Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώνει τους πολίτες για προσπάθειες υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και χρηματικών ποσών από λογαριασμό τους

 



H Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, ενημερώνει τους πολίτες ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, στις περιοχές δικαιοδοσίας της, καταγγέλλονται περιπτώσεις υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και χρηματικών ποσών, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails), με τη χρήση τεχνικών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing).


Συγκεκριμένα, μέσω spam emails που αποστέλλονται προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενους υποτιθέμενους αποστολείς Ελληνικά Τραπεζικά Ιδρύματα, άγνωστοι δράστες με διάφορες προφάσεις (επικαιροποίηση στοιχείων ταυτότητας, αναβάθμιση ασφαλείας, ξεκλείδωμα τραπεζικής κάρτας, αλλαγή κωδικού πρόσβασης κ.λ.π.), υποκλέπτουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.


Τα εν λόγω spam emails, εμπεριέχουν συνδέσμους (links) που οδηγούν σε ιστοσελίδες που προσομοιάζουν με το πρωτότυπο ηλεκτρονικό περιβάλλον των επίσημων ιστοσελίδων των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, στις οποίες ο εκάστοτε χρήστης πρέπει να συμπληρώσει προσωπικά στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς, αριθμούς πιστωτικών/χρεωστικών καρτών κ.α.


Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του spam email συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.


Επισημαίνεται ότι τα spam emails χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι προσομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τα emails που αποστέλλουν τα Τραπεζικά Ιδρύματα στους πελάτες τους.


Οι χρήστες του Διαδικτύου που τα λαμβάνουν καλούνται :


να μην επιλέγουν τους συνδέσμους που τους παραπέμπουν τα spam emails και να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τις επίσημες εφαρμογές/ιστοσελίδες Internet Banking των Τραπεζικών Ιδρυμάτων,

να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών, καθώς επίσης και να μην απαντούν στα μηνύματα,

πριν από κάθε ενέργεια να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών του εκάστοτε Τραπεζικού Ιδρύματος,

να προσέχουν το περιβάλλον των ιστοσελίδων αυτών, καθώς έχουν ως μοναδικό ενεργό πεδίο, αυτό της εισαγωγής του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης, με όλους τους υπόλοιπους συνδέσμους να είναι ανενεργοί, σε αντίθεση με την επίσημη ιστοσελίδα του εκάστοτε Τραπεζικού Ιδρύματος,

να ελέγχουν την ηλεκτρονική διεύθυνση ( URL ) του συνδέσμου που τους αποστέλλουν, καθώς δεν είναι ίδια με τη γνήσια διεύθυνση της ιστοσελίδας του εκάστοτε Τραπεζικού Ιδρύματος και

να προσέχουν τα κείμενα που αναγράφονται στα spam emails , διότι συνήθως περιέχουν ορθογραφικά/συντακτικά λάθη.

Επισημαίνεται ότι για μεγαλύτερη ασφάλεια :


αναφέρουμε τα απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο εκάστοτε Τραπεζικό Ίδρυμα,

ενεργοποιούμε την επιλογή ενημέρωσης εκτελεσθέντων συναλλαγών, μέσω των εφαρμογών Internet Banking και παρακολουθούμε επισταμένως τα μηνύματα αποστολής κωδικών μίας χρήσης ( O . T . P .) και

παρακολουθούμε σχολαστικά την εισερχόμενη ηλεκτρονική αλληλογραφία μας και δεν ενεργοποιούμε αυθαίρετα, συνδέσμους αμφιβόλου προελεύσεως.


Περισσότερες πληροφορίες για τη μεθοδολογία phishing, παρουσιάζονται στον ιστότοπο: https://cyberalert.gr/phising/ .


Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά εξαπάτησης σε βάρος τους στις κατά τόπους αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές, ενώ επίσης μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:


στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr ,

μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr ),

μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERΚΙD,

μέσω t witter: @CyberAlertGR &

τηλεφωνικά: 11188.



Ο λευκός πληθυσμός των ΗΠΑ μειώνεται για πρώτη φορά, σύμφωνα με την απογραφή του 2020

 



Ο πληθυσμός των λευκών της Αμερικής μειώθηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με τα πρωτοποριακά νέα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη το αμερικανικό γραφείο απογραφής. Οι ΗΠΑ εμφανίζονται πλέον ως «περισσότερο πολυπολιτισμικές» και αστικές» συγκριτικά με δέκα χρόνια νωρίτερα.

«Ο λευκός πληθυσμός παραμένει η μεγαλύτερη φυλετική ή εθνοτική ομάδα στις ΗΠΑ», διευκρίνισε η Αμερικανική Απογραφική Υπηρεσία.

Ωστόσο ο αριθμός των λευκών μειώθηκε κατά 8,6% τη δεκαετία από το 2010 ως το 2020, ένα πρωτόγνωρο γεγονός από το 1970 οπότε και υπάρχουν τα πρώτα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθυσμό, και τώρα αποτελεί το 57,8% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Αντίθετα οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι ανήκουν σε περισσότερες από μία εθνότητες αυξήθηκαν κατά 276% από τα 9 εκατομμύρια το 2010 στα 33,8 εκατομμύρια το 2020.

Για πρώτη φορά σε μια αμερικανική πολιτεία, την Καλιφόρνια, η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα είναι οι ισπανόφωνοι, με ποσοστό 39,4%. Συνολικά οι ισπανόφωνοι στη χώρα αυξήθηκαν κατά 23% και πλέον αποτελούν το 18,7% του πληθυσμού, δηλαδή 62 εκατομμύρια.

Οι Αφροαμερικανοί αποτελούν το 12,1% του πληθυσμού, ποσοστό σχεδόν σταθερό σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, ενώ οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής αυξήθηκαν κατά 35,5% φτάνοντας περίπου τα 24 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την απογραφή, ο πληθυσμός των ΗΠΑ την προηγούμενη δεκαετία αυξήθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ, με εξαίρεση την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του 1930. Πλέον οι ΗΠΑ μετρούν 331 εκατομμύρια κατοίκους.

Σε περισσότερες από τις μισές κομητείες των ΗΠΑ παρατηρήθηκε επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε σχεδόν αποκλειστικά στις αστικές περιοχές.

Η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Χιούστον και το Φοίνιξ είναι οι πέντε μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ από άποψη πληθυσμού.

Η δεκαετής απογραφή είναι σημαντική για τον καθορισμό των εκλογικών περιφερειών στις 50 αμερικανικές πολιτείες, αλλά και το μοίρασμα δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση σχολείων και νοσοκομείων, μεταξύ άλλων

Εξάλλου έχει καθοριστική επίπτωση στην πολιτική, καθώς βάσει του πληθυσμού κάθε πολιτείας καθορίζεται ο αριθμός των εδρών που θα έχει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.


Πηγές: Reuters, Guardian, ΑΜΠΕ

naftemporiki.gr



Έκρηξη λεωφορείου με 35 επιβάτες στην Ρωσία - VIDEO

 


Μία γυναίκα νεκρή και 18 τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε μικρό αστικό λεωφορείο στη Ρωσία, στο οποίο βρίσκονταν 35 επιβάτες.

Η έκρηξη σημειώθηκε περί τις 21:30 την Πέμπτη στην πόλη Βορόνεζ, 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

Η γυναίκα υπέκυψε αφού διακομίστηκε σε νοσοκομείο ενώ άλλοι τρεις εκ των 18 τραυματιών, είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Η υπηρεσία Τύπου του Δήμου της πόλης ανακοίνωσε ότι ερευνώνται όλες οι εκδοχές. Διενεργείται ποινική έρευνα από την Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιφέρειας του Βορόνεζ, ο Σεργκέι Σοκολόφ, σημείωσε πάντως ότι «προς το παρόν, τίποτε δεν υποδεικνύει ότι μπορεί να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια».





Επίθεση Πλίμουθ: Παρθένος, μισογύνης, λάτρης των όπλων ο δράστης


 

Η βρετανική αστυνομία κατονόμασε ως Τζέικ Ντέιβισον τον 23χρονο άνδρα που πυροβόλησε και σκότωσε πέντε ανθρώπους στο Πλίμουθ.

Ανάμεσα στα θύματά του Ντέιβισον ήταν και ένα κοριτσάκι, αλλά σύμφωνα με τις βρετανικές Αρχές, το κίνητρο για τις δολοφονίες παραμένει ασαφές.

Ο 23χρονος δράστης, που κατονομάστηκε από κατοίκους του Πλίμουθ ως ο άνθρωπος που σκόρπισε τρόμο και θάνατο στο λιμάνι της Αγγλίας, φαίνεται να ήταν λάτρης των όπλων καθώς και μέλος μια διαδικτυακής ομάδας που συνδέεται με θεωρίες περί υπεροχής του ανδρικού φύλου.

Ο 23χρονος, σύμφωνα με την «Daily Mail», ήταν ένας ΥοuTuber που, συνήθως, ανέβαζε υπό το ψευδώνυμο «Professor Waffle» βίντεο που τον έδειχναν να γυμνάζεται. 

Το τελευταίο διάστημα ανέβαζε δεκάλεπτα παραληρήματα για το πόσο «άδικη» είναι η ζωή, για την ανθρωπότητα που είναι «στο χείλος της καταστροφής» καθώς και παράπονα για τον ίδιο του τον εαυτό, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν «χοντρό, άσχημο παρθένο».

Παράλληλα, προωθούσε κλιπ από βιντεοπαιχνίδια με υπερβολική βία και πριν από δύο ημέρες έκανε «like» σε βίντεο που κατέγραφε πυροβολισμούς από ένα ημιαυτόματο όπλο M1 Garand.


O μακελάρης του Πλίμουθ δήλωνε επίσης θαυμαστής του Incel TV, μιας διαδικτυακής ομάδας υποστήριξης των «involuntary celibates» («ακούσιων εργένηδων»), που συνδέεται με μισογυνισμό και θεωρίες περί υπεροχής του ανδρικού φύλου.

Ο Ντέιβισον άρχισε να πυροβολεί, πιθανόν με επαναληπτική καραμπίνα, γύρω στις 6.00 μ.μ. χθες, Πέμπτη, σκοτώνοντας πρώτα μία γυναίκα που γνώριζε σε ένα σπίτι στο Μπίτικ Ντράιβ στο Πλίμουθ.

Βγήκε από εκείνο το σπίτι και πυροβόλησε και σκότωσε ένα κοριτσάκι στον δρόμο μαζί με έναν άνδρα συγγενή του.

Ο Ντέιβισον πυροβόλησε άλλους δύο ανθρώπους οι οποίοι τραυματίστηκαν σοβαρά, μετά μπήκε σε ένα πάρκο και πυροβόλησε και σκότωσε άλλον έναν άνδρα και στη συνέχεια άλλη μια γυναίκα στο Χέντερσον Πλέις.

Ακολούθως έστρεψε το όπλο στον εαυτό του προτού αντιμετωπιστεί από αξιωματικούς με πυροβόλα όπλα. Το μακελειό τελείωσε μόλις μέσα σε μερικά λεπτά, δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας του Ντέβον και της Κορνουάλης Σον Σόγερ.


«Δεν υπάρχει κίνητρο», είπε ο Σόγερ στους δημοσιογράφους για την επίθεση στο Πλίμουθ

«Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζουμε (ενδεχόμενο) τρομοκρατίας ή σχέσης με κάποια ακροδεξιά οργάνωση ή οιαδήποτε άλλη τέτοια οργάνωση», είπε και πρόσθεσε πως οι επαφές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είναι μέρος της έρευνας.

Ο Σόγερ είπε πως αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν το όπλο ως επαναληπτική καραμπίνα. Δεν ήταν σε θέση να πει αν ο Ντέιβισον είχε θέματα ψυχικής υγείας.


Πηγή: athensvoice.gr



Οι πυρκαγιές «έκαψαν» και τον ΣΥΡΙΖΑ

 



Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε, τελικά, να κρύψει πίσω από τη σοβαροφανή συμπεριφορά του Αλ. Τσίπρα τα αθέμιτα και ανήθικα μέσα που χρησιμοποίησε, εν μέσω της πύρινης λαίλαπας που κατέκαυσε τη χώρα, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, αντί να χτυπηθεί η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας και εσωκομματικής κριτικής για τη «μικρόψυχη» και καθόλου υπεύθυνη στάση που τήρησε.

Η έμμεση υιοθέτηση του «χάσταγκ της αθλιότητας» από τον ελεγχόμενο «στρατό» του Διαδικτύου και, κυρίως, ο ανοιχτός πόλεμος που έγινε στην πολιτική των εκκενώσεων προκάλεσαν την έντονη κριτική όχι μόνο της παραδοσιακής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά και πασοκογενών στελεχών του κόμματος. «Χάσαμε ακόμα μία ευκαιρία να δείξουμε ωριμότητα και σοβαρότητα», είπε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει στους όχι λίγους, οι οποίοι αποδοκίμασαν το γνωστό χάσταγκ που διακινούσαν γνωστά τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ορισμένα ΜΜΕ που στηρίζουν ανοιχτά τον Αλ. Τσίπρα. Ενταση προκαλεί και το γεγονός ότι υπήρξαν επώνυμα στελέχη και βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους καλλιέργησαν κλίμα ρεβανσισμού για το Μάτι.

Πολλοί στην Κουμουνδούρου δεν μιλούν απλώς για «μία ακόμα χαμένη ευκαιρία», αλλά κάνουν λόγο για «κρίσιμο αυτοτραυματισμό». Εννοώντας ότι η ανεύθυνη και πολιτικά τυχοδιωκτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μια εθνικών διαστάσεων καταστροφή απέκοψε κι άλλο το κόμμα από την κοινωνία και εμπέδωσε περισσότερο τη διαμορφωμένη πεποίθηση για ένα «αμοραλιστικό και ανεύθυνο κόμμα, το οποίο αδυνατεί να αρθρώσει θετικό λόγο και προτάσεις και αρκείται μόνο σε χτυπήματα κάτω από τη ζώνη».

Στο ίδιο πλαίσιο έχει αναζωπυρωθεί και η εσωκομματική συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις. Οι «πολακιστές» και οι φανατικοί «προεδρικοί» -του Αλ. Τσίπρα συμπεριλαμβανομένου- αμφισβητούν και πάλι τις δημοσκοπήσεις, επιστρέφοντας στις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας περί «στημένων δημοσκοπήσεων». Ειδικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει ανοιχτά πλέον στους κατ’ ιδίαν συνομιλητές του ότι οι δημοσκοπήσεις είναι «υπερβολικές» και «δεν τις εμπιστεύεται». Φέρεται, μάλιστα, να εκφράζει τη μεταφυσική δοξασία-επιθυμία ότι από το φθινόπωρο η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί, οπότε… νομοτελειακά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει και πάλι δυναμική κόμματος εξουσίας. Το εντυπωσιακό είναι ότι και ο Ηλ. Νικολακόπουλος, αλλά και ο επίσημος «κομματικός δημοσκόπος» Κ. Πουλάκης δεν συμμερίζονται τη ριζική αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων, η οποία στηρίζεται στην παταγωδώς αποτυχημένη «Βερναρδάκειο θεωρία», η οποία οδήγησε στην τριπλή οδυνηρή έκπληξη του 2019: Ολη η θεωρία στηρίζεται στο ότι οι δημοσκοπήσεις γίνονται σε σταθερά τηλέφωνα και στην παραδοχή ότι οι νέοι δεν χρησιμοποιούν σταθερά τηλέφωνα, ενώ οι φτωχοί δεν έχουν καν σταθερά τηλέφωνα…

Τόσο η κριτική για τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι αμφισβητήσεις των δημοσκοπήσεων, αλλά και η συνέχιση της καλλιέργειας κλίματος πρόωρων εκλογών -παρά την κατηγορηματική διάψευση του Κυρ. Μητσοτάκη– έχουν μόνο μία εξήγηση: Ο Αλ. Τσίπρας και η «παρέα» του νιώθουν εντεινόμενη την αμφισβήτηση στη ηγετική του επάρκεια και προσπαθούν να συσπειρώσουν το κόμμα, με την ψευδαίσθηση των επερχόμενων εκλογών ή με θεωρίες συνωμοσίας. Το αποτέλεσμα, όμως, δεν αλλάζει. Οσο κι αν φθείρεται η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ενισχύεται ούτε μπορεί να θεωρηθεί «εναλλακτική λύση».


ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Πώς τα δάση μπορούν να αναγεννηθούν μόνα τους μετά τη φωτιά – Πόσα χρόνια χρειάζονται


 

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021. Οι φλόγες περικυκλώνουν τη Βαρυμπόμπη. Οι κάτοικοι αρχίσουν έντρομοι να βάζουν όπως όπως λιγοστά πράγματα σε μια τσάντα. Φεύγουν με δάκρυα στα μάτια και ξέροντας πως όταν γυρίσουν τίποτα δεν θα είναι ίδιο.

Ακολούθησαν και άλλες εκκενώσεις περιοχών και αρκετά 24ωρα με εκατοντάδες πυρκαγιές να ξεσπούν σε πολλά σημεία της χώρας όπως στη βόρεια Εύβοια που πάλεψε επί ημέρες με τις φλόγες. Ένα εκατομμύριο στρέμματα της Ελλάδας παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα. Δάση καταστράφηκαν, δέντρα έγιναν αποκαΐδια, ζώα άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Θα μπορέσουν άραγε οι απέραντες εκτάσεις των δασών που καταστράφηκαν από τη φωτιά να γίνουν ξανά όπως πριν; Θα αποκτήσουν και πάλι ζωή; Αυτή η μαύρη και αποκρουστική εικόνα θα αλλάζει χρώμα και θα γεμίσει με ζώα;

«Η φύση ξέρει τη δουλειά της και θα κάνει το έργο της… μόνη της, αρκεί να την αφήσουμε στην ησυχία της» επισημαίνει μιλώντας στο Newsbeast ο δασολόγος, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Γιώργος Καρέτσος.

Μπορούν τα δάση να αναγεννηθούν μετά από μία τέτοια καταστροφή;

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Γιώργος Καρέτσος. «τα δάση που παραδόθηκαν στις φωτιές ήταν ώριμα και είχαν ικανή ποσότητα σπέρματος. Οπότε μπορεί το υλικό αυτό να αποτελέσει το πρώτο έναυσμα για την αναγέννησή τους».

«Δεν ήταν δάση τα οποία είχαν διπλοκαεί ή να είχαν συχνότητα μικρότερη των δέκα χρόνων από πυρκαγιά σε πυρκαγιά, οπότε υπάρχει διαθεσιμότητα σπερμάτων» διευκρινίζει.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Καρέτσο η φύση μας λέει ότι σε πέντε χρόνια από τη φωτιά έχουμε την πλήρη σύνθεση της χλωρίδας που προϋπήρχε.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, αρκεί να την αφήσουμε στην ησυχία της. Να μην επέμβουμε δηλαδή με βοσκή, με δεύτερη φωτιά ή με άλλες δραστηριότητες στην περιοχή» σημειώνει.

Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρει όμως πως «θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια από τώρα για να εκτιμήσουμε αρχικά ποια ήταν η δυνατότητα της φύσης να καλύψει τις αναγεννητικές μας ανάγκες». «Μόλις περάσουν δύο χρόνια θα προβούμε σε λεπτομερή έλεγχο της περιοχής και θα έχουμε πλήρη εικόνα» λέει.

Μπορεί η καταστροφή του 2021 να συγκριθεί με αυτή του 2007;

Οι απώλειες και στις δύο περιπτώσεις ήταν μεγάλες υπογραμμίζει ο Γιώργος Καρέτσος.

«Θα μπορούσε η καταστροφή του 2021 να συγκριθεί με αυτή του 2007 αλλά τότε είχαμε περισσότερη καμένη έκταση. Οι απώλειες φέτος από τις πρόσφατες πυρκαγιές προσεγγίζουν το 1 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα. Τα 100.000 στρέμματα βρίσκονται στην Αττική.

Περίπου 70.000 στρέμματα από αυτά αντιστοιχούσαν στην εποπτεία του φορέα μας. Τα 42.000 στρέμματα αφορούν έκταση των πρώην βασιλικών κτημάτων και τα υπόλοιπα εκτάσεις δημόσιες και κοινοτικές» επισημαίνει εξηγώντας πως το 2007 καταστράφηκαν περίπου 1,5 εκατ. στρέμματα.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Γιατί παραδόθηκε στις φλόγες τόσο μεγάλη έκταση

«Όταν το κύριο μέτωπο της φωτιάς είχε τεθεί υπό έλεγχο δημιουργήθηκε αναζωπύρωση πίσω, στα μετόπισθεν δηλαδή της γραμμής άμυνας που είχαν κάνει οι πυροσβεστικές δυνάμεις» τονίζει ο Γιώργος Καρέτσος και συμπληρώνει «αυτό ήταν το στοιχείο το οποίο δεν πρόλαβαν εκείνη την ώρα και έλαβε αυτές τις διαστάσεις καίγοντας πολύ μεγαλύτερη έκταση από αυτή που περιμέναμε».

Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μην δούμε ανάλογες καταστροφές;

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του Newsbeast αναφορικά με το πώς είναι εφικτό να αποφευχθούν τέτοιες καταστροφές στον φυσικό πλούτο της χώρας ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρθηκε στην αποκαλούμενη επιτροπή Golddammer που στήθηκε μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στα συμπεράσματα τα οποία αυτή είχε καταλήξει.

«Επικεφαλής της ήταν κ. Golddammer και σε αυτή συμμετείχαν επιφανείς επιστήμονες που ασχολούνται με τις πυρκαγιές. Μετά από έρευνες η επιτροπή κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα. Μην νομίζετε όμως πως ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που είχαμε πει και στο παρελθόν και από το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής του 1993. Σύμφωνα τα συμπεράσματα της επιτροπής υπάρχουν τρεις διαστάσεις της δασοπυρόσβεσης: η πρόσληψη, η καταστολή και η αποκατάσταση» λέει ο Γιώργος Καρέτσος.

«Η πρόληψη είναι ευθύνη της δασικής υπηρεσίας. Η δασική υπηρεσία όμως είναι αποδυναμωμένη και συστηματικά έχει υποστελεχωθεί εδώ και 30 χρόνια περίπου. Η δύναμή της έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Οι πόροι της έχουν εκμηδενιστεί και δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο της. Λογικό είναι όλα αυτά τα οικοσυστήματα να έχουν αφεθεί στην τύχη τους, να έχει αναπτυχθεί η βλάστηση σε τόσο έντονο βαθμό, σε ποσότητα και σε δομή που να επιτρέπει πολύ εύκολα την έξαρση τέτοιων φαινομένων πυρκαγιάς» αναφέρει.

«Οι γραμμές άμυνας θα πρέπει να είναι μέσα στο δάσος»

«Σε σχέση με την καταστολή που αποτελεί το δεύτερο συμπέρασμα της επιτροπής αυτή μεταφέρθηκε από το 1998 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Υπάρχει όμως μια γραμμή η οποία κατά τη γνώμη μου είναι λαθεμένη. Όταν θεωρείς ότι τη φωτιά πρέπει να την περιμένεις επάνω στα όρια του αστικού ιστού έρχεται με την πλήρη της έξαρση και δύναμη με αποτέλεσμα να μην μπορέσεις να περιφρουρήσεις ούτε και τους οικισμούς. Οι γραμμές άμυνας θα πρέπει να είναι μέσα στο δάσος και στη συνέχεια να φτάσουν οριακά στους οικισμούς» εξηγεί ο Γιώργος Καρέτσος.

«Ξεκινήσαμε με την προοπτική να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, το καταλαβαίνω αλλά είναι μία μάχη και πάντα στη μάχη έχουμε και απώλειες και νίκες και ήττες. Αυτό πρέπει να το ξέρουμε κάθε φορά. Για να φτάσουμε όμως να αμυνθούμε αποτελεσματικά πρέπει να κάνουμε όλη τη σχετική προετοιμασία της διαχείρισης. Την πρόληψη δηλαδή για μην θρηνούμε και να μην υποφέρουμε με τόση οδύνη τις καταστροφικές συνέπειες της φωτιάς» σημειώνει ο δασολόγος.

«Το τρίτο σκέλος που είναι η αποκατάσταση είναι και πάλι δουλειά της δασικής υπηρεσίας αλλά εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες γιατί πρόκειται για συνολική ανασυγκρότηση. Δεν είναι μόνο τα καμένα δάση. Έχουμε και καμένες γεωργικές εκτάσεις, καμένες κυψέλες, ποίμνια και πάει λέγοντας.

Όλες οι υπηρεσίες, η τοπική αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια, δασικές υπηρεσίες και άλλες τεχνικές υπηρεσίες όπως και η κυβέρνηση θα πρέπει να καθίσουν κάτω και να σχεδιάσουν το κομμάτι της αποκατάστασης» συμπληρώνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.

Τι πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα στις κατεστραμμένες εκτάσεις των δασών

«Η δασική υπηρεσία οφείλει σε πρώτη φάση να απομακρύνει όλο τον ξυλώδη όγκο. Θα πρέπει να γίνουν άμεσες υλοτομίες. Το ξύλο το οποίο είναι χρήσιμο να πάει στις ξυλοβιομηχανίες για να αξιοποιηθεί» δηλώνει ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

«Μια μεγάλη ποσότητα να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των κατοίκων και μία άλλη ποσότητα για την κατασκευή των κορμοσειρών για τη σταθεροποίηση του εδάφους. Προφανώς θα περισσέψει πολύ μεγάλη βιομάζα σε κλαδιά. Θα χρειαστούν μεγάλοι θρυμματιστές για να θρυμματιστούν και να διασκορπιστεί η ποσότητά της θρυμματισμένης ύλης στην ευρύτερη καμένη έκταση καθώς με την αποσύνθεσή της θα αποτελέσει και θρεπτικό υλικό για τα ίδια τα φυτά που θα αναπτυχθούν στις περιοχές» εξηγεί.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας

Κλείνοντας ο Γιώργος Καρέτσος αναφέρεται στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας τονίζοντας πως το προσωπικό του είναι 23 άτομα.

«Διοικείται από άμισθο διοικητικό συμβούλιο και συντονίζει τις δραστηριότητες όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση και εποπτεία του ορεινού όγκου» σημειώνει.


Πηγή



Προειδοποίηση ΝΑΤΟ στους Ταλιμπάν

 


Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των Αμερικάνικων στρατευμάτων, συνεχίζουν την επέλασή τους στο Αφγανιστάν και κατευθύνονται προς την Καμπούλ. Ο γ.γ του Νάτο προειδοποίησε τους Ταλιμπάν ότι δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα αν καταλάβουν με βία τη χώρα.

«Στόχος μας παραμένει η υποστήριξη προς την αφγανική κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας όσο το δυνατόν περισσότερο», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τις εξελίξεις επί τόπου και είμαστε σε συνεχή επαφή με τις αφγανικές αρχές και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα», τονίζει ο γ,.γ. και συνεχίζει:

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι υψίστης σημασίας. Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική μας παρουσία στην Καμπούλ και θα συνεχίσει να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν βαθιά για το υψηλό επίπεδο βίας που προκαλείται από την επίθεση των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε αμάχους, στοχευμένων δολοφονιών και αναφορών άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Ταλιμπάν πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα εάν πάρουν τη χώρα με τη βία. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην υποστήριξη μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση».

Σημειώνεται ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ συγκάλεσε τη συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ σήμερα εκτάκτως, προκειμένου να συζητήσουν τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν και να συντονίσουν τα εθνικά μέτρα για τη μείωση του προσωπικού των πρεσβειών στην Καμπούλ.



Ο πρόεδρος των Ποντίων απελάθηκε απο την Τουκία«Είπαν ότι είμαι επικίνδυνος και ανεπιθύμητος»


 

Απίστευτη τουρκική αθλιότητα και πρόκληση βίωσε στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος απελάθηκε από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας θα πραγματοποιούσε επίσκεψη στη γείτονα ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού και θα δήλωνε «παρών» στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές του καθεστώτος του δικτάτορα Ερντογάν, προκλητικά τον σταμάτησαν και τον απέλασαν.

Οπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας «Ημασταν μια ομάδα έξι ατόμων. Τους πέντε τους άφησαν να συνεχίσουν, εμένα με κράτησαν. Με πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο και έμεινα 6-7 ώρες σε ένα κρατητήριο. Μου πήραν και αποτυπώματα...», 

Κανένας από το καθεστώς δεν τον ενημέρωσε για τον λόγο της απέλασης: «Εμένα δεν μου είπαν τίποτα. Οπως μου μετέφεραν από το ελληνικό προξενείο, μετά από πίεση που ασκούσαν για να πληροφορηθούν τους λόγους της απέλασης, τους είπαν ότι είμαι επικίνδυνος και ανεπιθύμητος»

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

Η ανάρτηση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας για την απέλαση

«Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα προκειμένου να παραστεί, ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος!

Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθησαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι, μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Μαρία Αντωνιάδου.

Γίνονται κινήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο απαράδεκτο και προσβλητικό πρόβλημα που δημιούργησαν οι Τουρκικές Αρχές», γράφει η Ομοσπονδία στην ανάρτησή της.

app-facebook
Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος Panpontian Federation of Greece
18 ώρες πριν

📣 ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ❗️

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα προκειμένου να παραστεί, ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος!

Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθησαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι, μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Μαρία Αντωνιάδου. 

...Δείτε περισσότερα


Αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής ζητούν 9 κράτη-μέλη, με πρωτοβουλία Ελλάδας και Ολλανδίας

 


Με κοινή τους επιστολή οι Υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Αυστρίας, Βελγίου, Γερμανίας, Δανίας, Ελλάδας, Κύπρου, Λιθουανίας, Ολλανδίας και Τσεχίας, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλογιστεί την αλλαγή που έχει επέλθει στο μεταναστευτικό, καθώς κράτη εργαλειοποιούν μετανάστες. Αυτή η αλλαγή απαιτεί μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση. Μεταξύ άλλων:

Εστιάζουν στην επίδειξη αλληλεγγύης προς τις χώρες που έρχονται αντιμέτωπες με τη μεταναστευτική κρίση, στην αποτροπή παράτυπων ροών προς την Ε.Ε., σε ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό Ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης και ασύλου που θα προσφέρει λύσεις ανθεκτικές σε κρίσεις, στη γεφύρωση διαφορών μεταξύ κρατών ως προς την εφαρμογή της Σύμβασης της Γενεύης του 1951, καθώς και στην ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών προς τις χώρες προέλευσης και διέλευσης παράνομων μεταναστών.

Υπογραμμίζουν ότι “τα κράτη-μέλη έχουν έρθει αντιμέτωπα με παράνομες αφίξεις μεταναστών που φάνηκαν να υποκινούνται από την χώρα διέλευσης, με προφανή σκοπό την εξυπηρέτηση συγκεκριμένου στόχου της εν λόγω χώρας. Αυτό το φαινόμενο φαίνεται να διογκώνεται και να γίνεται γρήγορα νέα τάση”, συμπληρώνοντας πως χαιρετίζουν “τις προσπάθειες της Επιτροπής ως απάντηση στο πιο πρόσφατο συμβάν στη Λιθουανία, ωστόσο πρέπει να εξασφαλισθεί ότι η τάση αυτή θα ανακοπεί”.

Επιπλέον, προσθέτουν ότι “είναι σαφές ότι επιδιώξεις εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού βάζουν στο στόχαστρο την Ε.Ε., την Συμφωνία Σενγκέν και το κοινό μας σύστημα μετανάστευσης και ασύλου.

Πιστεύουν ότι χρειάζεται συλλογική δράση και συγκεκριμένα μέτρα από την ΕΕ.



Κατάθεση αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» από την Τράπεζα Πειραιώς


 

Κατατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών η δεύτερη αίτηση από την Τράπεζα Πειραιώς για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής II».

Η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της Τράπεζας Πειραιώς με την κωδική ονομασία «Sunrise II», συνολικής λογιστικής αξίας €2,6 δισ., προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αξίας €1,2 δις.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι το δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα που καταθέτει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ», για το οποίο συνολικά έχουν υποβληθεί τρεις αιτήσεις.




Προχρηματοδότηση, ύψους 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εκταμίευσε 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε προχρηματοδότηση προς την Ελλάδα, ή το 13% των δανείων και επιχορηγήσεων που διατίθενται στη χώρα στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF).

Οι πόροι αυτοί, σημαντικό τμήμα των οποίων αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα αξιοποιηθούν με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προς όφελος της οικονομικής ανάκαμψης, της κοινωνικής συνοχής και του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει συνολικά 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων).



Θα βρεθούμε δίπλα σε όσους έπληξε η πυρκαγιά

 


Σημεία από τη δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:


Οι τελευταίες ημέρες ήταν από τις πιο δύσκολες για την πατρίδα μας εδώ και δεκαετίες. Δώσαμε, και ακόμη δίνουμε, τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Αλλά αντιμετωπίζουμε μία φυσική καταστροφή πρωτόγνωρων διαστάσεων.

Το ότι σώθηκαν άνθρωποι, με πλήρη σχέδια εκκένωσης, οφείλεται στον επαγγελματισμό της Πολιτικής Προστασίας, στη δράση της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία πολλών οικισμών που τελικά δεν κάηκαν χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών, και φυσικά των πιλότων μας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η έκταση της καταστροφής, ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική, μαυρίζει την καρδιά όλων μας. Και πρώτος εγώ ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν. Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται.

Οι αντιδράσεις μας, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι τυφλές. Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει.

Το πρώτο ζητούμενο, αυτήν την ώρα, είναι οι λύσεις. Ακριβώς όπως και πρώτο ζητούμενο ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Το ίδιο ξεκάθαρα, όμως, θα πω και ότι θα βρεθούμε δίπλα σε όσους έπληξε η πυρκαγιά. Όπως το κάναμε και άλλοτε, μετά τις πλημμύρες του «Ιανού» στη Θεσσαλία ή του μεγάλου σεισμού της Σάμου.

Ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική. Ενώ σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές. Και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις.

Θα φυτέψουμε όχι μόνο πολλά, αλλά και τα σωστά δέντρα, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνογνωσία.

Οι ζημιές άρχισαν ήδη να καταγράφονται. Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί. Και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας του μέλλοντος, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεκινά επίσης με την πρόληψη σε κεντρικό ρόλο. Το όλο Σχέδιο Ανασυγκρότησης τίθεται υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού.

Για την Εύβοια, μάλιστα, δεσμεύομαι ότι θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού.

Ως Πρωθυπουργός επί 25 μήνες διαχειρίστηκα πολλές κρίσεις: από την ασύμμετρη επίθεση στον Έβρο μέχρι την επέλαση του κορονοϊού. Και από τις αλλεπάλληλες εθνικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού. Όλες είχαν πολύπλευρες συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία. Και όλες έμοιαζαν στην αρχή ανυπέρβλητες. Αλλά όλες τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά.

Προσωπικά, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που εξαρχής επέλεξα: να μιλώ στη γλώσσα της αλήθειας, να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, να αποκρούω διχασμούς και να ενώνω τους Έλληνες. Και να εργάζομαι σκληρά για την πατρίδα που μας αξίζει.