Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Φλόριντα: Μαζικές εκκενώσεις, «αν δεν φύγετε θα πεθάνετε»

 



Έκκληση Μπάιντεν: «Ζήτημα ζωής και θανάτου η εκκένωση»

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι ο τυφώνας Μίλτον θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα στις ΗΠΑ εδώ και 100 χρόνια. Οι κάτοικοι της Φλόριντα που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό εντολή εκκένωσης κλήθηκαν από τον πρόεδρο να φύγουν αμέσως. Είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου» τόνισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με όλους τους πολιτικούς ηγέτες της περιοχής και τους είπε πως «ότι ζητήσουν, μπορούν να το πάρουν».

Οι άνεμοι έχουν ήδη φτάσει τα 180 μίλια/ώρα και το κύμα καταιγίδας μπορεί να φτάσει τα 15 πόδια – κάτι που ο Μπάιντεν χαρακτηρίζει «καταστροφικό».

Συναγερμός έχει σημάνει στη Φλόριντα, όπου εκατομμύρια κάτοικοι των δυτικών ακτών της, εγκαταλείπουν την περιοχή Τάμπα καθώς προ των πυλών βρίσκεται η επέλαση του κυκλώνα Μίλτον.

Ο Μίλτον πρόκειται να φέρει μία «καταιγίδα τέρας» με ανέμους που θα ξεπεράσουν τα 285 χμλ την ώρα ενώ οι αρχές προειδοποιούν για θανάσιμο κίνδυνο και καλούν τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή.

Ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις δήλωσε ότι η Φλόριντα έχει ετοιμάσει δεκάδες καταφύγια για να βοηθήσει στη στέγαση των κατοίκων που έμειναν αποκλεισμένοι από την καταιγίδα ενώ η Δήμαρχος της Τάμπα προειδοποίησε πως «αν οι κάτοικοι επιλέξουν να μείνουν δεν θα επιζήσουν».


Οι Αρχές των περιοχών της Φλόριντα που αναμένεται να βρεθούν από τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στο έλεος του κυκλώνα απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις στους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Μιλώντας στο CNN η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, απευθυνώμενη στους κατοίκους της πόλης τόνισε: «Αν επιλέξετε να μείνετε σε κάποια από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε».

Απευθυνόμενη στους απρόθυμους να εκκενώσουν τις εστίες τους, είπε ότι «μπορεί να καταφέρατε σε άλλες καταιγίδες, αλλά δεν υπήρξε άλλη σαν κι αυτή. Είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί σε ολόκληρη τη ζωή μου, ούτε οποιοσδήποτε άλλος γεννήθηκε ή μεγάλωσε στην περιοχή της Τάμπα Μπέι».

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, πρόκειται για τον χειρότερο κυκλώνα των τελευταίων 100 ετών που θα αντιμετωπίσει η Φλόριντα, αν επιβεβαιωθούν τα μοντέλα.

Ο Μίλτον ενισχύθηκε ξανά τα ξημερώματα σε κυκλώνα κατηγορίας 5, το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον και προβλέπεται να φθάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα), σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου