Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Εντοπίστηκε άγνωστη λευκή ουσία στο σημείο της συντριβής του Αντόνοφ


 

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι έρευνες των Αρχών, στο Παλαιοχώρι Καβάλας όπου κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov.



Στο σημείο της πτώσης εντοπίστηκε μια άγνωστη λευκή ουσία, η περιοχή αποκλείστηκε και στο σημείο αναμένεται να φτάσει ειδικός Διακλαδικός Λόχος Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα για να διερευνήσει τον βαθμό επικινδυνότητας της περιοχής. Να σημειώσουμε πως οι πυροσβέστες που προσέγγισαν το σημείο συντριβής ανάφεραν «κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα». 



«Το σχέδιό μας είναι να σηκώσουμε το drone για να δούμε από μακρυά τι γίνεται στο πεδίο, διότι πριν μια ώρα μπήκαν άνδρες της ΕΜΑΚ με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό και ειδικά όργανα και προχώρησαν σε κάποιες μετρήσεις. Οι μετρήσεις δεν έδειξαν τίποτα, όμως παρατήρησαν μια αστάθεια στο σημείο, με έντονο καπνό, θερμότητα και κάποια λευκή ουσία την οποία δεν γνωρίζουμε. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να μας διαβεβαίωσει η ειδική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων τι υλικό είναι κι αν μπορούμε τελικά να μπούμε στο σημείο», ανέφερε ο υποστράτηγος κ. Αποστολίδης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει ενεργή φωτιά καθώς έχει σβήσει από τις νυχτερινές ώρες, ωστόσο υπάρχουν κάποιες μικρό εστίες. Επιπλέον, η είσοδος και η έξοδος στο σημείο έχει απαγορευτεί για τους πολίτες σε ακτίνα μεγαλύτερη των 500 μέτρων, για λόγους ασφαλείας. «Νιώσαμε ένα κάψιμο στα χείλια και στη γλώσσα, επομένως κι εμείς φοράμε μάσκες πηγαίνοντας εκεί καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τι είναι αυτό που μας επηρεάζει», είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Αποστολίδης, η πρώτοι που θα προσεγγίσουν το σημείο είναι οι πυροτεχνουργοί προκειμένου να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν εκρηκτικές ύλες και επικίνδυνα υλικά και να δώσουν το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιχείρηση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το μεταγωγικό αεροσκάφος φέρεται να είχε απογειωθεί από την Σερβία με προορισμό την Ιορδανία εκτελώντας εμπορική πτήση μεταφορών, υπήρχε οκταμελές πλήρωμα και μετέφερε «επικίνδυνο φορτίο» με πυρομαχικά, συνολικά 12 τόνων.

Όπως μετέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ από το Βελιγράδι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έκανε λόγο για αεροσκάφος ιδιωτικής εταιρείας ουκρανικών συμφερόντων που μετέφερε αδειοδοτημένα, πυρομαχικά σερβικής παραγωγής με τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές

Ο κ. Στεφάνοβιτς ανέφερε πως η εταιρία Meridian, από την Ουκρανία, ήταν απλώς ο ιδιοκτήτης του αεροπλάνου ενώ σχετικά με τον τύπο των πυρομαχικών ανέφερε ότι επρόκειτο για νάρκες φωτιστικών όλμων και εκπαιδευτικές νάρκες.

«Επρόκειτο για το αεροπλάνο Antonov 12 ιδιοκτησίας της ουκρανικής εταιρείας «Meridian»





Το αεροσκάφος τύπου Antonov συνετρίβη περίπου στις 23.00 του Σαββάτου στην Καβάλα, καθώς πετούσε με 4 κινητήρες, ο ένας εκ των οποίων είχε πάρει φωτιά και ο πιλότος είχε ζητήσει να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Καβάλας, όμως δεν τα κατάφερε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγη ώρα μετά την πτώση του αεροσκάφους ακούγονταν απανωτές εκρήξεις στο σημείο.

Στις 02.30 οι κάτοικοι στους Αντιφιλίππους και το Παλαιοχώρι Καβάλας, έλαβαν μήνυμα από το 112 προκειμένου να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να μην ανοίγουν κλιματιστικά, λόγω του ενδεχόμενου εισπνοής επικίνδυνων τοξικών ουσιών και της έντονης μυρωδιάς στην περιοχή.

Το συμβάν σημειώθηκε 22.47 και κάτοικοι κατέγραψαν το αεροσκάφος να χάνει ύψος φλεγόμενο.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου