Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Γιατί έκανε εντύπωση ότι ένας γέρος έχει ακράτεια και έκλασε, όπου μπορεί να χ@στηκε κιόλας αλλά δεν το είπε ;

 


Έχεις καλεσμένο ένα χυδαίο κωλόγερο που κλάνει γιατί απλά έχει ακράτεια λόγο ηλικίας, και δεν σε σέβεται καθόλου; Καλά να πάθεις όπως έπαθε η Λυμπεράκη που έχει ζητήσει όπως μάθαμε και αναρρωτική μετά την περιπέτεια της.

Ένα από τα πολλά αξιοσημείωτα της συνέντευξης του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη, είναι το γεγονός ότι έκλασε στον αέρα της εκπομπής.

Η εν λόγω συνέντευξη του ηλικιωμένου Καρβέλα με τα βαμμένα νύχια προκάλεσε «κύμα» αντιδράσεων με τον κόσμο και τις ψυχαγωγικές εκπομπές να του «επιτίθενται» πως ήταν αγενής με τη Νίκη Λυμπεράκη. 



Πολλά ήταν τα σχόλια ωστόσο που γράφτηκαν και στα social media, και μάλιστα στον ξεφτίλισαν όπως του έπρεπε.

Η συνέντευξή του έγινε ζωντανά και δεν ήταν γενικά λίγες οι αμήχανες στιγμές ανάμεσα σε παρουσιάστρια και συνεντευξιαζόμενο. 

Την ώρα που μιλούσε ο ηλικιωμένος γελοίος και ασόβαρος Νίκος Καρβέλας  «αερίστηκε» στο πλατό, με τον καλλιτέχνη να γελάει και να χάνει τα λόγια του, αλλά τι να κάνει που οι γέροι κλάνουν γιατί έχει ακράτεια ο σφιγκτήρας τους. 

Από την άλλη, και η Νίκη Λυμπεράκη δε συγκρατήθηκε και γέλασε.

Η επιστημονική άποψη για τους γέρους που έχουν ακράτεια

Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο φτάνει έως το 10%, φαίνεται ότι πάσχει από κάποια μορφή ακράτειας. Το πρόβλημα αυτό επηρεάζει κυρίως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και λιγότερο άντρες, και καλό θα ήταν ο Καρβέλας να φοράει καλού κακού και πάνα.

Τι προκαλεί την ακράτεια κοπράνων;

Η δυσκοιλιότητα

Η βλάβη στους μυες του πρωκτικού σφιγκτήρα

Η βλάβη στα νεύρα του πρωκτικού σφιγκτηριακού μηχανισμού ή του ορθού

Η απώλεια της αποθηκευτικής ικανότητας του ορθού

Η διάρροια

Η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους

Η δυσκοιλιότητα προκαλεί μια παρατεταμένη διάταση στους μύες του ορθού, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή τους και την ανεπάρκεια συγκράτησης για όσο χρόνο χρειάζεται, μέχρι να φτάσει το άτομο στην τουαλέτα.

Η ακράτεια μπορεί να προκληθεί από βλάβη σε έναν ή και στους δύο μυϊκούς σφιγκτήρες του δακτυλίου. Ο έξω και ο έσω μυϊκός σφιγκτήρας είναι από τους κύριους μυς του μηχανισμού της εγκράτειας. Αν αυτοί οι μύες ατονίσουν, τότε προκαλείται διαρροή αερίων και κοπράνων.

Ο Σφιγκτήρας έχει κατηγορηθεί για πρόκληση ακράτειας σε μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 50%. Ο σφιγκτήρας εμφανίζεται αδύναμος σαν ατροφικός, λόγω διάσπασης των μυϊκών ινών σε όλη τη διάμετρο του πρωκτικού σωλήνα. Λόγω αδυναμίας του σφιγκτήρα να διακόψει και να διαχωρίσει τον κοπρανώδη πολτό στο τέλος της κένωσης, μικρή ποσότητα κοπράνων μένουν κατά μήκος του πρωκτικού σωλήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια αυτών των κοπράνων τις πρώτες ώρες μετά την τουαλέτα, ενώ κατά την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας ο πρωκτός να είναι στεγανός. Επίσης έχουμε αρκετές φορές μη ελεγχόμενη απώλεια αερίων που συνοδεύεται με απώλεια βλέννης και δύσκολα αντιμετωπίσιμες περιπρωκτίτιδες.

Η ακράτεια μπορεί να οφείλεται σε βλάβη των νεύρων που ελέγχουν τους σφιγκτήρες του πρωκτού ή των αισθητικών νεύρων που ελέγχουν την ποσότητα των κοπράνων στη λήκυθο και ενεργοποιούν το μηχανισμό της κένωσης. Η ακράτεια είναι πιθανό να συμβεί, εάν τα νεύρα που ελέγχουν τους σφιγκτήρες έχουν τραυματιστεί και οι μύες δεν λειτουργούν σωστά. Αν είναι κατεστραμμένα τα αισθητικά νεύρα, δεν υπάρχει η αίσθηση της πλήρωσης του ορθού με κόπρανα και δεν ενεργοποιείται το αντανακλαστικό της κένωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αισθάνονται την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, μέχρι ο κοπρανώδης πολτός να έχει διαρρεύσει. 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ορθό διαθέτει έναν αρκετά μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, τη λήκυθο, η οποία ανάλογα με τον όγκο των κοπράνων διατάσσεται, επιτρέποντάς μας έτσι τον έλεγχο της επιθυμίας της αφόδευσης, μέχρι να φτάσουμε στην τουαλέτα.

Αλλοιώσεις ή λειτουργικές διαταραχές των μυών και των νεύρων του πυελικού εδάφους μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια κοπράνων.

Στα παραπάνω περιλαμβάνονται:

Η αλλοίωση της ευαισθησίας του ορθού ως προς τον όγκο κοπράνων που περιέχει

Η μείωση της συσπαστικής ικανότητας των μυών του πρωκτικού σωλήνα για να ολοκληρωθεί η αφόδευση

Η πτώση του ορθού έξωθεν του πρωκτικού δακτυλίου, μια κατάσταση που ονομάζεται Πρόπτωση του Ορθού

Η προεξοχή του ορθού μέσω του κόλπου, μια κατάσταση που ονομάζεται Ορθοκήλη ( rectocele)

Η γενική αδυναμία και χαλάρωση του πυελικού εδάφους

Γενικότερα όμως η ακράτεια συνήθως εμφανίζεται κατά την τρίτη ηλικία ή και αργότερα, οπότε δικαιολογείται και ο ηλικιωμένος Νίκος Καρβέλας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου