Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Με τις κάμερες δεν θα υπάρχει τέλειο έγκλημα - Δυστυχώς αργεί η κυβέρνηση την τοποθέτηση τους

 



Οι κάμερες συμβάλουν στην προστασία των πολιτών.

Η σύλληψη του υπεύθυνου για την άγρια δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη στο Ψυχικό έγινε με υλικό από τις κάμερες.

Το νομικό καθεστώς για την τοποθέτηση καμερών είναι περίεργο και είναι επιτακτική ανάγκη να τελειώσει η κυβέρνηση με αυτό, αρχίζοντας την τοποθέτηση καμερών.

Η τοποθέτηση καμερών, σε διάφορες περιοχές των δήμων, θα συμβάλλουν στην μεγαλύτερη ασφάλεια και αστυνόμευση, κάτι που ζητάνε οι πολίτες για να μειωθεί το έγκλημα, και θα αποτρέψουν κακοποιούς που θα ξέρουν ότι τους παρακολουθούν από το σπίτι τους μέχρι την διάπραξη του εγκλήματος.

Η τοποθέτηση καμερών σε δημόσιους χώρους, δεν επιτρέπεται. Έτσι, θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που έχει εκδώσει τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση για την τοποθέτηση καμερών, από το 2011. Η μόνη άδεια που έχει δοθεί για δημόσιο χώρο, είναι για τις κάμερες της τροχαίας, για λόγους που έχουν να κάνουν με την κυκλοφορία των οχημάτων. Αυτές οι κάμερες, μπορούν να «δουν», μόνο τις πινακίδες των αυτοκινήτων. Η γενική αρχή, είναι ότι δεν επιτρέπονται οι κάμερες στο δημόσιο χώρο. Στην πράξη όμως, όταν συμβαίνει κάτι σοβαρό, μία δολοφονία, εγκληματική ενέργεια, σπεύδει η αστυνομία να δει αν υπάρχουν κάμερες, από καταστήματα, ιδιωτικούς χώρους για να πάρει στοιχεία και ενδεχόμενα να πιστοποιήσει τον δράστη. Παντού δηλαδή υπάρχουν κάμερες, αλλά η τοποθέτησή τους δεν ανταποκρίνεται σε όσα ορίζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, και αυτή η γελοιότητα πρέπει να σταματήσει γιατί προέχει η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών. Όσοι δεν εγκληματούν δεν έχουν λόγο να φοβούνται τις κάμερες, αντίθετα θα αισθάνονται ασφάλεια.

Για να μπουν κάμερες στο κέντρο της πόλης ή και αλλού, θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε να γίνει αναθεώρηση της γνωμοδότησης του 2011, και αναρωτιόμαστε γιατί καθυστερούν αυτές οι ενέργειες;

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια των πολιτών αυτής της χώρας, ούτε να βάζει εμπόδια.

Η Αρχή, δίνει την άδεια η κάμερα να βλέπει το δημόσιο χώρο, για λόγους ασφαλείας. Αλλά σε άλλους χώρους, μπορεί να μην υπάρχει κίνδυνος. Όποιος βάζει κάμερες πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας. Στην πράξη βέβαια έχουμε καταλήξει σε μία, υποκρισία, γιατί όλοι έχουν κάμερες. Και η ίδια η αστυνομία, όταν συμβεί ένα σοβαρό έγκλημα, ζητά το υλικό από τις κάμερες, οπότε τι να μας πεί η Αρχή;

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, είναι επίσης αρνητική και σε κινούμενες κάμερες, σε όσες μπορούν να κάνουν ζουμ και σε όσες έχουν και μικρόφωνο και ήχο, και θα πρέπει να απολογηθεί στους πολίτες που θέλουν ασφάλεια στην χώρα.

Το ότι δυσκολεύεται η πολιτεία να πείσει την Αρχή, ότι είναι αναγκαίο να τοποθετηθούν κάμερες, δείχνει ότι στην Αρχή υπάρχουν ακατάλληλοι να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης. 

Εντωμεταξύ ακόμα περιμένουμε την τοποθέτηση καμερών στις στολές των αστυνομικών, και όλα μοιάζουν δυστυχώς κολλημένα.

Το παράδειγμα με την δολοφονία του τοπογράφου δείχνει ότι είναι απαραίτητες οι κάμερες.

Συγκεκριμένα από τις κάμερες, διαπιστώθηκε στις 6.50 της 1ης Ιουλίου να εισέρχεται στον χώρο στάθμευσης ένα ανοιχτόχρωμο αυτοκίνητο. Στις 7.04 το σκούτερ εντοπίζεται πρώτη φορά να εξέρχεται από τον χώρο στάθμευσης. Στις 8.50 το σκούτερ καταγράφεται να στρίβει από την Αποστόλου Παύλου στην Ηπείρου. Λίγα λεπτά μετά και συγκεκριμένα στις 9.03 εξέρχεται από τον χώρο στάθμευσης μία μαύρη μηχανή μεγάλου κυβισμού BMW.

Την ημέρα της δολοφονίας, 2 Ιουλίου, και συγκεκριμένα στις 7.02, εντοπίζεται να εισέρχεται στον χώρο στάθμευσης η μαύρη BMW. Μετά από 12 λεπτά περίπου και συγκεκριμένα στις 7.14 καταγράφεται το σκούτερ να εξέρχεται από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης. Μετά την δολοφονία το σκούτερ επιστρέφει στο πάρκινγκ στις 8.32 και στις 9.05 εξέρχεται από αυτό η μαύρη BMW.

Τέλος πρώτες πρωινές ώρες της 3 Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 00.34 καταγράφεται να μεταβαίνει και να εισέρχεται στο υπόγειο πάρκινγκ το ίδιο ανοιχτόχρωμο αυτοκίνητο που εντοπίστηκε και την 1η Ιουλίου. Το αυτοκίνητο αυτό αποχωρεί μαζί με το σκούτερ στις 00.37.

Μετά από έρευνα και συλλογή οπτικού υλικού προέκυψε ότι η μηχανή αυτή ανήκει στον άνδρα που συνελήφθη για τη δολοφονία. Μάλιστα και η σύντροφος του ανέφερε στις Αρχές ότι τόσο την 1η όσο και την 2η Ιουλίου ο άνδρας έφυγε από το σπίτι τους νωρίς το πρωί.

Επίσης, όπως προέκυψε από την προανάκριση, σε ένα από τα διαμερίσματα του συγκροτήματος που βρίσκεται το πάρκινγκ όπου εντοπίστηκε το σκούτερ διαμένει η αδερφή του κατηγορούμενου, η οποία επιβεβαίωσε στις Αρχές ότι του είχε παραχωρήσει κλειδί για μια αποθήκη και τηλεχειριστήριο για μία θέση στάθμευσης.


Κώστας Βουκελάτος



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου