Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Κάντο όπως οι Ναζί - Οι Ρώσοι έχουν λεηλατήσει πάνω από 2.000 έργα τέχνης


 

Τακτικές των Ναζί χρησιμοποιούν τα στρατεύματα του δικτάτορα Πούτιν σε όλα τα επίπεδα, και εναντίον των αμάχων με εγκλήματα πολέμου, και εναντίον των περιουσιών πολιτών και του κράτους.

Σύμφωνα με την Washington Post, Ουκρανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέσχεσαν (λήστεψαν στην πραγματικότητα) πάνω από 2.000 έργα τέχνης από τα μουσεία της υπό πολιορκία Μαριούπολης, μεταφέροντάς τα στο ελεγχόμενο από τους Ρώσους Ντονέτσκ. 

Όπως αναφέρει το μήνυμα στο Telegram του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης, από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει εφόδους σε τρία μουσεία της πόλης, μεταξύ αυτών και το Μουσείο Τέχνης Kuindzhi.

«Οι κατακτητές "απελευθέρωσαν" τη Μαριούπολη από την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της. Έκλεψαν και μετακίνησαν πάνω από 2.000 μοναδικά εκθέματα από μουσεία της Μαριούπολης στο Νονέτσκ» αναφέρεται στο μήνυμα. 

Μεταξύ των έργων που εκλάπησαν ήταν το Gospel του 1811 από τον εκδοτικό οίκο των Ελλήνων της Μαριούπολης, τρία έργα του καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Arkhip Kuindzhi και άλλα του φημισμένου Ρώσου ζωγράφου Ιβάν Αϊβαζόφσκι. 

Σύμφωνα με τον Κοντσταντίν Τσερνάβσκι, πρόεδρο της Ουκρανικής Ένωσης Καλλιτεχνών, το μουσείο Kuindzhi υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια ρωσικής αεροπορικής επιδρομής στις 20 Μαρτίου. 

Τρία αυθεντικά έργα του Kouindzhi -“Red Sunset,” “Elbrus" και "Autumn, Crimea”- δε βρίσκονταν στο μουσείο την ώρα της επίθεσης, αλλά είχαν μετακινηθεί σε μυστική τοποθεσία, σύμφωνα με τον Τσερνάβσκι. 

Όμως, αυτήν την εβδομάδα, η διευθύντρια άλλου μουσείου της Μαριούπολης παρέδωσε τα έργα τέχνης στις ρωσικές δυνάμεις, όπως κατήγγειλε ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου Μαριούπολης. «Η Ναταλία Καπουστνίκοβα που γνώριζε την ακριβή τοποθεσία των κρυμμένων αριστουργημάτων, προσωπικά παρέδωσε τα πάντα από χέρι σε χέρι» ανέφερε ο ίδιος στο Telegram. 

Πίνακες του Kuindzhi εκτίθενται σε συλλογές του Μet της Νέας Υόρκης και στην Πινακοθήκη Τρετιάκοφ της Μόσχας. 

Στο πλαίσιο της επαναφοράς των χαμένων της έργων στην πόλη, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε πως έχει εκκινήσει διαδικασίες για την προσφυγή στην Interpol. 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου