Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Η Κυβέρνηση θα προστατεύσει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας

 



Η Κυβέρνηση απέδειξε στην πράξη ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και καταστρατήγησης του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Πήρε ήδη μέτρα -διαψεύδοντας έμπρακτα τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ- τα οποία δεν τόλμησε σε ανάλογη έκταση καμιά άλλη Κυβέρνηση στην Ευρώπη και εξακολουθεί να παρεμβαίνει άμεσα όποτε υπάρχει ανάγκη. Ανάμεσα στα άλλα:

Την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι πάροχοι προχώρησαν στην αύξηση των παγίων τελών, η Κυβέρνηση, με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έβαλε πλαφόν στα πάγια τέλη. Έτσι η ανώτερη μηνιαία χρέωση του παγίου θα είναι πλέον τα 5 ευρώ.

Έχει προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι προμηθευτές ενέργειας υποχρεούνται να δηλώνουν κάθε 1η του μήνα την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσει στο επόμενο διάστημα, ώστε οι καταναλωτές να έχουν πλήρη ενημέρωση και να αποφασίζουν ανάλογα.

Θεσπίστηκε δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς να καταβάλουν κάποια αποζημίωση, χωρίς να υπόκεινται σε κάποιο «πέναλτι». Κάθε καταναλωτής μπορεί να αλλάζει πάροχο αζημίως, όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει άλλος πάροχος που έχει πιο φθηνή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού βεβαίως εξοφλήσει τον προηγούμενο λογαριασμό του.

Μπήκε ήδη σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός που αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αφαιρεί άμεσα και μεταφέρει τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο διατίθενται για τη στήριξη των καταναλωτών.

Ψηφίστηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία τα υπερέσοδα που είχαν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στο προηγούμενο διάστημα θα φορολογηθούν με συντελεστή 90% (ποσοστό που επιβάλλεται μόνο στη χώρα μας)  προκειμένου να διατεθούν για τη στήριξη των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι παράλληλα η Ρ.Α.Ε. -με ανακοίνωσή της- εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε φαινόμενα παραπλανητικών αναφορών και διαφημίσεων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι φέρονται ψευδώς να χορηγούν εκπτώσεις επί των χρεώσεων προμήθειας, αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι «εκπτώσεις» αυτές συνιστούν επιδοτήσεις που παρέχονται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Προειδοποιεί παράλληλα ότι από αύριο Πέμπτη θα δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της τις περιπτώσεις προμηθευτών που επιδίδονται σε παραπλανητικές αναφορές ως προς την επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και θα ξεκινήσει διαδικασίες επιβολής κυρώσεων.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου