένο».

Κάλεσε αμέσως την αστυνομία όταν άκουσε την ιστορία του Μπάμπη

Ο 74χρονος Παπανικόλας και η σύζυγός του Ειρήνη έπεσαν θύματα διάρρηξης στο εξοχικό τους στο Αλεποχώρι. Οι λεπτομέρειες που μοιράστηκε με την αστυνομία και τους συναδέρφους του ήταν εντυπωσιακά παρόμοιες με αυτές που αποκάλυψε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος όταν ισχυρίστηκε πως μια συμμορία διαρρηκτών εισέβαλε στο σπίτι του τον περασμένο Μάιο, σκοτώνοντας τη σύζυγό του Καρολάιν Κράουτς και τον σκύλο της, Ρόξι.

Ο Παπανικόλας είπε ότι μόλις άκουσε την ιστορία του Αναγνωστόπουλου για την «διάρρηξη» κάλεσε αμέσως την αστυνομία για να τους ενημερώσει για τις υποψίες του. Όπως είπε: «Όταν άκουσα τον Μπάμπη να μιλάει για τη διάρρηξη στο σπίτι του, κάλεσα αμέσως την αστυνομία λόγω των ομοιοτήτων που είχε με την δική μου ιστορία. Τους είπα ότι χρησιμοποιεί τις ίδιες λεπτομέρειες με τη διάρρηξή μου και αυτό με έκανε πολύ υποψιασμένο».

Οι απίστευτες ομοιότητες

Κατά τη διάρκεια της διάρρηξης στο σπίτι του Σωτήρη Παπανικόλα, οι ληστές έδεσαν και ξυλοκόπησαν τον ίδιο και την σύζυγό του όπως επίσης και τον σκύλο τους. Ο Παπανικόλας υποστήριξε ότι η μάσκα του αρχηγού της συμμορίας του έπεσε κάποια στιγμή, αποκαλύπτοντας το πρόσωπό του και πως οι ληστές μιλούσαν αλβανικά. Οι ληστές, οι οποίοι μπήκα στην εξοχική κατοικία τους από ένα πλαϊνό παράθυρο, διέφυγαν τελικά με μετρητά και κοσμήματα.

Ο Σωτήρης Παπανικόλας

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος έδωσε μια σχεδόν πανομοιότυπη εκδοχή των γεγονότων. Εκτός από τη δολοφονία της Καρολάιν και της Ρόξι, ισχυρίστηκε ότι είδε το πρόσωπο του αρχηγού των διαρρηκτών αφού του έπεσε η μάσκα και πως τον έδεσαν και τον ξυλοκόπησαν, έκλεψαν μετρητά και κοσμήματα. Επίσης, όπως ισχυρίστηκε, οι ληστές μπήκαν στην κατοικία από ένα πλαϊνό παράθυρο και μιλούσαν αλβανικά. Όπως και ο Παπανικόλας, ισχυρίστηκε ότι λιποθύμησε κατά την επίθεση.

Στη δίκη, κατά την οποία η εξέταση των μαρτύρων ξεκίνησε προχθές, με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο να δηλώνει ευθαρσώς πως αγαπούσε και αγαπά τη γυναίκα του, ο Παπανικολάου δεν είναι στη λίστα των μαρτύρων αλλά όπως είπε: «Δεν παρακολουθώ την υπόθεσή του γιατί δεν έχω κανένα ενδιαφέρουν για τον Μπάμπη και δεν τον έχω δει από τότε που συνελήφθη. Αλλά αν κληθώ στο δικαστήριο, θα τους πω το τι μου συνέβη και τον τρόπο που το χρησιμοποίησε για να πει ψέματα σε όλους».

Το εξοχικό του Σωτήρη Παπανικόλα στο Αλεποχώρι

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος αρνήθηκε πως γνώριζε για τη ληστεία στο σπίτι του Παπανικόλα- Εκείνος τον διαψεύδει

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σύλληψή του, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς εάν γνώριζε για τη διάρρηξη στο σπίτι του Παπανικόλα, αλλά αρνήθηκε πως το γνώριζε. Ο Παπανικόλας όμως ισχυρίζεται πως λέει και πάλι ψέματα. Όπως είπε: «Η ληστεία εναντίον εμού και της συζύγου μου ήταν βάναυση και η γυναίκα μου νοσηλεύτηκε για πολλές ημέρες λόγω του άγριου ξυλοδαρμού της. Στην αρχή δεν ξέραμε καν να θα επιζούσε. Γι’ αυτό το λόγο, έγινε πολύς ντόρος στην εταιρεία όπου εργαζόμουν. Μίλησα για το περιστατικό με πολλούς από τους συναδέρφους μου και φυσικά, είχα πολλές συζητήσεις με τον Μπάμπη γι’ αυτό, με τον οποίο είχαμε όλοι μια ιδιαίτερη σχέση».

Αναπολώντας την εποχή που ήταν εκπαιδευτής και επόπτης ελικοπτέρων του Αναγνωστόπουλου, είπε: «Μου άρεσε ο Μπάμπης. Ήταν ένας πολύ καλός πιλότος και ένας ντροπαλός, καλός άνθρωπος. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έκανε κάτι τέτοιο. Δεν ήξερα τη γυναίκα του ή την οικογένειά του γιατί η σχέση μας ήταν επαγγελματική».

Πώς μπόρεσε να σκοτώσει τη γυναίκα του και να μείνει ψύχραιμος σκηνοθετώντας μια ιστορία;

Η σύζυγος του Παπανικόλα, Ειρήνη, βρισκόταν στο νοσοκομείο για σχεδόν ένα μήνα μετά τη διάρρηξη, ενώ νοσηλευόταν για σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Οι δράστες δεν έχουν ακόμη συλληφθεί. Όπως είπε ο ίδιος: «Μετά τη διάρρηξη, σκεφτήκαμε να πουλήσουμε το σπίτι μας, αλλά τελικά το κρατήσαμε. Έχουμε αναρρώσει και οι δύο όπως και ο σκύλος μας, αλλά η περίπτωση του Μπάμπη μας έφερε πίσω μερικές οδυνηρές αναμνήσεις. Ακόμα με σοκάρει το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχε σκοτώσει τη γυναίκα του και τον σκύλο της με τον τρόπο που το έκανε και να παραμένει τόσο ψυχρός ώστε να χρησιμοποιήσει την ιστορία μου για να διατηρήσει ένα ψέμα τόσο καιρό».

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ημέρα της δίκης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είπε στο δικαστήριο όταν του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες: «Η αγάπη για τη γυναίκα μου δεν έχει αλλάξει από τότε που τη γνώρισα και δεν θα αλλάξει ποτέ. Δεν είχα καμία πρόθεση να κάνω κακό στη γυναίκα μου. Την αγάπησα και θα συνεχίσω να το κάνω».


iefimerida.gr



Φασιστικό θράσος Μεντβέντεφ, απειλεί για πυρηνικά έτσι και ενταχθούν στον ΝΑΤΟ, Σουηδία και Φιλανδία



Το φασιστικό καθεστώς της Ρωσίας, με δήλωση του αναπληρωτή πρόεδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απείλησε ότι εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το μη πυρηνικό καθεστώς της περιοχής της Βαλτικής μπορεί να αποτελέσει παρελθόν.

«Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το μήκος των χερσαίων συνόρων της συμμαχίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία θα υπερδιπλασιαστεί. Φυσικά, αυτά τα σύνορα θα πρέπει να ενισχυθούν. Τι είδους μη πυρηνικό καθεστώς δεν μπορεί πλέον να είναι η Βαλτική συζητήθηκε – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram την Πέμπτη, 14/4.

Ο Μεντβέντεφ προσέθεσε επίσης ότι «μέχρι σήμερα η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να τα λάβει». Σημείωσε δε ότι εάν η Φινλανδία και η Σουηδία προσχωρήσουν στη συμμαχία, «η Ρωσία θα έχει περισσότερους επίσημα εγγεγραμμένους αντιπάλους».

Σύμφωνα με τον καθεστωτικό Μεντβέντεφ, η Μόσχα θα πρέπει να αντιδράσει σε ένα τέτοιο βήμα «χωρίς συγκίνηση, αλλά με ψυχραιμία».

«Πόσες χώρες θα είναι στο ΝΑΤΟ, τριάντα ή τριάντα δύο,  δεν είναι για εμάς τόσο σημαντικό»,  πρόσθεσε.

Ο Μεντβέντεφ εξέφρασε επίσης διαφωνία με την άποψη ότι εάν η Ρωσία δεν είχε ξεκινήσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία, δεν θα είχε τεθεί το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Πρώτον, έχουν ξαναγίνει προσπάθειες προσέλκυσής τους  στη συμμαχία. Και, δεύτερον, δεν έχουμε εδαφικές διαφορές με αυτές τις χώρες, όπως με την Ουκρανία. Και επομένως, το τίμημα μιας τέτοιας ένταξης είναι διαφορετικό για εμάς», είπε.

Η Φινλανδία και η Σουηδία εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυτό το καλοκαίρι . Σύμφωνα με αυτούς, η ένταξη στο ΝΑΤΟ και για τις δύο χώρες ήταν «το θέμα συζήτησης και πολυάριθμων συνεδριάσεων» κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας.



Προσπαθεί να κρυφτεί η Τουρκία αλλά τα ΜΜΕ δεν την αφήνουν με φιλορωσικές θέσεις

 


Όπως δεν μπορεί να κρυφτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερά και η ακροαριστερά στην Ελλάδα, έτσι συμβαίνει και στα καθεστωτικά κράτη ανά τον κόσμο που δεν μπορούν να κρύψουν τα φιλορωσικά αισθήματα, υπέρ του δικτάτορα Πούτιν.

Διαβάζουμε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, για Τούρκους απόστρατους στρατηγούς και ναυάρχους που βομβαρδίζουν καθημερινά με συνωμοσιολογικές θεωρίες και απύθμενη προπαγάνδα την κοινή γνώμη αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προβάλλοντας φιλορωσικές θέσεις και κατηγορώντας για όλα τη Δύση και το ΝΑΤΟ. Η σφοδρή κριτική στη Δύση για το Ουκρανικό, στην Τουρκία, αλλά και σε 2-3 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ από απόστρατους στρατιωτικούς και διπλωμάτες έχει προκαλέσει «αντιδράσεις» σε κλειστές συσκέψεις επιτελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Σε φιλοκυβερνητικά μέσα επικοινωνίας προωθείται μια αφήγηση περί της απρόκλητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πολύ διαφορετική από τη βασική θέση της Αγκυρας και μάλιστα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη. Τούρκοι απόστρατοι στρατηγοί και συνταγματάρχες εμφανίζονται καθημερινά στα διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα και ευθέως επικρίνουν το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, παρά τη Ρωσία, για τα συμβαίνοντα τις τελευταίες 50 ημέρες στην Ουκρανία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει διχάσει την τουρκική κοινωνία, με τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν απόστρατους στρατηγούς και σχολιαστές που κατηγορούν, για τον πόλεμο του Πούτιν, την Ουάσινγκτον ως και τη συνεχή εδαφική επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Σημειώνεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραδίδει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως και πυρομαχικά στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο, ενώ επέκρινε επίσημα τη ρωσική εισβολή ως «παράνομη», καθώς και την προ οκτώ χρόνων προσάρτηση της Κριμαίας.

Ωστόσο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη θέση της κυβέρνησης Ερντογάν έχουν ως επί το πλείστον στα κανάλια φιλοξενούμενους Τούρκους εθνικιστές-αναλυτές/σχολιαστές, οι οποίοι κατακεραυνώνουν το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ υποστηρίζουν ότι η Ρωσία προκλήθηκε (!) από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών στον πόλεμο και είναι η ίδια θύμα(!).

Ενας γνωστός ναύαρχος (που διετέλεσε και αρχηγός του στόλου προ χρόνων) χαιρέτισε (!) τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ως «ένα βήμα για τον τερματισμό της ιμπεριαλιστικής Ατλαντικής εποχής, που θα οδηγήσει σε ήττα τις ΗΠΑ!», ενώ ένας άλλος ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα εξαπατήθηκε στη σύγκρουση από τους Δυτικούς και έτσι θα αποδυναμωθεί για τα επόμενα χρόνια. Μερικοί ειδήμονες ισχυρίστηκαν ότι μία νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενθάρρυνε (!) την Τουρκία, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι η Μόσχα δεν σφαγιάζει ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα άνοιξε μια ευκαιρία για την ειρήνη (!) με το να μην καταλάβει το Κίεβο, παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός απέτυχε πλήρως στην προσπάθειά του να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα.

Το τουρκικό κοινό γνώριζε πάντα την ύπαρξη των λεγόμενων Ευρασιανιστών-εθνικιστών σχολιαστών, που βλέπουν τους στόχους και τη γεωγραφία της Τουρκίας να συνδέονται με τη Ρωσία και την Κίνα, ειδικά σε αρκετές ανώτατες τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά αυτή τη φορά όλοι οι απόστρατοι στρατηγοί και συνταγματάρχες που εμφανίζονται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν σχεδόν ομόφωνα συμπαραταχθεί με τη Ρωσία.

Η φιλορωσική γραμμή στα μέσα ενημέρωσης έχει προκαλέσει δημόσια αντίδραση μέσα από μια σειρά άρθρων και tweets δύο Τούρκων συνταξιούχων πρέσβεων, των Σελίμ Κουνεράλπ και Τούνκ Ουγκντούλ, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα κατείχαν πολύ σημαντικές διπλωματικές θέσεις, αλλά και από γνωστούς υποστηρικτές του ΝΑΤΟ της Ε.Ε. και των Αμερικανών.

Οι δύο συνταξιούχοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι είναι βαθιά απογοητευμένοι από τη διαστρέβλωση της αλήθειας και θεωρούν ότι αυτή είναι αποτέλεσμα τριών δεκαετιών αυξανόμενου αντιδυτικισμού που έχει δηλητηριάσει την κοινή γνώμη, ενώ δεν αναλύουν τα γεγονότα και επισημαίνουν ότι οι απόστρατοι στρατιωτικοί απλά «βγάζουν προς τα έξω τα παράπονά τους από την παρουσία τους στο ΝΑΤΟ, περί του οποίου δεν έχουν αντιληφθεί το σύγχρονο ρόλο του»!

Ο αντιαμερικανισμός κυριαρχεί στην Τουρκία από το πραξικόπημα του 1980, το οποίο πιστεύεται ότι υποστηρίχθηκε από την Ουάσινγκτον. Αργότερα, οι επεμβάσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν απλώς ενίσχυσαν περαιτέρω το αντιδυτικό αίσθημα. Η απόφαση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τη συριακό-κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση YPG που είναι στενά συνδεδεμένη με το παράνομο (βάσει των πλείστων Δυτικών θέσεων) PKK, ενδυνάμωσε τη δημόσια εχθρότητα κατά του αμερικανικού στρατού. Οι Ευρασιανιστές είναι μια ευρεία πολιτικο-προπαγανδιστική «εκκλησία» και ως επί το πλείστον ακολουθούν τον Ντόγκου Πέριντσεκ, τον ηγέτη του Κόμματος της Πατρίδας. Ο Περιντσέκ πρώην μαοϊκός, πιστεύεται ότι έχει συμπάθειες εντός των κύκλων του κράτους αλλά και του στρατού, από άτομα που επιζητούν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα. Οι ευρασιανιστικές απόψεις κυριαρχούν συνολικά στην καθημερινή εφημερίδα «Aydinlik», η οποία συνδέεται στενά με τον Περιντσέκ. Η εφημερίδα αρνείται ότι έχει λάβει χώρα γενοκτονία κατά της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα και κατηγορεί τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι δημιούργησαν ψεύτικες σφαγές στην Ουκρανία, για να κατηγορήσουν τη Ρωσία.

Τέτοιες απόψεις εκφράζονται και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα ακμάζοντος Veryansin TV, όπου κοσμικοί Τούρκοι-εθνικιστές, απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι επιτίθενται τακτικά στη Δύση. Η κριτική στη Ρωσία και την Κίνα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε μια «δεξαμενή σκέψης» που συνδέεται στενά με το κίνημα του Περιντσέκ, την United World International (UWI), που υποστηρίζει τη Μόσχα και συνδράμει στις προσπάθειες της Ρωσίας να διαδώσει παραπληροφόρηση και να επηρεάσει τη κοινή γνώμη κατά της Δύσης. Συνωμοσιολόγοι εμφανίζονται καθημερινά και ανεδαφικά υποστηρίζουν ότι ο κύριος ένοχος στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι το ΝΑΤΟ, που είναι καρκίνωμα! Επιπλέον, αναφέρουν ότι δεν θα συμμετάσχουμε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας γιατί, αν πέσει η Ρωσία, η Τουρκία θα μπορούσε να τεμαχιστεί (!) από τους Δυτικούς.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Αστυνομικός στις ΗΠΑ εκτελεί με μια σφαίρα στο κεφάλι ύποπτο

 


Το περιστατικό, σημειώθηκε στις 4 Απριλίου, και φαίνεται ένας αστυνομικός να είναι ξαπλωμένος πάνω στην πλάτη του 26χρονου Πάτρικ Λιόγια και στη συνέχεια να τον πυροβολεί στο κεφάλι.

Τα βίντεο τραβήχτηκαν από την κάμερα του περιπολικού, από την κάμερα σώματος του αστυνομικού και από μια κάμερα ασφαλείας ενός γείτονα.

Έπειτα από ένα κυνηγητό ο 26χρονος και ο αστυνομικός πέφτουν στο χορτάρι, όπου παλεύουν καθώς το θύμα προσπαθεί να αποσπάσει το τέιζερ του αστυνομικού. 

Εν τέλει, ο αστυνομικός ακινητοποιεί τον Λιόγια και τον εκτελεί με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Στην πόλη όπου έλαβε χώρα το συμβάν, το Γκραν Ράπιντς του Μίσιγκαν, πραγματοποιήθηκαν χθες (13/4) διαδηλώσεις. Οι παριστάμενοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» και φώναζαν «καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη».



Πρώτη μούρη στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ

 



Ο Τσίπρας το θεωρεί κατόρθωμα, η πλειοψηφία των Ελλήνων το θεωρούν Εθνική προδοσία που δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Δεν θα έλειπε από το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που κατάφερε με την βοήθεια του Αλέξη Τσίπρα να μοιραστούν τα Σκόπια μαζί με την Ελλάδα το όνομα Μακεδονία.

Ένα μεγάλο ατόπημα του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο θα μείνει στην ιστορία για το μεγάλο ξεπούλημα της ιστορίας της Χώρας.

Εκτός από τον Ζόραν Ζάεφ, βιντεοσκοπημένο μήνυμα θα στείλει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα που του ζητήθηκε να παρευρεθεί αλλά δεν "μπορούσε", ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. Δημήτρης Μάντζος, αντί του Νίκου Ανδρουλάκη, χαιρετισμό θα απευθύνει και η υπουργός Εργασίας, αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ισπανίας και κορυφαίο στέλεχος των Ισπανών Σοσιαλιστών -η οποία αντιμετωπίζει την υψηλότερη ανεργία σε όλη την Ευρωζώνη-  Γιολάντα Ντίαθ.

Από το εσωτερικό σκηνικό, τη ΝΔ θα εκπροσωπήσει ο γραμματέας της  Παύλος Μαρινάκης, το ΚΙΝ.ΑΛ. ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι θα εκπροσωπήσουν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ούτε αν έχει προσκληθεί η Ελληνική Λύση.



Απειλές κατά του Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Πατρών

 


Συνθήματα εναντίον του πρύτανη  Χρήστου Μπούρα γέμισαν το πανεπιστήμιο Πατρών άγνωστοι προκαλώντας, ανησυχία για τις απειλές που εκτοξεύτηκαν.

Τα συνθήματα γράφτηκαν στην είσοδο του Πανεπιστημίου εκεί που παρκάρει το αυτοκίνητο του ο Πρύτανης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η επίθεση έγινε σε συνέχεια μίας συνέντευξης που έδωσα και είπα ότι θα σπάσουμε το άβατο της φοιτητικής εστίας. Φοιτητές που είναι φαντάσματα θα δώσουν τα δωμάτια για αυτούς που τα δικαιούνται. Δε θα σταματήσω, θα φτάσω μέχρι τέλους γιατί η φοιτητική εστία είναι για αυτούς που σπουδάζουν".

Η ανάρτησή του στο facebook:

«Η Δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο ΔΕΝ εκφοβίζεται ούτε τρομοκρατείται!!! Σε συνέχεια της συνέντευξης για τις Φοιτητικές Εστίες οι "γνωστοί" φόρεσαν τις κουκούλες του φόβου τους και έδειξαν τη νοοτροπία τους. Η Σύγκλητος και ο Πρύτανης τους καλούν να βγάλουν τις κουκούλες και να εκφράσουν τις απόψεις τους, όπως συμβαίνει στις Δημοκρατίες. Όπως είναι γνωστό η Σύγκλητος έχει καλέσει εκπροσώπους τους να εκφράσουν τις απόψεις τους, πράγμα που αρνούνται.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Αρχή της Πλειοψηφίας με απόλυτο Σεβασμό στις απόψεις της Μειοψηφίας. Εκφάνσεις όμως οποιαδήποτε μορφής βίας δεν είναι αποδεκτές! Προσωπικά ΔΕΝ φοβάμαι τίποτα και κανέναν και θα δώσω όλες τις δυνάμεις μου για καλύτερη Φοιτητική Μέριμνα χωρίς άβατα και σκοτεινές και γκρίζες γωνιές. Όλα στο Φως!!!»

Christos Bouras
13 ώρες πριν

Η Δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο ΔΕΝ εκφοβίζεται ούτε τρομοκρατείται!!!

Σε συνέχεια της συνέντευξης για τις Φοιτητικές Εστίες οι "γνωστοί" φόρεσαν τις κουκούλες του φόβου τους και έδειξαν τη νοοτροπία τους. Η Σύγκλητος και ο Πρύτανης τους καλούν να βγάλουν τις κουκούλες και να εκφράσουν τις απόψεις τους, όπως συμβαίνει στις Δημοκρατίες. Οπως είναι γνωστό η Σύγκλητος έχει καλέσει εκπροσώπους τους να εκφράσουν τις απόψεις τους, πράγμα που αρνούνται. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Α...

See more


Οργή στα social media για μεγάλη διαδικτυακή απάτη μέσο της Skroutz


 

Μπλεγμένη σε διαδικτυακή απάτη βρίσκεται η γνωστή εταιρεία Skroutz που δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Εδώ και ημέρες κοινοποιούνται σοβαρές καταγγελίες καταναλωτών για αγορές προϊόντων που δεν έγιναν ποτέ, παρά το γεγονός ότι πληρώθηκαν κανονικά με κάρτα.

Η εταιρεία Skroutz, την οποία εδώ και χρόνια εμπιστεύονται χιλιάδες καταναλωτές, φαίνεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα και προσπαθεί να εξαιρεθεί από την εμπλοκή της.

Καθημερινά οι καταναλωτές που ενημερώνονται για την απάτη, άρουν την εμπιστοσύνη τους στην πλατφόρμα. Και αυτό διότι, όπως όλα δείχνουν, μικρά «ηλεκτρονικά» καταστήματα που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Skroutz, εξαπατούν τους πελάτες τους. 

Οι καταναλωτές κατά γενική ομολογία στρέφονται κατά της Skroutz γιατί αυτήν γνωρίζουν κι αυτήν εμπιστεύονται ως εταιρεία που προωθεί τα ηλεκτρονικά καταστήματα, αλλά η εταιρία προσπαθεί να αμυνθεί χωρίς να δίνει λύση στους εξαπατημένους.

Εξαλλοι καταναλωτές μιλούν για προσπάθεια απόκρυψης απάτης και για προσβλητικές συμπεριφορές, για έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά της Skroutz.



«Το 365shop» το οποίο συνεργαζόταν με την skroutz κατακρατούσε παραγγελίες μηνών και πλέον οι υπεύθυνοι εξαφανίστηκαν. Παρ’  όλο που φαίνεται να είχαν γίνει αρνητικές κριτικές για την skroutz ποτέ δεν τις δημοσίευσε δίνοντας χρόνο στους απατεώνες να εξαφανιστούν με τα λεφτά των καταναλωτών.

Οι καταγγελίες είναι εκατοντάδες και αφορούν την επιχείρηση 365 SHOP GR ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι Κ Ε, γνωστή ως κατάστημα “365shop” με την οποία η διάσημη Skroutz είχε εδώ και χρόνια στρατηγική συνεργασία.

Η εταιρεία λάμβανε παραγγελίες που έλεγε πως θα παραδώσει σε 4-10 ημέρες τα προϊόντα, ωστόσο αυτά δεν έφταναν ποτέ στον προορισμό τους.

Οι εξαπατημένοι καταναλωτές, ζητούσαν από στην Skroutz να αναλάβει τις ευθύνες του, και το μόνο που τον συμβούλευσαν είναι να καταθέσουν μήνυση, δηλαδή να ξοδέψουν κι άλλα χρήματα και να σπαταλήσουν χρόνια στα δικαστήρια.

Η πραγματικότητα του εκθέτει την Skroutz, είναι ότι υπάρχουν δεκάδες καταναλωτές που εξαπατήθηκαν μέσω της πλατφόρμας και από το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Ουσιαστικά και με την ανοχή της Skroutz, η εταιρεία 365shop πούλησε«αέρα» πολλών χιλιάδων ευρώ σε εκατοντάδες καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια… εξαφανίστηκε. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Skroutz


«Αναφορικά με το συμβάν με την επιχείρηση 365 SHOP GR ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι Κ Ε, κατάστημα “365shop”, που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες και πάντα πιστοί στο όραμα μας να προσφέρουμε τη βέλτιστη εμπειρία στους καταναλωτές γνωστοποιούμε πως η συνεργασία μας με το συγκεκριμένο κατάστημα έχει οριστικά διακοπεί.


Να επισημάνουμε ότι η Skroutz δεν διαμεσολαβεί στις αγορές μεταξύ του καταναλωτή και του ηλεκτρονικού καταστήματος, δεν εκπροσωπεί ούτε υποκαθιστά οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα παρά μόνο για τις παραγγελίες οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω της υπηρεσίας Skroutz Marketplace, όπου η συναλλαγή ολοκληρώνεται με πλήρη ασφάλεια στην σελίδα μας (περισσότερες πληροφορίες εδώ)


Επιπροσθέτως, έχουμε ήδη επικοινωνήσει με κάθε καταναλωτή που μας ενημέρωσε για την αποτυχία ολοκλήρωσης της παραγγελίας του και παρέχουμε συμβουλευτική υποστήριξη για τις διαδικασίες αποζημίωσης σε καθέναν από αυτούς ξεχωριστά. Καθώς συνεχώς φτάνουν καινούργια αιτήματα σε μας, τα επεξεργαζόμαστε με τη δέουσα προσοχή και συμβουλεύουμε τους καταναλωτές για τα επόμενα βήματα ανάλογα με την περίπτωση.


Ειδικότερα οι καταναλωτές που επέλεξαν την εξόφληση της παραγγελίας τους μέσω κάρτας – χρεωστικής ή πιστωτικής – μπορούν να αποζημιωθούν για το σύνολο του κόστους της παραγγελίας τους από την εκδότρια τράπεζα της κάρτας μέσω της διαδικασίας αμφισβήτησης συναλλαγής.


Για όλους όσοι ολοκλήρωσαν την αγορά τους μέσω τραπεζικής κατάθεσης, στο πλαίσιο της παροχής της βέλτιστης δυνατής εμπειρίας ηλεκτρονικών αγορών, θα αποζημιωθούν με την μορφή κουπονιού – ίσης αξίας με εκείνη της παραγγελίας τους – μέσω του Skroutz Marketplace.


Τέλος, υπενθυμίζουμε πως για τις ηλεκτρονικές αγορές, η εξόφληση μέσω κάρτας παραμένει ο ασφαλέστερος τρόπος πληρωμής καθώς είναι και ο μόνος τρόπος που διασφαλίζει την επιστροφή των χρημάτων στο σύνολό τους.


Επιπλέον, θα θέλαμε να τονίσουμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλοι οι καταναλωτές που αντιμετώπισαν πρόβλημα με τις παραγγελίες τους μέσω της συγκεκριμένης επιχείρησης να προχωρήσουν σε καταγγελία με σκοπό την επίλυση του προβλήματος από τους αρμόδιους φορείς με τους οποίους είμαστε σε διαρκή επικοινωνία».




Συνελήφθη ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στο μετρό της Ν.Υ.


 

Συνελήφθη ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στο μετρό του Μπρούκλιν που άνοιξε πυρ, την Τρίτη, τραυματίζοντας 29 ανθρώπους και σκορπίζοντας τον τρόμο στη Νέα Υόρκη. Τουλάχιστον πέντε από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.



«Συμπολίτες μου Νεοϋορκέζοι, τον πιάσαμε!», ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου. «Θα προστατεύουμε τους κατοίκους αυτής της πόλης και θα συλλαμβάνουμε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να σκορπίσουν τον τρόμο στους Νεοϋορκέζους», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φρανκ Τζέιμς, ο οποίος συνελήφθη στη συνοικία Ιστ Βίλατζ του Μανχάταν, αναγνωρίστηκε από περαστικούς που δημοσιοποίησαν φωτογραφίες του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες αξιοποίησε η αστυνομία για να φθάσει στα ίχνη του.




Στους δρόμους τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ σήμερα Πέμπτη – Κρίθηκε παράνομη η απεργία

 



Έκκληση στους εργαζομένους του ΟΑΣΘ για να μην ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό χωρίς ουσιαστικούς λόγους, απευθύνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Γιώργος Σκόδρας, καθηγητής, επαναλαμβάνοντας ότι η επίλυση των όποιων ζητημάτων τους είναι δρομολογημένη.

«Η επίλυση των όποιων ζητημάτων έχει δρομολογηθεί, συνεπώς δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος για κινητοποιήσεις, οι οποίες το μόνο που θα κάνουν είναι να ταλαιπωρήσουν το επιβατικό κοινό και την αγορά της Θεσσαλονίκης, ιδίως αυτές τις γιορτινές μέρες, που σταδιακά βγαίνουμε και από την διετή πανδημία. Συνεπώς, καλώ όλους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και σωφροσύνη και να μην ταλαιπωρούν τους πολίτες», υπογραμμίζει ο κ. Σκόδρας σε ανακοίνωση του ΟΑΣΘ.

Στο μεταξύ, στην ανακοίνωση του οργανισμού τονίζεται ότι αύριο θα κυκλοφορούν κανονικά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, αφού η προγραμματισμένη για τις 14/4 24ωρη απεργία των εργαζομένων κρίθηκε παράνομη από το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.



Ρωσικό καταδρομικό φλέγεται έπειτα από ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα

 



Το επιβεβαιώνει η Μόσχα.

Ουκρανικά πυραυλικά πλήγματα προκάλεσαν πυρκαγιά στο ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva («Μόσχα»), ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι ουκρανικές αρχές.

«Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού (νότια), ο Μαξίμ Μαρτσένκο.

Πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».

Το Moskva, υπέστη σοβαρές ζημιές αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Το πλήρωμα εκκενώθηκε και κανένας δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι νεκροί και οι τραυματίες.





Οι μάσκες στις συγκοινωνίες και μετά την 1η Ιουνίου είναι απαραίτητες


 

Την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ωστόσο, η μάσκα αναμένεται να διατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που κρίνεται και είναι απαραίτητη. 

Οι εξαιρέσεις θα διευκρινιστούν στις επόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Η χρήση μάσκας πρέπει να παραμείνει υποχρεωτική και πέραν της 1ης Ιουνίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, προαστιακός κλπ), τα ταξί, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (στους κλειστούς χώρους των πλοίων), τα τρένα και τα ΚΤΕΛ, όπου κινείται κόσμος ο ένας κοντά στον άλλο. 

Στο τραπέζι βρίσκεται και η διατήρηση της υποχρεωτικής μάσκας και σε δομές Υγείας, όπου και εκεί πρέπει να είναι απαραίτητη. 

Αυτό που πρέπει να παραμείνει είναι η υποχρέωση διενέργειας τεστ, όπου απαιτούνταν και αυτό για να μην χάσουμε την μπάλα και δεν ξέρουμε ποιος νοσεί και ποιος όχι ειδικά μετά την απελευθέρωση των μέτρων μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Την 1η Μαΐου 2022 καταργούνται επίσης τα τακτικά self test στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς την διενέργεια self test, χωρίς να γνωρίζουμε στην επιστροφή ποιός νοσεί.




Εννέα ερωτήσεις και απαντήσεις για τις συντάξεις fast track και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης»


 


1. Τι είναι οι συντάξεις fast track και οι "συντάξεις εμπιστοσύνης" που θεσπίζετε;


Είναι δύο νέα όπλα, που ρίχνουμε στη "μάχη", για να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία έκδοσης συντάξεων και να δώσουμε τέλος στην ομηρία χιλιάδων ασφαλισμένων, που πολλές φορές αναγκάζονται να περιμένουν χρόνια, για να πάρουν τη σύνταξή τους - για την οποία έχουν πληρώσει εισφορές - έχοντας μόνο την προκαταβολή σύνταξης, για να βιοποριστούν. Και οι δύο ρυθμίσεις συνδυάζουν τις αυξημένες πλέον τεχνολογικές δυνατότητες μέσα στον ΕΦΚΑ με την αναγκαία εμπιστοσύνη του κράτους απέναντι στον πολίτη. Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων οδηγεί στην επιτάχυνση.


2. Τι διαφέρουν οι fast track συντάξεις από τις "συντάξεις εμπιστοσύνης";


Τόσο οι fast track συντάξεις όσο και οι "συντάξεις εμπιστοσύνης" είναι καινούργιοι θεσμοί που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Οι fast track συντάξεις είναι ένας μόνιμος θεσμός, που ισχύει για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβάλλονται από εδώ και στο εξής. Από την άλλη πλευρά, οι "συντάξεις εμπιστοσύνης" αφορούν στην εξάλειψη του στοκ των συντάξεων που έχει δημιουργηθεί στον ΕΦΚΑ. Με άλλα λόγια, οι fast track συντάξεις αφορούν στο μέλλον, ενώ οι "συντάξεις εμπιστοσύνης" αφορούν στο παρελθόν. Και στις δύο, όμως, περιπτώσεις υπάρχουν τρία κοινά στοιχεία: η χρήση της τεχνολογίας, η εμπιστοσύνη στον πολίτη και τελικά η ταχύτητα.


3. Ποιες είναι οι προβλέψεις για τις fast track συντάξεις;


Τίθεται ρητή προθεσμία τριών μηνών - με σημείο εκκίνησης την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης - εντός της οποίας πρέπει να εκδοθεί η σύνταξη. Στον χρόνο αυτό, η υπηρεσία του ΕΦΚΑ πρέπει να ελέγξει το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και να αποφασίσει, αν δικαιούται σύνταξη και το ύψος της.


Εάν δεν καταφέρει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα σε τρεις μήνες, τότε βγάζει τη σύνταξη με βάση δύο μόνο δεδομένα: Πρώτον, το ασφαλιστικό ιστορικό, όπως είναι καταγεγραμμένο στο ηλεκτρονικό σύστημα "ΑΤΛΑΣ" του ΕΦΚΑ και, δεύτερον, τις δηλώσεις και στοιχεία που έχουν υποβάλει οι ασφαλισμένοι με την αίτησή τους για συνταξιοδότηση, για να τεκμηριώσουν ότι έχουν περισσότερο χρόνο από αυτόν που "βλέπει" το σύστημα του ΕΦΚΑ. Μετά την πάροδο του τριμήνου, δηλαδή, τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν επαληθεύονται πριν από την πράξη απονομής σύνταξης, αλλά ελέγχονται εκ των υστέρων.


Εν τω μεταξύ, όμως, ο ασφαλισμένος λαμβάνει τη σύνταξή το χωρίς να περιμένει, όπως περίμενε, μέχρι τώρα. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία της διαδικασίας ταχείας απονομής σύνταξης (fast track).


4. Και στις "συντάξεις εμπιστοσύνης" ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά;


Οι "συντάξεις εμπιστοσύνης" αφορούν στις εκκρεμείς συντάξεις. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί έως τις 31 Μαρτίου. Για τις περιπτώσεις αυτές, η σύνταξη θα εκδίδεται στη βάση των στοιχείων του ασφαλιστικού ιστορικού, όπως βρίσκεται πλέον στο ηλεκτρονικό σύστημα "ΑΤΛΑΣ" και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση επιπλέον χρόνου ασφάλισης που θα γίνονται δεκτές, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν. Γι’ αυτό και η διαδικασία εδώ θα είναι ακόμη ταχύτερη και θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο ("συντάξεις εμπιστοσύνης"). Και σε αυτήν την περίπτωση ο έλεγχος των προσκομιζόμενων στοιχείων και δικαιολογητικών θα γίνεται εκ των υστέρων. Και οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν φυσικά παραστατικά που τυχόν δεν έχουν προσκομίσει στον ΕΦΚΑ για 10 χρόνια, προκειμένου να μπορούν να προσκομιστούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων.


5. Υπάρχουν κάποιες νέες προβλέψεις, για να επιταχυνθεί η έκδοση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ;


Καθιερώνεται προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος Οι προθεσμίες αυτές, περιλαμβανομένης και της τρίμηνης προθεσμίας για την έκδοση κύριας σύνταξης, δεν ισχύουν για διεθνείς συντάξεις, δηλαδή για συντάξεις που εκδίδονται με τη συνδρομή και τη συμμετοχή ασφαλιστικών φορέων άλλων κρατών.


6. Αν αυτό το μέτρο είναι το "μπαζούκα", για να βγαίνουν γρήγορα οι συντάξεις και να κλείσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, γιατί δεν το εφαρμόσατε νωρίτερα;


Διότι παλαιότερα δεν υπήρχαν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα τεχνικά δεδομένα, που υπάρχουν τώρα. Και επίσης διότι οι εκκρεμείς συντάξεις αφορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα τα έτη 2020 και 2021, οπότε και οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά.


Επομένως, τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες - κυρίως από τεχνολογικής πλευράς - για να μπορούν να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Το πληροφοριακό σύστημα "ΑΤΛΑΣ" του ΕΦΚΑ, στο οποίο τηρείται το ασφαλιστικό ιστορικό των ασφαλισμένων, εμπλουτίζεται με ολοένα και περισσότερα στοιχεία. Είναι πολύ περισσότερο αξιοποιήσιμο πλέον από ό,τι στο παρελθόν.


Ταυτόχρονα, όπως ήδη τονίστηκε, οι νέες αιτήσεις σύνταξης (2020, 2021, 2022) υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Με λίγα λόγια, έπρεπε να ωριμάσει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ, για να μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το εργαλείο και να είναι αποτελεσματικό.


7. Και τι θα γίνεται με τις περιπτώσεις αποκλίσεων και λαθών; Στις περιπτώσεις που ο ασφαλιστικός χρόνος που δηλώνεται αποδειχθεί μικρότερος από τον πραγματικό;


Καταρχάς, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι τουλάχιστον στο 50% των περιπτώσεων οι υπολογισμοί του ΕΦΚΑ και οι υπολογισμοί των εν αναμονή συνταξιούχων αναφορικά με τον χρόνο ασφάλισης ταυτίζονται. Επομένως, στις μισές περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και η όποια καθυστέρηση σημειωνόταν στο παρελθόν ήταν διπλά άδικη για τον συνταξιούχο. Στις άλλες περιπτώσεις θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος και ο ΕΦΚΑ θα ενσωματώνει πλήρως ("συντάξεις εμπιστοσύνης") ή μερικώς (συντάξεις fast track) τις παρατηρήσεις του εν αναμονή συνταξιούχου.


Κατόπιν, μετά την έκδοση της σύνταξης, εάν οι έλεγχοι που διεξάγονται εκ των υστέρων από τον ΕΦΚΑ διαπιστώσουν αποκλίσεις, θα γίνονται οι αναγκαίοι συμψηφισμοί. Εάν π.χ. υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στη δήλωση και την πραγματική ασφάλιση - μικρότερη των δύο ετών -, ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τη διαφορά, τις εισφορές που λείπουν δηλαδή και να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξή του κανονικά. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, που έχει καταβληθεί μεγαλύτερη σύνταξη από όση θα έπρεπε, τα επιπλέον χρήματα θα ανακτηθούν με τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται παγίως στο Δημόσιο.


Το σύστημα διαθέτει δικλίδες ασφαλείας, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο λαθών στον υπολογισμό των συντάξεων. Όπως σεβόμαστε τα χρήματα των φορολογουμένων, το ίδιο κάνουμε με το αυτονόητο δικαίωμα των συνταξιούχων να λάβουν γρήγορα τη σύνταξή τους.


8. Και αν τα στοιχεία που θα προσκομίζει ο συνταξιούχος είναι πλαστά;


Τότε προβλέπεται ότι θα επιβάλλονται οι ποινές που παγίως προβλέπονται για την εξαπάτηση της Δημόσιας Διοίκησης. Το Δημόσιο σέβεται τον ασφαλισμένο με τον θεσμό της "σύνταξης εμπιστοσύνης", επομένως έχει την αξίωση και από τον ασφαλισμένο να σεβαστεί κι εκείνος με τη σειρά του το Δημόσιο. Εν πάση περιπτώσει, προβλέπεται για τους ασφαλισμένους να τηρούν για κάποιο διάστημα τα αναγκαία παραστατικά, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι έλεγχοι στη συνέχεια από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.


9. Μήπως όμως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της αναποτελεσματικότητας των μέτρων που εφαρμόστηκαν, μέχρι σήμερα, για τις εκκρεμείς συντάξεις;


Το αντίθετο. Τα μέχρι σήμερα μέτρα απέδωσαν και μάλιστα εντυπωσιακά. Από 123.00 αποφάσεις για κύριες συντάξεις το 2019, φτάσαμε στις 224.000 αποφάσεις το 2021. Αύξηση 83%. Αυτό είναι ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων όλων των εποχών.


Παράλληλα, θεσπίστηκε η προκαταβολή εθνικής σύνταξης και έτσι πριν ακόμα από την έκδοση της σύνταξης δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι μπορούν να καλύπτονται από τον θεσμό. Ενώ η εμπλοκή των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, που πρόσφατα έγινε πράξη, θα συντελέσει, όπως ομολογούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασφαλισμένοι που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες τους για την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας των συντάξεων. Όσοι έχουν καταφύγει σε πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές δηλώνουν δημόσια ότι έβγαλαν τη σύνταξή τους σε χρόνο ρεκόρ.


Επομένως, αυτό που συμβαίνει είναι πάρα πολύ απλό: Δίπλα στα μέτρα που ήδη έχουν εφαρμοστεί για την επιτάχυνση των συντάξεων εφαρμόζονται οι δύο νέες ρυθμίσεις, συντάξεις fast track και "συντάξεις εμπιστοσύνης", που συνδυάζουν τις τεχνολογικές εξελίξεις μέσα στον ΕΦΚΑ με την εμπιστοσύνη απέναντι στον πολίτη. Και είναι βέβαιο ότι όλα αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν και μάλιστα στους αμέσως επόμενους μήνες, λύνοντας οριστικά το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων.




Ηλεκτρονικά ο υπολογισμός των τελών για τη μεταβίβαση οχήματος

 


Ευκολότερος είναι από χθες ο υπολογισμός και η πληρωμή των τελών για τη μεταβίβαση οχήματος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπηρεσία «Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δίκυκλου», την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν είτε στο gov.gr στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις», είτε απευθείας, στην πλατφόρμα https://drivers-vehicles.services.gov.gr/public/ipologismos-telon-metavivasis.

Με τη νέα υπηρεσία οι πολίτες μπορούν πλέον να υπολογίζουν τα τέλη (αδείας και μεταβίβασης) που απαιτούνται για τη μεταβίβαση οχήματος.

Επιπλέον, μπορούν να εντοπίσουν σε ένα και μόνο σημείο συγκεντρωμένους τους περίπου 80 τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας στους οποίους πληρώνονται τα τέλη, ανάλογα με την υπηρεσία μεταφορών της επιλογής τους, ώστε να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση του οχήματος.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των τελών αδείας κυκλοφορίας και μεταβίβασης οχήματος, διευκολύνει σημαντικά τους πολίτες, καθώς πλέον δεν απαιτείται η διπλή μετάβαση του ενδιαφερόμενου σε ΚΕΠ ή στην Περιφέρεια και την τράπεζα για τον υπολογισμό και την πληρωμή των τελών αντίστοιχα προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταβίβασης οχήματος.

Η πλατφόρμα αποτελεί το πρώτο βήμα για την ψηφιακή μεταβίβαση οχήματος, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα. Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρώνεται αμιγώς ψηφιακά, χωρίς να προσκομίζεται κανένα δικαιολογητικό (χειρόγραφη αίτηση, Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου ΚΤΕΟ, βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας κλπ).


 



Σε λειτουργία το Μητρώο Αξιολογητών του Ταμείου Ανάκαμψης


 

Ξεκίνησε η λειτουργία του Μητρώου Αξιολογητών για τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», σε συνέχεια απόφασης που υπεγράφη από τον αρμόδιο για το Πρόγραμμα Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στο Μητρώο αναλαμβάνουν την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων για τα οποία αιτείται χρηματοδότηση από τα δανειακά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η επιλογή τους, από τα συμμετέχοντα στο «Ελλάδα 2.0» πιστωτικά ιδρύματα, γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης.

Στο πλαίσιο ελέγχου των επιλεξιμοτήτων οι αξιολογητές συνεργάζονται με τις τράπεζες και τους φορείς των επενδυτικών σχεδίων, διασφαλίζοντας την τήρηση της Ενωσιακής και της εθνικής νομοθεσίας, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Για την ένταξή τους στο Μητρώο, οι υποψήφιοι αξιολογητές πρέπει να διαθέτουν ομάδα με έμπειρα στελέχη. Σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, περιβαλλοντολόγοι, που εξετάζουν και διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των σχεδίων με την αρχή μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης (Do No Significant Harm principle - DNSH), καθώς επίσης νομικοί σύμβουλοι, οι οποίοι διασφαλίζουν, αντιστοίχως, τη συμβατότητα με τους κανόνες περί Κρατικών Ενισχύσεων.

Η συμβολή των αξιολογητών είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αξιοποίηση των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.


Ήδη, υποψήφιοι επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν το δανειοδοτικό σκέλος, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, του «Ελλάδα 2.0» άρχισαν να υποβάλλουν τα σχέδιά τους. Υπενθυμίζεται πως έχει ανακοινωθεί η πρώτη εγκεκριμένη επένδυση – από συνεργαζόμενη με το Ταμείο Τράπεζα­ – ύψους 10 εκατ. ευρώ, που θα πραγματοποιηθεί από τη μεταλλευτική βιομηχανία «Ελληνικοί Λευκόλιθοι».

Από το συνολικό ποσό των 12,7 δισ. ευρώ, εκταμιεύονται, άμεσα, κονδύλια ύψους 1,57 δισ. ευρώ, για την υλοποίηση επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές συμφωνίες του Υπουργείου Οικονομικών με τις εγχώριες Τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank, Παγκρήτια Τράπεζα και Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων) και τις διεθνείς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καλύπτουν έως το 50% του συνολικού επιλέξιμου επενδυτικού κόστους, με σταθερό επιτόκιο στη φάση αυτή ύψους 0,35%. Η ιδιωτική συμμετοχή των επιχειρήσεων (φορέας επένδυσης) καλύπτει τουλάχιστον το 20%, ενώ το δάνειο συγχρηματοδότησης από τη συνεργαζόμενη με το Πρόγραμμα Τράπεζα τουλάχιστον το 30% του συνολικού επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.



Άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού με την 4η δόση για την ηλικιακή ομάδα 70-79

 



Στο πλαίσιο εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση):

Ανοίγει σήμερα Τετάρτη η πλατφόρμα, προκειμένου να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες ηλικίας 70-79.

Την Παρασκευή 15 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες 60-69 ετών.

Η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 και άνω έχει ανοίξει από τις 7 Απριλίου και έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα περίπου 40.000 ραντεβού.

Σημειώνεται ότι η τέταρτη δόση μπορεί να γίνεται τέσσερις μήνες μετά την τρίτη.



Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων τον Μάρτιο

 



Θετικό ήταν το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, τόσο το Μάρτιο όσο και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Συγκεκριμένα:


Κατά τον περασμένο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 199.566 ενώ οι αποχωρήσεις σε 165.193 (79.521 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 85.672 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Μαρτίου ήταν θετικό κατά 34.373 θέσεις εργασίας.

Στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 491.317 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 467.559 (247.943 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 219.616 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τριμήνου του έτους ήταν θετικό κατά 23.758 θέσεις εργασίας.



Επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε έξι περιοχές

 



Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε στην έδρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ):

Όλοι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα συνειδητοποιούμε με τον πιο σκληρό τρόπο, τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας, της ενεργειακής ασφάλειας και τα ακόμα πιο γρήγορα βήματα τα οποία πρέπει να κάνουμε και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σ' έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής.

Και σε αυτό το νέο ενεργειακό περιβάλλον, η μείωση της εξάρτησής μας από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για ορυκτά καύσιμα μετάβασης, όπως το φυσικό αέριο, που θα εγγυηθούν από τη μία επάρκεια ενεργειακής ισχύος κι από την άλλη σταθερές και καλύτερες τιμές ενέργειας για όλους, αποτελούν σήμερα μονόδρομο. Μονόδρομο και για την πατρίδα μας.

Θέλω να τονίσω ότι ο νέος αυτός δρόμος σε καμία περίπτωση δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι απλά μία εναλλακτική διαδρομή για να καταλήξουμε στον ίδιο στόχο και είναι μία εναλλακτική διαδρομή την οποία επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός.

Αλλά τι σημαίνει πρακτικά η σταδιακή μας απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο;

Πρώτον, ότι πρέπει να αυξήσουμε την προμήθεια αερίου από εναλλακτικές πηγές μέσω LNG, μέσω αγωγών, όπως ο αγωγός EastMed, τον οποίο είχε την ευκαιρία ο υπουργός να συζητήσει και πάλι στο Ισραήλ με τους ομολόγους του από την Κύπρο και από το Ισραήλ.

Πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου άμεσα. Είναι κάτι το οποίο ήδη δρομολογούμε.

Και τρίτον, πρέπει να αποφασίσουμε -και αυτό ήταν και το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης- αν η Ελλάδα σε αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο θα είναι μόνο κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου ή θα είναι και μια χώρα παραγωγός φυσικού αερίου.

Ερχόμαστε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, να ανακοινώσουμε και να προσθέσουμε μία ακόμα σημαντική επιλογή στη φαρέτρα μας: Αυτή της χώρας-παραγωγού πια φυσικού αερίου.

Ανακοινώνουμε, λοιπόν, την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες πάντα αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Από τις έξι αυτές εκτάσεις: Η μία βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο -θα τονίσω- που θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία. Πέντε σε θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο οι δύο, στον Κυπαρισσιακό, δύο δυτικά-νότια της Κρήτης. Αποτελούν ήδη τμήματα τα οποία έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Σε κάποιες από αυτές τις παραχωρήσεις έχουν προχωρήσει οι προκαταρκτικές έρευνες, σε άλλες όχι, στον βαθμό, όμως, που επιβάλλει πλέον η συγκυρία.

Η εντολή μου, λοιπόν, για την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο δεν υπονομεύει -σε καμία περίπτωση- τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης. Ο σκοπός μας είναι πολύ απλός: Εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από εθνικό πλούτο.

Η ανάπτυξη, όμως, των ΑΠΕ, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, παραμένει η ραχοκοκαλιά της προσπάθειάς μας και είναι αυτή η οποία τελικά θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε και την οικονομική βιωσιμότητα της πράσινης μετάβασης.

Και με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τελικά το εθνικό, το οικονομικό, το κοινωνικό, το περιβαλλοντικό συμφέρον και σε μία εποχή πρωτοφανούς αύξησης του ενεργειακού κόστους για τους πολίτες και αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας που έχει αναδείξει, δυστυχώς, δομικές ενεργειακές αδυναμίες της Ευρώπης.

Η επιτάχυνση, λοιπόν, της εκμετάλλευσης των εθνικών ενεργειακών πόρων της χώρας μας θα μας επιτρέψει, εφόσον είμαστε τυχεροί και μπορέσουμε να έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου, θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, την ενεργειακή μας ασφάλεια. Αλλά, θα ξεκλειδώσει έναν τομέα με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, που μπορεί πραγματικά να συμβάλλει και στην ανάληψη του κόστους της πράσινης μετάβασης.