ΟΙ ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν βομβαρδίζοντας το Φορντό και άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Αμερικανικά βομβαρδιστικά χτύπησαν την Κυριακή τα ξημερώματα τρεις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, με στόχο την εξουδετέρωση του εμπλουτισμού ουρανίου.
Βομβαρδίστηκαν το υπόγειο συγκρότημα του Φορντό, το μεγάλο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Νατάνζ και μια τρίτη εγκατάσταση κοντά στο Ισφαχάν, όπου εικάζεται πως φυλάσσεται ουράνιο υψηλού βαθμού. Οι επιθέσεις έγιναν με συνδυασμό βομβαρδιστικών B-2 και πυραύλων cruise TLAM από υποβρύχια.
Το Ιράν έχει δικαίωμα να αμυνθεί μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί, καταγγέλλοντας τα πλήγματα ως «εξωφρενικά» και υπογραμμίζοντας πως θα έχουν «συνέπειες χωρίς τέλος».
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως «οι ΗΠΑ, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διέπραξαν σοβαρή παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων», εξαπολύοντας επίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν που εξυπηρετούν αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.
Όσα συνέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αναφέρει ο ΥΠΕΞ του Ιράν, είναι «εξωφρενικά» και θα έχουν «συνέπειες χωρίς τέλος». «Κάθε μέλος του ΟΗΕ πρέπει να θορυβηθεί από αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη, παράνομη και εγκληματική συμπεριφορά», τονίζει.
Επικαλούμενος τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις διατάξεις που επιτρέπουν μια θεμιτή αντίδραση σε νόμιμη άμυνα, ο Αραγτσί υπογραμμίζει πως «το Ιράν επιφυλάσσεται όλων των επιλογών του για την υπεράσπιση της εθνικής του κυριαρχίας, των συμφερόντων και του λαού του».
Μήνυμα Τραμπ στην Τεχεράνη: «Το Ιράν, ο νταής της Μέσης Ανατολής, πρέπει τώρα να κάνει ειρήνη. Αλλιώς, τα επόμενα χτυπήματα θα είναι μεγαλύτερα και πιο εύκολα», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επέμβασης.




0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου