Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

19 μαχητικά F-16 στο Κίεβο δίνει η Δανία


 

Η Δανία θα δωρήσει 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα Κυριακή, η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην αεροπορική βάση Skrydstrup της Δανίας.

"Πολύ συγκεκριμένες, ουσιαστικές, δυνατές συνομιλίες με τη Μέτε Φρεντέρικσεν" είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. και συνέχισε "Οι πιλότοι και οι μηχανικοί μας έχουν ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευση στη Δανία. 19 αεροσκάφη F-16 θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία από τη Δανία. Δουλεύουμε για την ταχύτητα της εκπαίδευσης. Σήμερα συζητήσαμε επίσης τη δυνατότητα επέκτασης των εκπαιδευτικών αποστολών, ο αλγόριθμος είναι ξεκάθαρος. Ο συνασπισμός μας των F-16 αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά του.

Ευχαριστώ, Δανία!"

O Ζελένσκι φωτογραφήθηκε μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας, μέσα σε ένα F-16.

«Γνωρίζουμε ότι η ελευθερία σας, είναι η ελευθερία μας. Γνωρίζουμε επίσης, ότι χρειάζεστε περισσότερα όπλα», δήλωσε από πλευράς της η Μέτε Φρεντέρικσεν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην αεροπορική βάση Skrydstrup. «Αυτός είναι ο λόγος που ανακοινώνουμε ότι δωρίζουμε 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16», εξήγησε.

Η Ολλανδία έχει επίσης, διαθέσιμα 42 αεροσκάφη F-16, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα τα δωρίσει όλα στο σύνολό τους, δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, στη διάρκεια μιας επίσκεψης του Ζελένσκι στην Ολλανδία που προηγήθηκε.

Η Ολλανδία και η Δανία ηγούνται εδώ και μήνες, μιας κοινής προσπάθειας για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16, προωθώντας την δωρεά των μαχητικών, ώστε η Ουκρανία να βοηθηθεί στην αντιμετώπιση της ρωσικής αεροπορικής υπεροχής, μετά την εισβολή των δυνάμεων της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Πρόκειται για την πρώτη πραγματική δέσμευση που αφορά την προμήθεια F-16 στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, η οποία πραγματοποιείται λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή παράδοση αυτού του τύπου μαχητικών από την Ολλανδία και την Δανία.

Για «πρωτοποριακή συμφωνία» έκανε λόγο στο Instagram ο πρόεδρος της Ουκρανίας βγάζοντας σέλφι με τον Ρούτε. «Συγκεκριμένα βήματα. Τα τζετ θα είναι στον ουρανό της Ουκρανίας. Ευχαριστώ, Ολλανδία! Ευχαριστώ, Μαρκ! Ευχαριστώ όλους όσους βοηθούν!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα, κάναμε ένα ακόμη βήμα για να ενισχύσουμε την αεροπορική ασπίδα της Ουκρανίας. F-16. Αυτά τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν για να κρατήσουν τους Ρώσους τρομοκράτες μακριά από πόλεις και κωμοπόλεις της Ουκρανίας. Ο Μαρκ Ρούτε και εγώ καταλήξαμε σε συμφωνία για τον αριθμό των F-16 που θα μεταφερθούν στην Ουκρανία μόλις οι πιλότοι και οι μηχανικοί μας ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους. 42 μαχητικά. Και αυτό είναι μόνο η αρχή» σημείωσε εξάλλου ο Ουκρανός πρόεδρος στο X.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου