Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Σε παράκρουση ο Ερντογάν: Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης


 

Η Τουρκία δεν μπορεί να χωνέψει ότι η Ελλάδα έχει σοβαρή κυβέρνηση, δεν μπορεί να χωνέψει ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον η ψαροκώσταινα που μπορούσε η Τουρκία να της κάνει ότι θέλει χωρίς επιπτώσεις.

Την οργή του Ερντογάν έχει προκαλέσει όχι μόνο η πρόσφατη επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο. Αυτό που προκάλεσε την οργή του είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε τις επεκτατικές βλέψεις που έχει το καθεστώς Ερντογάν, δείχνοντας τον χάρτη  «της Γαλάζιας Πατρίδας» στον Τζό Μπάιντεν.

«Δείτε την εικόνα για να αντιληφθείτε γιατί μιλάμε για τον αναθεωρητισμό, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και την ενεργή απειλή, η οποία παίρνει σάρκα και οστά με τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά αεροπλάνα τα οποία κάνουν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά» ήταν το περίγραμμα των όσων είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό πρόεδρο, όσο ήταν οι δυο τους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Από τότε τα στελέχη του καθεστώτος στην Τουρκία είναι σε παράκρουση, γιατί απλά δεν τους βγαίνει τίποτα από ότι τους έβγαινε, και έχουν απέναντι τους μια σοβαρή κυβέρνηση στην Ελλάδα που δεν μπορούν να την διαχειριστούν.

Σκληρές δηλώσεις, που δυναμιτίζουν έτι περαιτέρω το κλίμα, έκανε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Ερντογάν σε παράκρουση «δαιμονοποίησε» ουσιαστικά τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, και αυτό δεν καταλαβαίνει είναι σε βάρος του ίδιου. 

«Οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν μόνες τους για την πώληση F-16 στην Τουρκία, δεν θα συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, μην κρύβοντας την ενόχλησή του. Παράλληλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξαχθεί το Στρατηγικό Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα, κίνηση που είναι και αυτή λάθος για την Τουρκία.

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν σχεδόν δέκα βάσεις στην Ελλάδα. Και άραγε με αυτες τις βάσεις η Ελλάδα ποιον απειλεί; Και γιατί στήνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα» διερωτήθηκε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει χρέος 400 δισ. ευρώ προς την Ευρώπη. Συνομιλήσαμε μαζί τους και συμφωνήσαμε να μην βάζουμε τρίτους μεταξύ μας Αλλά, παρ' όλα αυτά, ο Μητσοτάκης μίλησε στη Γερουσία και είπε να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία».

«Φέτος θα κάναμε το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Πλέον για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Πλέον δεν δέχομαι με τίποτε να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του, διότι εμείς πορευομαστε με έντιμους πολιτικούς, που κρατάνε την υπόσχεσή τους. Τα παραπέρα ας τα σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας κάνει βάσεις με όποιους θέλει. Και δεν πιστεύω πως η Αμερική θα αποφασίσει σύμφωνα με αυτά που είπε ο Μητσοτάκης» τόνισε επίσης.

Η απάντηση της Ελλάδας :

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου