Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025

Χίος: Μαίνεται η μεγάλη φωτιά - Ξεκάθαρος εμπρησμός

 


Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στη Χίο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, δίνοντας μάχη σε πολλαπλά μέτωπα.

Στις 06:05 το πρωί ήχησε ξανά το «112» για προληπτική εκκένωση της περιοχής Ρεστά, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί συνολικά 16 οικισμοί.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι φλόγες απείλησαν κατοικημένες περιοχές.

Η φωτιά έχει αναπτυχθεί σε τρεις βασικές εστίες, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών ενώ με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα για να δώσουν τη δική τους μάχη με τις φλόγες.

Οι φωτιές μπήκαν σε ξεχωριστά σημεία και ο σκοπός των εμπρηστών ήταν ξεκάθαρος.

Η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής με τρεις ταυτόχρονες εστίες σε Κοφινά, Αγία Άννα και Άγιο Μακάριο Βροντάδου. Το γεγονός αυτό έχει ενισχύσει τις υποψίες για εμπρησμό, με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) να βρίσκεται στο νησί για έρευνες, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τους εμπρηστές να έχουν πετύχει το έργο τους.

Η φωτιά στη Χίο μετακινήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από την περιοχή των Βροντάδων προς τον Κοφινά, όπου επιχείρησαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς η περιοχή δεν είναι κατοικημένη.

Αναζωπύρωση σημειώθηκε και στο Βαρβάσι, που είναι κατοικημένη περιοχή, όπου άμεσα έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Τρίτο μέτωπο εντοπίζεται κοντά στο χωριό Δαφνώνας, με τις δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά.

Η πύρινη λαίλαπα έχει ήδη καταστρέψει ελαιοκαλλιέργειες, θερμοκήπια και βοηθητικές υποδομές. Ανάμεσά τους, μια τροχοβίλα καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ συνεχίζονται οι καταγραφές ζημιών.




Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης. Στη Χίο επιχειρούν πάνω από 100 πυροσβέστες με 6 πεζοπόρα τμήματα της 1ης και 13ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και 23 οχήματα. Επιπλέον, 35 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από την Ελευσίνα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Τη νύχτα έφτασαν 11 πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που επιχειρούν μαζί με τις επίγειες δυνάμεις.

Παράλληλα, μηχανήματα έργου από τη Μυτιλήνη μεταφέρθηκαν για την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών.




Νέες ενισχύσεις αναμένονται από τον Πειραιά, ενώ τα εναέρια σηκώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας.

Ο Δήμος Χίου απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσφέρουν νερά, τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, ώστε να στηριχθούν οι εθελοντές και οι πυροσβέστες. Παράλληλα, έχουν διαμορφωθεί χώροι φιλοξενίας στον Όρμο Λω για τους εκτοπισμένους κατοίκους.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, δήλωσε ότι όσοι ευθύνονται για την πρόκληση πυρκαγιών, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

«Κανείς δεν μπορεί να θέτει ζωές και περιουσίες σε κίνδυνο ατιμώρητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου