Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση των εργαζόμενων

 


Από το ξεκίνημα της θητείας της, η Κυβέρνηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση της απασχόλησης και την έμπρακτη στήριξη των εργαζόμενων:

Μέχρι στιγμής  δαπανήθηκαν πάνω από 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων από τις συνέπειες της πανδημίας, ενώ άλλα 2,7 δισ. έχουν διατεθεί για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με σκοπό την περαιτέρω στήριξη της απασχόλησης έχει αυξηθεί στα 3.600 η επιδότηση για το «Πρώτο Ένσημο» που χορηγείται στους εργαζόμενους  και τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας που δημιουργείται για νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία. Τα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο, επιμεριζόμενα σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους του και τα υπόλοιπα απευθείας στον εργοδότη.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα των 150.000 νέων θέσεων εργασίας -τη θέσπιση του οποίου καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ- με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης έχει καταρτίσει σειρά προγραμμάτων για τη δημιουργία μέσα στο χρόνο συνολικά 86.000 νέων θέσεων εργασίας. Την περασμένη Παρασκευή ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος απασχόλησης για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 55 έως 67 ετών, ώστε να δημιουργηθούν επιπλέον 6.500 θέσεις και να φτάσουν συνολικά τις 15.000. Ανακοίνωσε, επίσης την έναρξη ενός νέου προγράμματος, που θα καλύπτει 10.000 μακροχρόνια άνεργους άνω των 45 ετών, που αφορά θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, δίνει έμφαση σε περιοχές που θεωρούνται θύλακες υψηλής ανεργίας και προβλέπει μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών 653 έως 746 ευρώ.

Σημαντική για τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας υπήρξε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ από την 1η Μαΐου, από τα 663 στα 713 ευρώ, που σημαίνει ότι 650 χιλ. εργαζόμενοι κερδίζουν πάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό το χρόνο. Παράλληλα κηρύχθηκε υποχρεωτική η κλαδική Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό, με αποτέλεσμα οι μισθοί και οι ρυθμίσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση να ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του επισιτισμού, ακόμη και αυτών που δεν είχαν υπογράψει τη σχετική Σύμβαση.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου