Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση


 

«Η Ελλάδα στηρίζει με εθνικά μέτρα την κοινωνία, θα συνεχίσει όμως να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, καθώς κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή κρίση μόνος του» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τσέχο ομόλογό του Πετρ Φιάλα.

Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού έχει τεθεί σε εφαρμογή εθνικό σχέδιο για την ανακούφιση της κοινωνίας και ιδίως των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης, το οποίο έχει ήδη αποδώσει καρπούς, συγκρατώντας τις επιβαρύνσεις στην ενέργεια σε επίπεδο αρκετά χαμηλότερο από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.  Το σχέδιο αυτό θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Στο πλαίσιο αυτό μόνο για τον Σεπτέμβριο και μόνο για την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ. Το κυβερνητικό σχέδιο ξεδιπλώνεται σε τρεις άξονες:

Πρώτον: Θέτοντας σε ισχύ νέα ρυθμιστικά μέτρα, όπως το μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από την ηλεκτροπαραγωγή, τη διαφάνεια στις τιμές που ανακοινώνονται από τους προμηθευτές και τη διευκόλυνση των καταναλωτών στην αλλαγή παρόχου αζημίως. Ήδη κατά τις πρώτες 41 ημέρες λειτουργίας του νέου μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εισπράχθηκαν 1 δισ., 21 εκατ. ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές.

Δεύτερο: Προωθώντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υποδομών και δράσεων για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας, όπως η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ο νέος πλωτός τερματικός σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αλματώδης αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής. Και βέβαια οι δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Τρίτον: Δημιουργώντας το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, προκειμένου να  λαμβάνονται μέτρα οικονομικής στήριξης όλων των νοικοκυριών και των επαγγελματιών σε μηνιαία βάση.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου