Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φροντίδας βρεφών από 120 επιχειρήσεις

 


Ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα για τη δημιουργία χώρων φροντίδας   βρεφών, ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών από 120 μεσαίες  και μεγάλες επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα.


Αντικείμενο του προγράμματος-που έχει προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων- είναι η  επιδότηση επιχειρήσεων  με περισσότερους από 100 υπαλλήλους (μεσαίες) και περισσότερους από 250 υπαλλήλους (μεγάλες), συμπεριλαμβανομένων εμπορικών κέντρων, για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών  εντός των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.


 

Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις ενισχύονται για τη διαμόρφωση των χώρων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους έως δυο βρεφονηπιοκόμων για τα πρώτα δύο έτη λειτουργίας των χώρων.  Η λειτουργία των χώρων φροντίδας μετά το πέρας της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατηρηθεί από τους δικαιούχους για τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο της διάρκειας της χρηματοδότησης, δηλαδή για τέσσερα χρόνια.

 

Οι δικαιούχοι θα λάβουν προκαταβολικά το 50% των δαπανών για την διαμόρφωση των χώρων και το υπόλοιπο 50% με την έναρξη λειτουργίας των χώρων. Στη συνέχεια κάθε έτος θα λαμβάνουν την επιδότηση του μισθολογικού κόστους των δύο βρεφονηπιοκόμων για τα πρώτα δύο έτη λειτουργίας. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη ανέρχεται στα 150.000 ευρώ για καθεμία από τις μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζομένους  που θα ενταχθούν στα πρόγραμμα και στις 107.000 ευρώ για καθεμία από τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 έως 250 εργαζομένους. 

Εκτιμάται ότι συνολικά θα ενταχθούν  120  επιχειρήσεις, 70 μεγάλες και 50 μεσαίες και στους χώρους που θα δημιουργηθούν θα φιλοξενηθούν περίπου 2.500 βρέφη, ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών. 

Το πρόγραμμα -όπως επισημαίνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης- έρχεται σε συνέχεια  σειράς δράσεων για την κάλυψη από την Πολιτεία των αναγκών της οικογένειας.


Αυξήσαμε τα παιδιά που πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 30.000 τα τελευταία χρόνια.

Διευρύναμε τις γονικές άδειες.

Προχωράμε με τις «Νταντάδες της γειτονιάς».

Και τώρα είναι η σειρά της δημιουργίας 120 χώρων φροντίδας για μικρά παιδιά εργαζομένων σε ισάριθμες επιχειρήσεις.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου