Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Απάντηση στα Fake News του Documento και τον αρθρογράφο της "νεκρής Μαρίας" από το e-Amyna

 


Διαβάζουμε σε άρθρο της εφημερίδας Documento που υπογράφει ο Τόνυ Ρηγόπουλος («νεκρή Μαρία στον Έβρο», πρώην freelancer του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας) το εξής καταπληκτικό: «Η πλημμύρα και η επιχειρησιακή αχρήστευση των ελικοπτέρων Huey ήταν οι λόγοι για τους οποίους επί δύο ημέρες δεν επιχείρησαν έρευνα και διάσωσης».

Απάντηση στα Fake News του Documento: 

1. Τα ελικόπτερα UH-1H της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν αποστολές Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue: SAR) καθώς δεν φέρουν βαρούλκο (hoist) για καθέλκυση καλάθου διάσωσης και εκπαιδευμένο διασώστη στο πλήρωμά τους. Οι τύποι ελικοπτέρων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι σε θέση να εκτελέσουν αποστολές SAR είναι συγκεκριμένοι: AS332C1 Super Puma και AB-205 της ΠΑ, S-70B6 Aegeanhawk του ΠΝ. Αυτά επιχείρησαν στις πληγείσες περιοχές αμέσως μόλις ζητήθηκε αρμοδίως η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. 

2. Τα περί επιχειρησιακής αχρήστευσης των UH-1H Huey έχουν απαντηθεί με δύο επίσημες ανακοινώσεις του ΓΕΣ. Προσθέτουμε ότι τα λιγοστά πλέον ενεργά ελικόπτερα του τύπου στο Στεφανοβίκειο βαίνουν προς παροπλισμό έχοντας συμπληρώσει άνω των 40 ετών επιχειρησιακής ζωής με το 1ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού να έχει μεταπέσει στα Ε/Π αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior. Το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από τον μεγάλο αριθμό (19) Ε/Π Kiowa που υπήρχαν στην πίστα του αεροδρομίου. 

3. Όποιος έχει επισκεφθεί Βάσεις και Αεροδρόμια των Ενόπλων Δυνάμεων θα έχει διαπιστώσει ότι διατηρείται μεγάλος αριθμός παροπλισμένων αεροπορικών μέσων στους υπαίθριους χώρους τους. Το 2014 είχε εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το πρόγραμμα «Εκποίηση 19 άχρηστων ελικοπτέρων UH-1/AB-205» με προσδοκώμενα έσοδα €14,5 εκατ., το οποίο λόγω εμμονών της τότε ηγεσίας (ΥΕΘΑ Καμμένος, Α/ΓΕΕΘΑ Αποστολάκης) ματαιώθηκε με συνέπεια να ζημιωθεί το Δημόσιο λόγω απώλειας εσόδων, τα δε Ε/Π αφέθηκαν να σαπίσουν στο Στεφανοβίκειο.

4. Η αναφορά σε «πολίτες που διαπίστωσαν την κατάσταση στην πίστα του αεροδρομίου» είναι γελοία και ενδεικτική της αγωνίας να μην αποκαλυφθεί ο επίορκος στρατιωτικός που διέρρευσε παράνομα το οπτικοακουστικό υλικό. Κανένας πολίτης δεν περιφέρεται σε πίστες αεροδρομίων και υπόστεγα συντήρησης. Ο υπαίτιος πρέπει να εντοπιστεί (αν δεν έχει ήδη ταυτοποιηθεί...), να προσαχθεί ενώπιον της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και να αποταχθεί με συνοπτικές διαδικασίες.

5. Θα ήταν πολύ πιο έντιμο η κριτική να εστιαστεί στο γιατί οι διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων SAR δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι ή γιατί δεν υπήρξε προληπτική μεταστάθμευση των αεροπορικών μέσων στην 111 Πτέρυγα Μάχης αλλά κατανοούμε ότι κάτι τέτοιο δεν ενδιαφέρει τους οπαδούς του αφοπλισμού, στους οποίους απευθύνεται ο Κ. Βαξεβάνης. Άλλωστε τόσο αυτός όσο και το κοινό του φρόντισαν να φτάσουν οι εικόνες από το εσωτερικό ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε τουρκικά μέσα. Και εδώ πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

(Άρθρο 146 Ποινικού Κώδικα - Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας: 1. Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών).


e - Amyna στο twitter 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου