Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής ζητούν 9 κράτη-μέλη, με πρωτοβουλία Ελλάδας και Ολλανδίας

 


Με κοινή τους επιστολή οι Υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Αυστρίας, Βελγίου, Γερμανίας, Δανίας, Ελλάδας, Κύπρου, Λιθουανίας, Ολλανδίας και Τσεχίας, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλογιστεί την αλλαγή που έχει επέλθει στο μεταναστευτικό, καθώς κράτη εργαλειοποιούν μετανάστες. Αυτή η αλλαγή απαιτεί μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση. Μεταξύ άλλων:

Εστιάζουν στην επίδειξη αλληλεγγύης προς τις χώρες που έρχονται αντιμέτωπες με τη μεταναστευτική κρίση, στην αποτροπή παράτυπων ροών προς την Ε.Ε., σε ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό Ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης και ασύλου που θα προσφέρει λύσεις ανθεκτικές σε κρίσεις, στη γεφύρωση διαφορών μεταξύ κρατών ως προς την εφαρμογή της Σύμβασης της Γενεύης του 1951, καθώς και στην ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών προς τις χώρες προέλευσης και διέλευσης παράνομων μεταναστών.

Υπογραμμίζουν ότι “τα κράτη-μέλη έχουν έρθει αντιμέτωπα με παράνομες αφίξεις μεταναστών που φάνηκαν να υποκινούνται από την χώρα διέλευσης, με προφανή σκοπό την εξυπηρέτηση συγκεκριμένου στόχου της εν λόγω χώρας. Αυτό το φαινόμενο φαίνεται να διογκώνεται και να γίνεται γρήγορα νέα τάση”, συμπληρώνοντας πως χαιρετίζουν “τις προσπάθειες της Επιτροπής ως απάντηση στο πιο πρόσφατο συμβάν στη Λιθουανία, ωστόσο πρέπει να εξασφαλισθεί ότι η τάση αυτή θα ανακοπεί”.

Επιπλέον, προσθέτουν ότι “είναι σαφές ότι επιδιώξεις εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού βάζουν στο στόχαστρο την Ε.Ε., την Συμφωνία Σενγκέν και το κοινό μας σύστημα μετανάστευσης και ασύλου.

Πιστεύουν ότι χρειάζεται συλλογική δράση και συγκεκριμένα μέτρα από την ΕΕ.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου